Хранене при апендицит
Апендиксът, чиято функция е била да подпомага стабилната работа на имунната система, може да се превърне в сериозна заплаха за организма, а именно във възпаление на придатъка на сляпото черво (цекум), което в медицината се нарича апендицит. Без навременна хирургична намеса за отстраняване на проблема изходът може да бъде фатален.
За да се избегне обостряне на апендицита, трябва да не се преяжда и да се стараете консумираните продукти да бъдат натурални и пресни.
Храните, които действат благоприятно върху стомашно-чревния тракт са:
- круши - богати са на влакна, необходими за нормалната работа на червата; съдържат глюкоза, която не изисква инсулин, за да се усвои от организма, което е много полезно при проблеми с панкреаса;
- овесена каша - благодарение на богатия си химичен състав нормализира работата на червата и се смята за отлично средство за профилактика срещу запек и диария; консумацията й допринася за извеждането на оловото от организма.
- кафяв ориз - той не се обработва, затова запазва всичките си полезни вещества; влизащата в състава му целулоза, подобрява работата на стомашно-чревния тракт;
- био кисело мляко - съдържа млечни бактерии, които помагат да се подобри храносмилането и да се оптимизира чревната флора;
- ягодоплодни - източници са на хранителни влакна и антиоксиданти, обогатяват организма с полезни вещества и витамини;
- зелена салата - съдържа глюкозинолати, допринасящи за извеждането на тежките метали от организма и за пречистването на черния дроб; богата е на бета-каротин и фолиева киселина;
- артишок - източник на целулоза, калиеви и натриеви соли; помага при проблеми, свързани храносмилането;
- пълномаслено краве мляко - трябва да се консумира ежедневно, помага да се избегне хроничен апендицит;
- зеленчукови сокове - от цвекло, краставици и моркови (да се приемат като профилактика срещу възпалението);
- елда - съдържа желязо, калций и магнезий, помага за извеждането на шлаките и йоните на тежките метали от организма;
- перлен ечемик - мощен антиоксидант е, защото в състава му влизат селен, витамини от група В, минерали и протеини; богат е на аминокиселини, в частност лизин, който оказва противовирусно действие; също фосфор, допринасящ за нормалната обмяна на веществата;
- сливи - също са богати на антиоксиданти, които се борят с намиращите се в организма свободни радикали; може да се консумират, за да се избегне появата на запек и следователно, обостряне на апендицита;
- леща - източник на влакна, цинк и желязо; повишава общата работоспособност на организма и неговата съпротивителна сила срещу различни заболявания;
- пълнозърнест хляб - източник е на хранителни влакна, витамини, целулоза и микроелементи; пречиства храносмилателния тракт и нормализира работата на стомаха;
- ябълки - съдържат витамини Е, С, В2, В1, Р, каротин, желязо, калий, органични киселини, манган, пектини, калций; допринасят за нормалната стомашна дейност и функциониране на храносмилателната система, предпазват от появата на запек;
- сушени сини сливи - изобилстват от баластни вещества, пектини, витамини и микроелементи, които са особено важни за работата на стомашно-чревния тракт;
- домати - имат противовъзпалителни антибактериални свойства, които се дължат на съдържащите се в тях фитонциди, фруктоза, глюкоза, минерални соли, йод, калий, магнезий, натрий, манган, калций, желязо, витамини E, PP, A, B6, B, B2, C, K, бета-каротин, органични киселини и антиоксиданта ликопен;
- моркови - помагат да се нормализира цялата храносмилателна система на човека; богати са на витамини от групи В, К, С, РР, Е, калий, магнезий, желязо, мед, фосфор, кобалт, хром, йод, цинк, флуор, никел;
- зеле - точно този зеленчук се справя отлично със запека, помага да се нормализира храносмилането и обогатява организма с полезни витамини;
- цвекло - съдържа много пектинови вещества, което го прави отличен защитник на организма от действието на тежките метали; също така тези вещества допринасят за извеждането на холестерола и забавят развитието на вредни микроорганизми в червата;
- морско зеле - богато на хлорофил, който притежава изразен антиканцерогенен ефект, съдържа витамин С и каротиноиди;
- зелен грах - помага да се намали усещането за болка при апендицит;
Вредни храни при апендицит
Да не се приемат семена и ядки с люспите и ягодоплодни със семките, защото запушват червата, попадайки в сляпото черво, където гният.
Да се ограничат:
- месни продукти, които се усвояват трудно, трябва да се сведат до минимум при обострен апендицит;
- препържени мазнини - допринасят за развитието на гнилостна микрофлора в сляпото черво и по този начин предизвикват обостряне на апендицита;
- чипсове и газирани напитки - съдържат захар, изкуствени съставки, аспартам и други вредни вещества;
- фастфууд - такава храна е богата на канцерогени и води до запек;
- колбаси и пушени изделия - в тях има оцветители и ароматизатори, канцерогени, бензопирен и фенол;
- дъвчащи бонбони, близалки, шоколад - заради наличието на много захар, добавки и оцветители в тях;
- майонеза - съдържа транс мазнини, консерванти, стабилизатори;
- кетчуп и дресинги;
- големи количества алкохол;
- маргарин - и в него има транс мазнини.
Важно уточнение!!!
Всички храни, които са изброени като полезни за храносмилателната дейност, се препоръчват, ако не сте оперирани от апендицит. В случай че вече проблемът е отстранен оперативно, храненето значително се променя.
СТАТИЯТА е свързана към
- Хранене при заболявания
- Апендицит
- Какво да правим след операция на апендицит?
- Хранене при отстранен апендикс
- Клинична патология на хроничен апендицит
- K35 Остър апендицит
- Четири гена са ключови за бързото диагностициране на апендицит при деца
- Антибиотиците могат да заместят или отложат операцията за отстраняване на апендикса
- Първа операция на апендикс от 1735-та
- Лекари, описали проявленията и хирургическото третиране на апендицит през 18-ти и 19-ти век
- Операцията по отстраняване на апендикса скоро може да остане в историята
Коментари към Хранене при апендицит