Шоколадов терин с мус и глазура
Необходими продукти
За блата:
- 225 грама захар
- 125 грама какао
- 5 яйца (отделете жълтъците от белтъците)
За муса:
- 200 милилитра високомаслена сметана
- 125 грама черен шоколад
- 125 грама масло
- 3 яйца (отделете белтъците от жълтъците)
- 125 грама захар
- 50 грама какао
За шоколадовата глазура:
- 275 грама черен шоколад
- 125 милилитра прясно мляко
- 65 грама масло
- 70 милилитра сметана с висока масленост
Начин на приготвяне:
Основата
Разбийте белтъците на пухкава пяна и без да спирате разбиването добавете половината от захарта на части (трябва да се получи лъскава гъста маса). Жълтъците разбийте с останалата захар, докато се получи пухкав крем. Към него добавете какаото, 1/4 от белтъците и разбъркайте до еднородност. След това старателно сложете и останалото количество от разбитите белтъци, бъркайки сместа отдолу нагоре.
Подмажете с масло тава с размери около 40 х 30 (20) см, застелете дъното й с хартия за печене, изсипете "тестото" и заравнете повърхността. Изпечете блата във фурната при 170 градуса в продължение на около 30 минути (трябва да започне да "пружинира", когато го натиснете с пръсти) и оставете да изстива. Когато това стане, прехвърлете в друг съд блата, обръщайки го и отстранете хартията.
Мусът
Разтопете шоколада с маслото на водна баня, разбъркайте, за да се получи гладка маса, свалете от котлона и добавете какаото. Разбийте жълтъците до бяло заедно с половината от захарта и добавете към шоколадовата смес. Сметаната разбийте в отделен съд до получаването на плътна пяна.
Белтъците разбийте до пухкава пяна, постепенно добавете останалата захар на части и разбийте до "твърда" пяна. Изсипете я при шоколадовия крем, добавете и сметаната.
Разрежете блата на пластове, заделете 1 от тях. Останалите разположете в тавата така, че да покрият дъното и стените на съда. Изсипете шоколадовия мус във формата, притиснете го леко, а върху него сложете отделения пласт тесто. Увийте тавата с фолио и приберете в хладилника за 3 часа.
Глазурата
Смесете млякото и сметаната, нека комбинацията да заври. Сложете в купа шоколада и маслото и вливайки горещата течност, разбъркайте добре, за да се разтопят продуктите и да се получи гладка и еднородна консистенция. Оставете глазурата да се втвърди на стайна температура, след което с нея намажете охладения терин (обърнат върху дъска) равномерно от всички страни. Приберете десерта отново в хладилника, докато глазурата стегне напълно.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадов крем с маскарпоне и кондензирано мляко (за торти и сладкиши)
- Експресен млечен шоколадов мус
- Шоколадов крем за торта (2 варианта)
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадов мус с грис и прясно мляко
- Шоколадов мус с бита сметана
- Желиран шоколадов мус с кафе
- Шоколадов мус с чили
- Шоколадов мус с авокадо
- Шоколадов мус с авокадо и пресни плодове
Коментари към Шоколадов терин с мус и глазура