Шоколадов мус с чили
Идеята за чили с шоколад все още изненадва повечето хора, но продуктите се съчетават перфектно в много шоколадови десерти. В този копринен и луксозен мус чилито добавя лек, но ярък акцент.
Необходими продукти:
- 1 чаена лъжичка желатин
- 4 супени лъжици вода
- 2/3 чаша неподсладено какао на прах
- 1/4 чаша захар
- 2 чаени лъжички люто чили + още за гарниране
- 1 чаена лъжичка инстантно еспресо
- щипка сол
- 1 голямо яйце
- 3/4 чаша нискомаслено прясно мляко
- 60 грама шоколад, нарязан на парченца
- 1 и 1/2 чаени лъжички ванилов екстракт
- 4 пресни яйчни белтъка (или 8 чаени лъжички сухи яйчни белтъци)
- 1/2 чаша светло кафява захар
- 1/2 чаена лъжичка лимонтузу
*За измерване на количествата се използва чаена чаша.
Начин на приготвяне:
Смесете в малка купа желатина с 2 супени лъжици вода и оставете настрани.
В голяма тенджера разбъркайте какаото, захарта, чилито на прах, еспресото и солта.
Добавете яйцето и млякото и хомогенизирайте. Сложете тенджерата на средно силен огън и гответе, като бъркате постоянно, докато започне да се сгъстява сместа.
Свалете от котлона и веднага смесете с желатина, шоколада и ваниловия екстракт. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи и се хомогенизира сместа.
С миксер в средно голяма купа разбийте яйчните белтъци, кафявата захар и лимонтузуто, докато се образуват твърди върхове.
Разбъркайте 1/4 от белтъците в шоколадовата смес до гладкост, след което смесете с останалите белтъци.
Разсипете муса в 8 десертни чашки или в обикновени чаши. Охладете за поне 2 часа, след което поръсете с чили на прах по желание и сервирайте.
Да ви е сладко!
eatingwell.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Шоколадов крем с маскарпоне и кондензирано мляко (за торти и сладкиши)
- Шоколадов крем за торта (2 варианта)
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадов мус-десерт с бисквити и крем Ганаш
- Шоколадов крем с банан и авокадо
- Експресен млечен шоколадов мус
- Бейлис шоколадов мус
- Шоколадов мус с грис и прясно мляко
- Направете си здравословен шоколадов мус от авокадо, кокосово мляко и какао
- Троен шоколадов мус
Коментари към Шоколадов мус с чили