Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Традиционно българско: крокмач или катък

Традиционно българско: крокмач или катък

от 26 авг 2019г.
Редактор: Ваня Боянова
Традиционно българско: крокмач или катък - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Крокмач, крукмач, кутмач, катмач, куртмач, кросмач, айчак, ахчак, ахча, катък... много разновидности на подобен млечен продукт. Подобен, но не и еднакъв. Между тях има разлика - и в приготвянето, и в съдържанието.

Крокмачът и катъкът са два различни продукта! Общото между тях е, че се приготвят от овче прясно мляко. Разликата е в производството. При направата на крокмача не се използва сирищна мая, която е необходима при производството на катък, който се сгъстява чрез бактерията Лактобацилус Лактис.

1. Крокмач

Традиционно този млечен продукт се приготвя в Северна България.

Един литър овче мляко се вари на водна баня за около 2 часа до сгъстяването му. Най-добре е да се ползва мляко, което е доено през периода август-октомври месец, тъй като тогава то е най-гъсто. Пресипва се в буркани, охлажда се и към него се добавя 1 супена лъжица сол. Бурканите се затварят и се оставя да узрее за около седмица в хладно помещение. Всеки ден се разбърква по 2-3 пъти, за да не се образува каймак. Когато започне да се сгъстява, се добавят 2 или 3 аспирина, които засилват процесите на узряване. Крокмачът се затваря в буркани за през зимата. Тогава той узрява и става по-плътен.

Може да се запази до 2 години при температура от 4° до 6°С в затворен съд без достъп на кислород. Крокмачът е изключително вкусен в комбинация с домати или печени чушки.

2. Кутмач

Кашата, с която българите се хранели на Петровден.

1 вариант:

В сгорещен съд се разтопява масло или се кипва прясно мляко. Добавя се натрошеното прясно сирене и се бърка непрекъснато с дървена лъжица до стопяването му във вид на течност. Добавя се постепенно брашното и бъркането продължава до извиране на водата и сгъстяване на ястието, до степен да се отлепя от стените на съда. След изстиване ястието допълнително се сгъстява. Полученият „Бял мъж“, Белмъш или Кутмач се яде с хляб или с петмез и мед.

2 вариант:

Един литър овче прясно мляко се вари и бърка до сгъстяване. Добавят се към него 1 щипка сол и 400 грама захар. След 2-3 минути се сваля от котлона и се оставя да изстине. Във вряща вода се чукват няколко яйца. Когато се сварят, се изваждат с решетъчна лъжица и се сервират към млякото. Овкусяват се със сол и запържен в масло червен пипер.

3. Ахчак

бурканче с ахчак

Четири литра овче прясно мляко се варят на водна баня на слаб огън за около 4 часа. Не се отваря тенджерата и не се разбърква през това време. След 4 часа се сваля от котлона и се оставя да се охлади напълно в хладно помещение. Разбърква се задължително със суха дървена лъжица, за да не се образува каймак. Добавя се 1 чаена лъжица сол и се продължава да се бърка до леко сгъстяване. Важно правило е тенджерата винаги да е на студено. За една седмица млякото започва да се сгъстява. Тогава се налива в сухи буркани и се затваря с капачки. Узрява за поне 2 седмици в хладилник до постигане на по-гъста консистенция. Може да се съхранява при температура от 0° до 4° С за няколко месеца.

4. Катък

Катъкът е традиционно българско ястие, което се приготвя в Южна България в края на август-началото на септември месец.

Издоеното овче прясно мляко се прецежда през марля 1-2 пъти и се вари на водна баня на бавен огън за 2-3 часа до извиране на част от водата на млякото. След това се охлажда до температура 40°С на тъмно и хладно място. Добавя се 1/2 или 1 супена лъжица сол, малко натрошено сирене и капка сирищна мая на 1 литър мляко. Разбърква се добре и се разлива в буркани. Традиционно се затопля, увито в одеяло за 4-5 часа. След това се прецежда през тензух за една нощ. Съхранява се в хладилник. Катъкът има кисело-солен вкус.

Може да се приготви катък и от други млека, но при тях се увеличава времето на варене за сгъстяване.

Източник:

bgnasledstvo.org; wikipedia.org
Снимки: pexels.com

Още по темата:
  • Катък с кисели краставички, маслини, орехи и копър Катък с кисели краставички, маслини, орехи и копър
  • Панирани топченца катък Панирани топченца катък
5.0/5 4 оценки

Коментари към Традиционно българско: крокмач или катък

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Традиционно българско: крокмач или катък
    www.framar.bg 
    на 14 June 2025 в 11:44
    Коментирайте "Традиционно българско: крокмач или катък"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Любопитни факти от кулинарния свят
  • Катък
  • Катък с кисели краставички, маслини, орехи и копър
  • Панирани топченца катък
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 19 часа и 28 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 1 дни, 2 часа и 29 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 4 дни, 18 часа и 46 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 5 дни, 18 часа и 11 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

40 години от създаването на Excel ще отбележи международната конференция Bulgaria Excel Days 2025

преди 7 дни, 23 часа и 35 мин.

Парасейлинг - какво представлява? Опасен ли е?

преди 8 дни, 1 час и 51 мин.

Регистър на заетостта в НАП: Как да проверите вашите трудови договори онлайн

преди 8 дни, 22 часа и 28 мин.

Въвеждане на еврото - най-често задаваните въпроси и отговорите от БНБ

преди 10 дни, 14 часа и 4 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Катък Катък

Катък

от 22 ное 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

УЕЙТ МЕНИДЖЪР ДРИНК МИКС С ПЛОДОВ ВКУС прах 170.7 г NATURE'S WAY

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах НЕОВКУСЕН 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ПОРТОКАЛ 395г

ХАЯ КОЛАГЕН МАКС прах ЯБЪЛКОВ СОК 395г

ХАЯ ЛАБС СУПЕР ГРИЙНС С АРОМАТ ПРАСКОВА прах 300 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:51:49

ФЛОРАЖИН ИНТИМЕН ТЕЧЕН САПУН 200 мл

Коментар на: Мая от 13 юни 2025г. в 17:37:22

БЕТАЗОНТРИО 0,500 мг/г + 10 мг/г + 1 мг/г крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 17:06:36

ТАБЕКС таблетки 1.5 мг * 100 СОФАРМА

Коментар на: Aurischo от 13 юни 2025г. в 15:00:47

ЛАВАНДУЛОВ СПИРТ 100 мл ХИМАКС ФАРМА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 13 юни 2025г. в 14:51:45
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival