Супа от алабаш и праз с крутони от нахут
![Супа от алабаш и праз с крутони от нахут - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/supa-ot-alabash-s-krutoni-ot-nahut.jpg)
Необходими продукти:
- 1 консерва от 400 грама нахут, отцеден
- 4 супени лъжици зехтин
- по 1/2 чаена лъжица чесън и лук на прах
- 1 килограм нарязан праз
- 3 смачкани скилидки чесън
- 1 супена лъжица нарязан на ситно розмарин
- 2 1/2 чаени чаши пилешки или зеленчуков бульон
- 2 1/2 чаени чаши вода
- 1 дафинов лист
- 500 грама картофи, обелени и нарязани
- 500 грама почистен алабаш
- 1 супена лъжица ябълков оцет
- 1 чаена лъжица сол
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Подсушете нахута с кухненска хартия и го сложете в тава. Печете го за 45-50 минути, докато стане хрупкав. Прехвърлете го в купа и подправете с чесъна и лука.
През това време пригответе супата. Сложете 2 супени лъжици зехтин в тенджера и изпържете праза, докато омекне - за около 15 минути.
Прибавете чесъна и розмарина, а минута по-късно и избрания бульон, водата, дафиновия лист, картофите и алабаша. След като течността заври намалете котлона и покрийте с капак, оставете да къкри на слаб огън за около 15-20 минути, до готовност на картофите.
Извадете дафиновия лист от супата и я оставете да се охлади, след което добавете останалия зехтин и оцета. Подправете. Блендирайте супата, докато придобие вид на пюре.
Сервирайте я с нахут, вместо с крутони.
eatingwell.com
Коментари към Супа от алабаш и праз с крутони от нахут