Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медия
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Сватбената торта - символика и история

Сватбената торта - символика и история

от 31 окт 2013г.
Сватбената торта - символика и история - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Днес трудно бихме могли да си представим сватбено тържество без торта. Този важен елемент от него е "роден" много, много отдавна и всъщност съвсем не е изглеждал по начина, който познаваме в наши дни. Оказва се, че хлябът е далечен роднина на сладката прелест. В езически времена той е бил част от много обреди, включително и от сватбени церемонии, приемал се е като свещен.

В Русия, например, се е наричал "самун".Приготвянето на сватбен сапун днес би ни се сторило трудоемка задача. Тестото се е замесвало само от омъжена жена, а печенето се е поверявало на съпруга й. Разрязването на "питата" се е възлагало на дете, а раздаването на парчетата на гостите се е извършвало от т.нар. сватовник. Преди освещаването на брака младоженците отивали до мястото на събитието с "триколка с камбани" и трябвало първи да се докоснат до обредния хляб, а докосването е ставало с лицата.

За радост, в наши дни на булката не й се налага да рискува грима си, допирайки самуна до лицето си. Освен това, съвременните младоженци използват лъскави лимузини, не каквито и да било карети, файтони, триколки и т. н., макар че идеята не е никак лоша :).

В средновековна Англия пък традицията е била друга. Там също са поднасяли сватбена торта, но тя коренно се е различавала от руската погача. Пред невестата и младоженеца са струпвали цял куп малки питки, които символизират многодетно семейство за в бъдеще.

Веднъж френски сладкар присъствал на традиционна английска сватба. Такава купчина, хаотично разпръснати кифлички, направила лошо впечатление на изтънчения кулинар. Връщайки се във Франция, той доразвил идеята с кифличките, като ги напълнил с крем и ги подредил красиво под правилната форма на пирамида, където били закрепени една за друга с помощта на сладък сос. Украсил творението си с карамелени конци и захарни цветя. Така се появява Крокенбушът, който и до днес се смята за една от най-популярните сватбени торти.

Всъщност до 17 век европейските торти, предназначени за церемониите по бракосъчетание, по-скоро може да се наричат кексове, отколкото торти. Към тях са добавяли ядки и захаросани плодове.

На по-късен етап започват да се приготвят по две торти - по една за младоженеца и булката. За нея се е правила голяма, най-често плодова, покрита с бял крем, символизираща непорочност и чистота. В печивото са скривали стъклен пръстен и девойката, на която се падне, е трябвало в най-скоро време да се омъжи.

Тортата за съпруга имала друга участ. Тя се е разрязвала предварително на парчета, които се слагали около изхода. Когато след сватбеното тържество гостите се разотивали, са можели да си вземат по парче за своите близки, които не са имали възможност да присъстват на церемонията.

Куполите на църквите неведнъж са вдъхновявали сладкарите за създаването на невероятни кулинарни произведения. Смята се, че идеята за изпичането на многоетажна сватбена торта е хрумнала на лондонски бакалин, докато се е наслаждавал на купола на църквата "Сейнт Брайд". От този момент многоетажните сватбени торти започват да се приготвят в много страни.

Съвременните такива напълно спокойно бихме могли да подредим до произведенията на изкуството. Наличието на различни цветове захарно тесто, всевъзможни кремове, уреди за печене, позволява не само да се приготвят красиви торти, но и често те са отражение на младоженците, на техните интереси. Например, тортите във вид на шахматна дъска, компютър или кораб будят възхищение у гостите на тържеството и в същото време изискват изключително майсторство от сладкарите.

Историята продължава да се пише и кой знае още на какво ще бъдем свидетели...

Още по темата:
  • Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
  • Овесена торта без брашно, яйца и масло Овесена торта без брашно, яйца и масло
  • Маслен крем за торти и сладкиши Маслен крем за торти и сладкиши
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши Белтъчен крем за торти и сладкиши
0.0/5 0 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

КРАДЕЦЪТ НА ЦЕЛУВКИ - Л. ДЖ. ШЕН - СИЕЛА
17.90лв.

КРАДЕЦЪТ НА ЦЕЛУВКИ - Л. ДЖ. ШЕН - СИЕЛА

СКЪПО ТЪПО ДНЕВНИЧЕ НИКОГА НЕ ПОДЦЕНЯВАЙ ГЛУПОСТТА СИ - книга 7 - ДЖИМ БЕНТЪН - ХЕРМЕС
8.95лв.

СКЪПО ТЪПО ДНЕВНИЧЕ НИКОГА НЕ ПОДЦЕНЯВАЙ ГЛУПОСТТА СИ - книга 7 - ДЖИМ БЕНТЪН - ХЕРМЕС

ЕДНА ФРЕНСКА СВАТБА - ХАНА ТЪНИКЛИФ - СИЕЛА
15.90лв.

ЕДНА ФРЕНСКА СВАТБА - ХАНА ТЪНИКЛИФ - СИЕЛА

БЕЛУГА ДЪРВЕНА ИГРАЧКА - ТОРТА 77023
35.00лв.

БЕЛУГА ДЪРВЕНА ИГРАЧКА - ТОРТА 77023

БЕЛУГА ДЪРВЕНА ТОРТА 70587
29.00лв.

БЕЛУГА ДЪРВЕНА ТОРТА 70587

БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА  BJ627
54.00лв.

БИГДЖИГС ДЪРВЕНА ШОКОЛАДОВА ТОРТА BJ627

Коментари към Сватбената торта - символика и история

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Сватбената торта - символика и история
    www.framar.bg 
    на 30 March 2023 в 15:00
    Коментирайте "Сватбената торта - символика и история"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Любопитни факти от кулинарния свят
  • Торта от вафлени кори с кондензирано мляко и орехи
  • Овесена торта без брашно, яйца и масло
  • Уникални торти за специални празници
  • Маслен крем за торти и сладкиши
  • Белтъчен крем за торти и сладкиши
  • Козуначена торта с карамел
  • Шоколадов сладкиш с прясно мляко и заквасена сметана
  • Крем за сладкиши от крема сирене и сметана
  • Как да си направим оригинална декорация за торта, рисувайки с шоколад?
  • Позволено ли е да се носи черна рокля на сватба

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 1281 дни, 23 часа и 13 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 1395 дни, 3 часа и 24 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Данъчни облекчения за деца под 18 години - подаване през НАП - 2023 година

преди 24 дни, 3 часа и 56 мин.

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 30 дни, 19 часа и 10 мин.

Модели акупресурни постелки / килимчета / за вашето здраве

преди 59 дни, 18 часа и 30 мин.

Кой е Jordan Tristan Walker от Pfizer и наистина ли съществува?

преди 62 дни, 34 мин.
Всички
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

АНКЕТА

Ще разчитате ли на пенсията когато остареете

Виж резултатите
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2023 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах