Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От риба и морски продукти Как се пържи хрупкава цаца – тънкости и рецепти за приготвяне

Как се пържи хрупкава цаца – тънкости и рецепти за приготвяне

от 19 юли 2017г., обновено на 03 авг 2021г.
Автор: Chef Framar
Как се пържи хрупкава цаца – тънкости и рецепти за приготвяне - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Какво е лятото без хрупкава цаца и студена бира?

Ако сте сред почитателите на тази комбинация, ви предлагаме рецепти за пържена цаца, от които да се възползвате, ако почивката ви на морето тази година вече е приключила или тепърва предстои, а нямате търпение да вкусите от дребната рибка. За да си направите вкусна и хрупкава цаца обаче, е добре да знаете някои тънкости при приготвянето й.

Тънкости при пържене на цаца

Пърженето на цаца не е трудно, но някои малки детайли от процеса имат голямо значение за вкуса и качеството на готовата риба.

Прясна или замразена цаца

  • Рибата се предлага както прясна (охладена), така и замразена. Охладената цаца не е осолена, за разлика от замразената. Съобразете този факт при пърженето, за да не получите прекалено солен краен резултат.
  • Ако изберете замразена цаца, не я размразявайте напълно преди термичната обработка, защото така по-лесно се почиства (ако сред тези, които го правят) – коремчето й се хваща с пръсти и се отскубва. Много дребните рибки се пържат цели, тях просто няма как да изчистите.
  • След като размразите цацата, изплакнете я с вода, подсушете и тогава преминете към следващата стъпка – панировката.

Панировка за цаца

  • Панировката за цацата може да бъде само от бяло пшенично брашно, от смес от пшенично и царевично или от комбинация между брашно и галета.пържена цаца
  • По желание добавете подправки. Ако ще пържите прясна цаца, сложете и сол в брашното. След това оваляйте рибките в предпочитаната панировка и ги изпържете.
  • За да се получат хрупкави, е важно да ги овалвате в брашното непосредствено преди да сложите в мазнината, защото в противен случай панировката ще поеме вода от рибата и ще се превърне в каша.

Пържене на цаца

  • Преди да сложите цацата в олиото, то трябва да бъде много добре сгорещено. По време на термичната обработка обръщайте рибките с помощта на решетъчна лъжица.
  • Има и друг начин за пържене на цаца – подредете рибките в незалепващ тиган и ги залейте с врящо олио. След няколко минутки затворете съда с капак и отцедете мазнината. Върнете тигана върху котлона, така цацата ще се обърне от другата страна. Залейте я отново с олиото и пържете до готовност

Сервиране на цаца

  • Ако искате да поднесете рибата по оригинален начин, изпържете я като преди това нанижете няколко броя на клечка за зъби или друга подходяща дървена клечка/шиш. По този начин рибките се обръщат по-лесно. След това цацата се поднася заедно клечката.
  • Задължителни добавки към пържената цаца са прясно изцеден лимонов сок и студена бира :)

Класическа рецепта за пържена цаца

Необходими продукти:

  • 500 грама замразена цаца; пържена цаца
  • 1 чаена чаша брашно за овалване (може и малко повече);
  • мазнина за пържене и сол на вкус;
  • резенчета лимон за гарниране.

Начин на приготвяне:

  • Размразете рибата и я сложете в гевгир. Изплакнете я със студена вода и я изсипете върху лист пергамент, който ще поеме влагата.
  • След това обилно поръсете с брашното, внимателно разбъркайте и изпържете в силно нагорещеното олио.
  • Готовата цаца изваждайте върху кухненска хартия, за да може да се отцеди излишното количество от мазнината.

Пържена цаца с пикантни подправки

Необходими продукти:

  • 800 грама прясна цаца и 200 грама брашно за овалване;
  • 1 лимон и 1 литър олио за пържене
  • по 2 чаени лъжици гранулиран чесън и лют червен пипер (кайен)
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

  • пържена цацаИзмийте рибките под студена течаща вода, след което ги подсушете с кухненска хартия. Настържете кората на лимона, а месестата част нарежете на кръгчета.
  • Брашното смесете с половината от лимоновата кора, добавете сол на вкус и 1 чаена лъжица от лютия пипер.
  • Налейте олиото в дълбока тенджера или тиган, сгорещете добре. За да прецените дали мазнината е достигнала подходяща температура, сложете парченце хляб в съда. Ако покафенее за 30 секунди, олиото е готово за пържене на цацата.
  • Оваляйте цацата в брашното и изпържете до златисто.
  • Извадете върху кухненска хартия, а няколко минути след това прехвърлете в чиния. Поръсете с останалия лют пипер и сол и сервирайте с резенчета лимон.
Още по темата:
  • Консервирана копърка в доматен сос Консервирана копърка в доматен сос
  • Супа от копърка с ориз и картофи Супа от копърка с ориз и картофи
  • Горещи сандвичи с маринована копърка, кашкавал и маслини Горещи сандвичи с маринована копърка, кашкавал и маслини
4.3/5 6 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ВИТАМАРИН перли * 90 ENERGY GROUP
43.80лв.

ВИТАМАРИН перли * 90 ENERGY GROUP

Коментари към Как се пържи хрупкава цаца – тънкости и рецепти за приготвяне

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Как се пържи хрупкава цаца – тънкости и рецепти за приготвяне
    www.framar.bg 
    на 17 May 2025 в 04:15
    Коментирайте "Как се пържи хрупкава цаца – тънкости и рецепти за приготвяне"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от риба и морски продукти
  • Цаца, копърка, хамсия
  • Консервирана копърка в доматен сос
  • Горещи сандвичи с маринована копърка, кашкавал и маслини
  • Супа от копърка с ориз и картофи
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Какви са триковете за пържене на цаца?

преди 2859 дни, 17 часа и 46 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 16 часа и 19 мин.

Какво представлява прозяването

преди 5 дни, 7 часа и 19 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 5 дни, 7 часа и 31 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 5 дни, 7 часа и 38 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Цаца, копърка, хамсия Цаца, копърка, хамсия

Цаца, копърка, хамсия

от 13 сеп 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival