Как се пържи хрупкава цаца – тънкости и рецепти за приготвяне
Какво е лятото без хрупкава цаца и студена бира?
Ако сте сред почитателите на тази комбинация, ви предлагаме рецепти за пържена цаца, от които да се възползвате, ако почивката ви на морето тази година вече е приключила или тепърва предстои, а нямате търпение да вкусите от дребната рибка. За да си направите вкусна и хрупкава цаца обаче, е добре да знаете някои тънкости при приготвянето й.
Тънкости при пържене на цаца
Пърженето на цаца не е трудно, но някои малки детайли от процеса имат голямо значение за вкуса и качеството на готовата риба.
Прясна или замразена цаца
- Рибата се предлага както прясна (охладена), така и замразена. Охладената цаца не е осолена, за разлика от замразената. Съобразете този факт при пърженето, за да не получите прекалено солен краен резултат.
- Ако изберете замразена цаца, не я размразявайте напълно преди термичната обработка, защото така по-лесно се почиства (ако сред тези, които го правят) – коремчето й се хваща с пръсти и се отскубва. Много дребните рибки се пържат цели, тях просто няма как да изчистите.
- След като размразите цацата, изплакнете я с вода, подсушете и тогава преминете към следващата стъпка – панировката.
Панировка за цаца
- Панировката за цацата може да бъде само от бяло пшенично брашно, от смес от пшенично и царевично или от комбинация между брашно и галета.
- По желание добавете подправки. Ако ще пържите прясна цаца, сложете и сол в брашното. След това оваляйте рибките в предпочитаната панировка и ги изпържете.
- За да се получат хрупкави, е важно да ги овалвате в брашното непосредствено преди да сложите в мазнината, защото в противен случай панировката ще поеме вода от рибата и ще се превърне в каша.
Пържене на цаца
- Преди да сложите цацата в олиото, то трябва да бъде много добре сгорещено. По време на термичната обработка обръщайте рибките с помощта на решетъчна лъжица.
- Има и друг начин за пържене на цаца – подредете рибките в незалепващ тиган и ги залейте с врящо олио. След няколко минутки затворете съда с капак и отцедете мазнината. Върнете тигана върху котлона, така цацата ще се обърне от другата страна. Залейте я отново с олиото и пържете до готовност
Сервиране на цаца
- Ако искате да поднесете рибата по оригинален начин, изпържете я като преди това нанижете няколко броя на клечка за зъби или друга подходяща дървена клечка/шиш. По този начин рибките се обръщат по-лесно. След това цацата се поднася заедно клечката.
- Задължителни добавки към пържената цаца са прясно изцеден лимонов сок и студена бира :)
Класическа рецепта за пържена цаца
Необходими продукти:
- 500 грама замразена цаца;
- 1 чаена чаша брашно за овалване (може и малко повече);
- мазнина за пържене и сол на вкус;
- резенчета лимон за гарниране.
Начин на приготвяне:
- Размразете рибата и я сложете в гевгир. Изплакнете я със студена вода и я изсипете върху лист пергамент, който ще поеме влагата.
- След това обилно поръсете с брашното, внимателно разбъркайте и изпържете в силно нагорещеното олио.
- Готовата цаца изваждайте върху кухненска хартия, за да може да се отцеди излишното количество от мазнината.
Пържена цаца с пикантни подправки
Необходими продукти:
- 800 грама прясна цаца и 200 грама брашно за овалване;
- 1 лимон и 1 литър олио за пържене
- по 2 чаени лъжици гранулиран чесън и лют червен пипер (кайен)
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Измийте рибките под студена течаща вода, след което ги подсушете с кухненска хартия. Настържете кората на лимона, а месестата част нарежете на кръгчета.
- Брашното смесете с половината от лимоновата кора, добавете сол на вкус и 1 чаена лъжица от лютия пипер.
- Налейте олиото в дълбока тенджера или тиган, сгорещете добре. За да прецените дали мазнината е достигнала подходяща температура, сложете парченце хляб в съда. Ако покафенее за 30 секунди, олиото е готово за пържене на цацата.
- Оваляйте цацата в брашното и изпържете до златисто.
- Извадете върху кухненска хартия, а няколко минути след това прехвърлете в чиния. Поръсете с останалия лют пипер и сол и сервирайте с резенчета лимон.
Коментари към Как се пържи хрупкава цаца – тънкости и рецепти за приготвяне