Популярни чешки предястия - Първа част
Всеизвестната чешка бира е позната на всички ни или поне на повечето от нас. Това, с което малцина са запознати, са предястията или иначе казано, мезетата, които се предлагат заедно с нея. Затова решихме да ви представим една селекция от популярни чешки предястия, които със сигурност ще срещнете в менюто на повечето местни ресторанти и други заведения.
Колбаси (наденички) на скара
Това ястие ще срещнете по-често в заведенията на открито, отколкото по ресторантите. То е заимствано от чешките съседи - германците и бързо се превръща в предпочитано мезе към бирата, особено в заведенията за бързо хранене, на различни фестивали, панаири и други мероприятия, организирани на открито.
Наденичките са най-различни: от говеждо, свинско, агнешко и птиче меса. Традиционно се поднасят с горчица, хрян и черен хляб.
Препечен дяволски сандвич
Под това наименование се крие препечена филия, натрита с чесън, върху която се слага остра месна смес, поръсена с настърган кашкавал. Рецептите за приготвяне на месната смес са различни на различните места, но най-често тя представлява говежда или пилешка кайма, доматен сос, зеленчуци и чушка чили.
Маринован хермелин
Хермелин е вид меко сирене, подобно на камембер. То е изключително подходящо допълнение към бирата. Разрязва се на две части, напълва се с подправки и се маринова в масло с лук, пипер и други добавки. Разнообразието от рецепти за приготвянето на това предястие е огромно, но най-често ще ви го поднесат с пикантна паста от чушки в средата в чиния с лук, люти червени чушки и черен хляб.
Печенач
Печенач е предястие от маринована риба. Може да се използват всякакви видове, но най-често това са шаран, херинга и скумрия. Рибата се затваря в бурканчета със солен разтвор, подправки и зеленчуци, като преди това се изпържва, оваляна в брашно. Тук от значение са въображението и вкусовите предпочитания на приготвящия ястието. Класическият вариант е маринатата да бъде от оцет, лук, морков, черен пипер, дафинов лист и карамфил. По този начин чехите приготвят не само риба, но и други продукти, например: гъби, зеленчуци или месо. Ястието се предлага и под формата на консерва.
Паста за сандвичи с пръжки
В чешката кухня често се срещат най-различни пасти, с които се приготвят сандвичи, но вариантите с пръжки са най-предлаганите в ресторантите и бирариите. Основата им е от смлени пръжки, към тях се прибавят варено яйце, лук, черен пипер, горчица. Понякога в рецептите се използват мариновани краставички или чушки. Пастата се поднася с пресен черен хляб.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- 30 идеи за декориране на новогодишните салати и ордьоври
- 20 забележителни идеи за ордьоври на празничната трапеза
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Панирани кашкавалени хапки на фурна
- Панирани зелени домати
- Сушено месо с подправки
- Панирани пилешки дробчета с корнфлейкс
- Печен лук с олио и захар под фолио
- Мариновани сушени пилешки гърди с подправки
- Панирана тиква
Коментари към Популярни чешки предястия - Първа част