Печенето: същност, полза и вреда

Печенето е един от древните начини за приготвяне на храната. По-рано са се използвали горещи въглени, тухли, огнища... Днес разполагаме с фурни, грилове, а понякога, когато сме сред природата просто палим огън.
Печене се нарича приготвянето на храната във фурна или скара. На практика да се изпекат могат всякакви продукти, например: месо, риба, зеленчуци, плодове. Изключение правят житните култури. Всъщност, изкуството печене си е цяла наука. Трябва да се вземе под внимание температурата, необходима за приготвянето на един или друг продукт, начинът на печене, чрез който ще се получи сочно и вкусно ястие.
Как стои въпросът с печенето на месо, риба на порции и зеленчуци?
В повечето случаи месото се пече на парчета. Тогава на помощ идва обикновеното фолио, което запазва сочността на продуктите и което е по-важно - техните вкус и аромат.
Алуминиевото фолио се намира лесно в търговската мрежа, продава се на ролки. В него се пекат зеленчуци, месо, риба, птици, но не и плодове и зърнени храни.
Що се отнася до времето на приготвяне, когато се използва фолио, то често зеленчуците, увити в него, са готови за 10 - 15 минути, на рибата са необходими 25 минути, пилето е готово за консумация след 40 минути, килограм говеждо се пече в продължение на около час. В зависимост от рецептата може да се използва скара, тава или тиган с капак.
При различните продукти има определени правила при печене, които са се наложили. Например, рибата първо се почиства, след това се измива, нарязва се на парчета, осолява се, овалва се в брашно (с подправки) и се увива във фолио.
Зеленчуците се измиват, подсушават, при необходимост се нарязват на парчета, подсоляват се леко и се увиват във фолиото.
При печенето във фурна не бива да се забравя правилото: "Колкото по-високо - толкова по-горещо". Поради тази причина най-крехките зеленчуци (кореноплодните), например, цветното зеле, се разполагат на най-ниското ниво на решетката във фурната. Месните продукти може да се сложат по средата или на високо ниво.
Полезните свойства на печената храна
Както вече споменахме, продуктите, изпечени във фолио, съхраняват своите вкус и аромат. Получават се по-сочни ястия, а загубата на хранителни вещества е минимална.
Печените храни, приготвени без мазнина, са полезни за хората, които искат да отслабнат. Тези, които се стремят към здравословно хранене, също се придържат към този начин на обработка на продуктите.
Коричката, образуваща се по повърхността при печене, много прилича на тази, която е резултат от пържене. Разликата между двете е, че печената не съдържа вредни мазнини.
Вредните свойства на печената храна
Когато печенето се извършва при високи температури, естествените мазнини, които се съдържат в продуктите, започват да прегарят, образувайки канцерогенни вещества.
Печенето допринася за загубата на витамини от група В в храната. Наличието им в готовото ястие намалява с 25%. Под въздействието на термичната обработка частично се унищожава и витамин С.
Печените продукти, особено когато не са приготвени правилно, могат да раздразнят стомашно-чревния тракт, затова при някои заболявания на храносмилателната система не се препоръчва консумацията на такива.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ МАЛИНИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
АГАР АГАР 40 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ЛАЙКА ПЛИКОВЕ ЗА ВАКУУМИРАНЕ модел 2хVT35002 28 см / 36 см * 100
АПТАМИЛ 1 AR 400 г NUTRICIA
НУТРИМ ПРО ГОЛД 90 КЛАСИК 1000 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Лецитин: полезни свойства и приложение
- Кои са 10-те най-ценни продукта за здравето на жените?
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
- Консумирайте тези 8 храни при раздразнен стомах
- Хранителни продукти, които подобряват паметта
- Земна ябълка, Иерусалимски артишок, Гулия, Топинамбур
- Лекарства, увреждащи черния дроб
- Солариум: лечебни ползи и рискове
- Хранене през тръба
Коментари към Печенето: същност, полза и вреда