Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Печенето: същност, полза и вреда

Печенето: същност, полза и вреда

от 22 яну 2014г.
Печенето: същност, полза и вреда - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Печенето е един от древните начини за приготвяне на храната. По-рано са се използвали горещи въглени, тухли, огнища... Днес разполагаме с фурни, грилове, а понякога, когато сме сред природата просто палим огън.

Печене се нарича приготвянето на храната във фурна или скара. На практика да се изпекат могат всякакви продукти, например: месо, риба, зеленчуци, плодове. Изключение правят житните култури. Всъщност, изкуството печене си е цяла наука. Трябва да се вземе под внимание температурата, необходима за приготвянето на един или друг продукт, начинът на печене, чрез който ще се получи сочно и вкусно ястие.

Как стои въпросът с печенето на месо, риба на порции и зеленчуци?

В повечето случаи месото се пече на парчета. Тогава на помощ идва обикновеното фолио, което запазва сочността на продуктите и което е по-важно - техните вкус и аромат.

Алуминиевото фолио се намира лесно в търговската мрежа, продава се на ролки. В него се пекат зеленчуци, месо, риба, птици, но не и плодове и зърнени храни.

Що се отнася до времето на приготвяне, когато се използва фолио, то често зеленчуците, увити в него, са готови за 10 - 15 минути, на рибата са необходими 25 минути, пилето е готово за консумация след 40 минути, килограм говеждо се пече в продължение на около час. В зависимост от рецептата може да се използва скара, тава или тиган с капак.

При различните продукти има определени правила при печене, които са се наложили. Например, рибата първо се почиства, след това се измива, нарязва се на парчета, осолява се, овалва се в брашно (с подправки) и се увива във фолио.

Зеленчуците се измиват, подсушават, при необходимост се нарязват на парчета, подсоляват се леко и се увиват във фолиото.

При печенето във фурна не бива да се забравя правилото: "Колкото по-високо - толкова по-горещо". Поради тази причина най-крехките зеленчуци (кореноплодните), например, цветното зеле, се разполагат на най-ниското ниво на решетката във фурната. Месните продукти може да се сложат по средата или на високо ниво.

Полезните свойства на печената храна

Както вече споменахме, продуктите, изпечени във фолио, съхраняват своите вкус и аромат. Получават се по-сочни ястия, а загубата на хранителни вещества е минимална.

Печените храни, приготвени без мазнина, са полезни за хората, които искат да отслабнат. Тези, които се стремят към здравословно хранене, също се придържат към този начин на обработка на продуктите.

Коричката, образуваща се по повърхността при печене, много прилича на тази, която е резултат от пържене. Разликата между двете е, че печената не съдържа вредни мазнини.

Вредните свойства на печената храна

Когато печенето се извършва при високи температури, естествените мазнини, които се съдържат в продуктите, започват да прегарят, образувайки канцерогенни вещества.

Печенето допринася за загубата на витамини от група В в храната. Наличието им в готовото ястие намалява с 25%. Под въздействието на термичната обработка частично се унищожава и витамин С.

Печените продукти, особено когато не са приготвени правилно, могат да раздразнят стомашно-чревния тракт, затова при някои заболявания на храносмилателната система не се препоръчва консумацията на такива.

Още по темата:
  • Сочни пуешки гърди в ароматна марината Сочни пуешки гърди в ароматна марината
  • Пилешки крилца на фурна с хрупкава коричка Пилешки крилца на фурна с хрупкава коричка
  • Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
  • Хрупкави бадемови аспержи на фурна Хрупкави бадемови аспержи на фурна
0.0/5 0 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БРАУНИ 600 г
29.00лв.

БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ МИКС ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БРАУНИ 600 г

ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
10.90лв.

ОРИЗОВ ПРОТЕИН прах 250 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ МАЛИНИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
28.50лв.

ЛИОФИЛИЗИРАНИ СУШЕНИ МАЛИНИ 100 г ЯЖ ПОЛЕЗНО

СПИРУЛИНА на прах 200 г ЗЕМЕЛА
14.50лв.

СПИРУЛИНА на прах 200 г ЗЕМЕЛА

МИКОНАТУР БИО ЛИСТА ОТ СТЕВИЯ прах 60 г
13.99лв. 11.89лв.

МИКОНАТУР БИО ЛИСТА ОТ СТЕВИЯ прах 60 г

ПРОМО
НАХУТ ЗЪРНО 450 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
3.40лв.

НАХУТ ЗЪРНО 450 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС

Коментари към Печенето: същност, полза и вреда

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Печенето: същност, полза и вреда
    www.framar.bg 
    на 19 May 2025 в 03:51
    Коментирайте "Печенето: същност, полза и вреда"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Солариум: лечебни ползи и рискове
  • Лецитин: полезни свойства и приложение
  • Лекарства, увреждащи черния дроб
  • Регулация на слюноотделянето
  • Уголемената езична сливица е локално състояние и не води до увреждане на далечни органи
  • 18 храни, които приличат и помагат на нашите органи
  • Разграждане и резорбция на белтъци, масти и въглехидрати
  • 5 рискови лекарствени комбинации
  • Избягване на киселинни храни
  • Секреция на стомашен сок
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2062 дни, 12 часа и 5 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2175 дни, 16 часа и 15 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 2 дни, 15 часа и 56 мин.

Какво представлява прозяването

преди 7 дни, 6 часа и 56 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 7 дни, 7 часа и 7 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 7 дни, 7 часа и 14 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ПОУМОН ХИСТАМИН 30 СН

РУУФ РАТ КАПАН ЗА МИШКИ И ПЛЪХОВЕ С ЛЕПИЛО 18 / 13 см CATCHMASTER

НИВЕА СЪН PROTECT & MOISTURE ХИДРАТИРАЩ СЛЪНЦЕЗАЩИТЕН СПРЕЙ ПОМПА SPF50+ 270 мл

СОЛИНГЕН МАГНУМ КЛЕЩИ ЗА НОКТИ 003

ОРТОТЕХ ОРТО СОФТ РАЗДЕЛИТЕЛИ ЗА ПРЪСТИ ХАЛУКС ПРОТЕКТ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:39:11

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 16:27:52

V08BA рентгеноконтрастни средства, съдържащи бариев сулфат

Коментар на: Десислава Петрова от 16 май 2025г. в 16:20:59

МАГНЕЗИЕВ БИСГЛИЦИНАТ капсули 200 мг * 120 НАТУРАЛ ФАКТОРС

Коментар на: Петя Петкова от 16 май 2025г. в 15:53:33

НИЛАЦИД ГАСТРОГЕЛ саше * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 15:24:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival