Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Макаронени изделия Паста карбонара с гъби

Паста карбонара с гъби

Паста карбонара с гъби - изображение

Необходими продукти:

  • 5 жълтъка
  • 1 цяло яйце
  • 120 грама настъргано сирене Пармезан + още за сервиране
  • 1 1/2 чаена лъжица черен пипер
  • 700 грама гъби, нарязани на четвъртинки
  • 1/4 чаена чаша зехтин
  • 450 грама паста орекиете
  • 2 малки глави лук, почистени и нарязани на ситно
  • 6 тънко нарязани скилидки чесън
  • 1 чаена чаша магданоз (листата + стъблата), нарязани на едро

Начин на приготвяне:

Напълнете голяма тенджера с вода и посолете обилно. Сложете да заври.

През това време разбийте жълтъците и цялото яйце заедно с пармезана и черен пипер, оставете настрана.

Загрейте добре тенджера, след което добавете мазнината и гъбите, като разбърквате от време на време на всеки 4-5 минути - гъбите трябва да се запържат добре и да покафенеят - това ще отнеме около 15 минути. Когато минат 10 минути от пърженето на гъбите, сложете пастата във врящата вода, за да се свари (тя трябва да бъде леко твърда в средата - ал денте).

Отново се връщаме към гъбите - към тях слагаме лука, чесъна и 1 1/2 чаена лъжица сол. Пържете, като разбърквате често, за да омекнат и да отпуснат аромата си, но не бива да покафеняват - за около 1 минута.

Междувременно би трябвало пастата да се свари. Отделете от водата 2 чаени чаши, а след това отцедете макароните.

Сложете макароните при гъбите, заедно с 1 часа от течността. Гответе на ниска температура, за 2-3 минути, докато макароните абсорбират течността. Свалете от котлона и оставете за 3 минути (не пропускайте тази стъпка, тъй като ако макароните са твърде горещи, когато добавите към тях яйцата ще ги сготвите и ще имате паста с бъркани яйца, вместо с вкусен нежен сос).

Добавете половин чаша от запазената течност от пастата към яйцата, като бъркате непрекъснато и енергично.

Внимателно на тънка струя добавете яйцата към макароните, като разбърквате с дървена лъжица, трябва да получите кремообразен гладък сос, който да покрие всички макарони.

Накрая прибавете магданоза и разбъркайте за последно.

Опитайте и подправете със сол и черен пипер на вкус.

Сервирайте пастата, като във всяка порция сложите и малко пармезан и щипка черен пипер.

За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноДиетиХрани и ястияСнимкиЗдравни съветиСъставкиНовиниБотаникаПсихологияПроизводителиЛайфстайлИсторияКлинични пътекиАлт. медицина