Паста карбонара с гъби

Необходими продукти:
- 5 жълтъка
- 1 цяло яйце
- 120 грама настъргано сирене Пармезан + още за сервиране
- 1 1/2 чаена лъжица черен пипер
- 700 грама гъби, нарязани на четвъртинки
- 1/4 чаена чаша зехтин
- 450 грама паста орекиете
- 2 малки глави лук, почистени и нарязани на ситно
- 6 тънко нарязани скилидки чесън
- 1 чаена чаша магданоз (листата + стъблата), нарязани на едро
Начин на приготвяне:
Напълнете голяма тенджера с вода и посолете обилно. Сложете да заври.
През това време разбийте жълтъците и цялото яйце заедно с пармезана и черен пипер, оставете настрана.
Загрейте добре тенджера, след което добавете мазнината и гъбите, като разбърквате от време на време на всеки 4-5 минути - гъбите трябва да се запържат добре и да покафенеят - това ще отнеме около 15 минути. Когато минат 10 минути от пърженето на гъбите, сложете пастата във врящата вода, за да се свари (тя трябва да бъде леко твърда в средата - ал денте).
Отново се връщаме към гъбите - към тях слагаме лука, чесъна и 1 1/2 чаена лъжица сол. Пържете, като разбърквате често, за да омекнат и да отпуснат аромата си, но не бива да покафеняват - за около 1 минута.
Междувременно би трябвало пастата да се свари. Отделете от водата 2 чаени чаши, а след това отцедете макароните.
Сложете макароните при гъбите, заедно с 1 часа от течността. Гответе на ниска температура, за 2-3 минути, докато макароните абсорбират течността. Свалете от котлона и оставете за 3 минути (не пропускайте тази стъпка, тъй като ако макароните са твърде горещи, когато добавите към тях яйцата ще ги сготвите и ще имате паста с бъркани яйца, вместо с вкусен нежен сос).
Добавете половин чаша от запазената течност от пастата към яйцата, като бъркате непрекъснато и енергично.
Внимателно на тънка струя добавете яйцата към макароните, като разбърквате с дървена лъжица, трябва да получите кремообразен гладък сос, който да покрие всички макарони.
Накрая прибавете магданоза и разбъркайте за последно.
Опитайте и подправете със сол и черен пипер на вкус.
Сервирайте пастата, като във всяка порция сложите и малко пармезан и щипка черен пипер.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bonappetit.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛЕЧЕБНАТА СИЛА НА ГЪБИТЕ - ЯН ЛЕЛЕЙ ДР. БИОМАСТЕР
ХИП БИО ПЮРЕ МАКАРОНИ С ШУНКА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
ХИП ПЮРЕ БИО ЗЕЛЕНЧУЦИ И МАКАРОНИ С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ВОЛКАНО ПРИСТАВКА ЗА КУХНЕНСКИ РОБОТ ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА ДОМАШНА ПАСТА
ЛАЙКА РЪЧНА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА СЪС СМЕНЯЕМИ ПРИСТАВКИ PM2000
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Макаронени изделия
- Какво е паста орзо и как да я приготвим
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Как и колко да варим макаронените изделия
- Топ 10 на най-популярните видове паста в света
- Колко време да варим различните видове гъби?
- Пържени гъби със сметана и лук
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Паста орзо със зеленчуци
- Макарони със спанак, лук и сметана
- Макарони с кайма, млечна заливка и доматен сос
Коментари към Паста карбонара с гъби