Пържени кисели краставички (в чипсова панировка и в кори за баница)
Кисели краставички традиционно се приготвят за зимата, когато най-често се сервират самостоятелно като салата, с тях се прави млечна салата или се комбинират с други мариновани зеленчуци. Но хрупкавите краставички могат да бъдат и чудесно предястие, ако се изпържат. Звучи ви странно? За да се уверите, че подобно ястие си заслужава, може да си ги приготвите по рецептите, които ви предлагаме. Бихте могли да ги напълните със смес от крема сирене, яйце и майонеза, да увиете в кори за баница, след което да ги изпържите в нагорещена растителна мазнина. Друг вариант, гарантиращ хрупкаво предястие, е да панирате зеленчука в яйце, брашно и натрошен чипс.
Опитайте и може да споделите с нас впечатленията си.
Пържени кисели краставички в хрупкава коричка от кори за баница
Необходими продукти:
- 6 кисели краставички
- кори за баница
- растителна мазнина за пържене
За пълнежа:
- 1 чаена чаша крема сирене по ваш избор
- жълтъците на две яйца
- 100 грама майонеза
- 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок
- 1 пукана люта чушка, нарязана ситно
- 1 нарязана ситно чеснова скилидка
- 1/2 чаена лъжичка кашерна сол
Начин на приготвяне:
- Отстранете вътрешността на киселите краставички. Това може да направите с малък нож или с помощта на подходящо за целта приспособление (например за почистване на ябълки).
- Смесете крема сиренето с жълтъците, добавете майонезата, лимоновия сок, лютата чушка, пресованата скилидка чесън, солта и разбъркайте всичко до еднородност.
- С получената смес напълнете киселите краставички.
- Нарежете корите за баница във формата на ромбоид и увийте краставичките в тестените листове.
- Сгорещете растителна мазнина по ваш избор в тенджера или тиган и изпържете краставичките в нея, докато придобият златист цвят.
- Когато ги извадите от олиото, сложете върху кухненска хартия – така тя ще поеме излишната мазнина, която е поела обвивката им.
- Поднесете предястието охладено със сос по избор.
Кисели краставички в панировка от чипс
За да си изпържите хрупкави кисели краставички, може да ги оваляте и в брашно, разбито яйце и натрошен чипс.
Необходими продукти:
- 4 кисели краставички
- сол и черен пипер
- 1/2 чаена чаша бяло брашно
- 1 голямо яйце, разбито
- 1 чаена чаша натрошен тортила чипс (може да замените с корнфлейкс или най-обикновен чипс)
- олио по избор за пържене
- 2 супени лъжици лют сос по желание
- майонеза или сос ранч по желание
Начин на приготвяне:
- Подсушете киселите краставички с кухненска хартия, след което ги нарежете спираловидно, като използвате подходящо приспособление.
- Оваляйте спиралките в брашно, след това в разбитото яйце и накрая в натрошения чипс.
- Изпържете до златисто в силно сгорещено олио.
- Извадете върху хартия, за да се отцеди ненужната мазнина.
- Сервирайте панираните краставички с любим пикантен сос.
Добър апетит!
Коментари към Пържени кисели краставички (в чипсова панировка и в кори за баница)