Най-сочната печена пуйка
Необходими продукти:
- 1 охладена пуйка /около 4-4,5 килограма/
- 300 грама мляно свинско месо
- 12 тънки ленти бекон
- 1 литър домашен бульон /пилешки или зеленчуков/
- 1 голямо яйце
- 4 средно големи глави червен лук, почистени
- 1 глава чесън, на скилидки
- 2 стръка целина, почистени и нарязани
- 1 шепа сушени кайсии
- 2 моркова, обелени
- 1 голям портокал
- кората на 1 лимон, настъргана
- 12 малки стръка пресен розмарин
- 1 стрък пресен градински чай, листата
- 1 голяма шепа галета
- 1 щипка индийско орехче, настъргано
- 2 супени лъжици брашно
- морска сол
- прясно смлян черен пипер
- зехтин
Начин на приготвяне:
- В дълбок тиган загрейте зехтина, добавете листата от градински чай и 6 от лентите бекон.
- Обелете и нарежете 2 скилидки чесън и 1 глава лук.
- Добавете чесъна, целината и лука и запържете всичко внимателно, докато продуктите омекнат и придобият златисто кафяв цвят.
- Преместете тигана от котлона, добавете галетата и разбъркайте.
- Докато сместа се охлажда, нарежете кайсиите и ги добавете, след което отново разбъркайте.
- Когато плънката се охлади, добавете свинското месо, яйцето, настърганата лимонова кора, индийското орехче, сол и черен пипер и разбъркайте добре.
- Разрежете останалите ленти от бекона наполовина.
- Нарежете 1 скилидка чесън на филийки.
- Поставете стрък пресен розмарин и филийка чесън в единия край на лентата бекон и я навийте плътно. Повторете с останалите парчета бекон, докато направите 12 малки ролца.
- Направете по три малки подкожни разреза на крилата и бутчетата от всяка страна и вмъкнете по 1 беконово ролце. Това ще придаде фантастичен вкус на пуйката и няма да позволи на месото да изсъхне.
- Нарежете оставащия лук наполовина, а морковите на по-дебели ленти.
- Измийте и подсушете добре пуйката, като използвате кухненска хартия. Поставете я върху дъска и я обърнете с шията към вас. Имайте предвид, че птицата трябва да бъде със стайна температура, а не току що извадена от хладилника.
- Хванете ръба на кожата, покриваща гърдите и бавно я отлепете от месото, като внимавате да не правите никакви дупки.
- Повдигнете кожата на гърдите и използвайте лъжица, за да прехвърлите плънката. Завийте кожата надолу, за да избегнете нейното изтичане или забодете няколко клечки за зъби.
- Загрейте обеления портокал за около 30 секунди и го поставете в кухината на пуйката.
- Намажете обилно птицата със зехтин и подправете добре.
- Прехвърлете в голяма тава за печене и около нея подредете ситно нарязаните моркови, лук и чесън.
- Покрийте с алуминиево фолио и поставете в предварително загрятата на най-високите градуси фурна.
- Намалете температурата на 180 градуса и печете до готовност /при разрез с нож, месото на бутчето трябва да отделя сос/.
- Накрая отстранете фолиото за около 45 минути, за да дадете възможност на месото да покафенее.
- Внимателно повдигнете пуйката от тавата и я поставете върху постелената с фолио дъска, след което я увийте добре. Оставете я да престои така най-малко 1 час, а за по-големи птици е препоръчително часовете да са 2.
- Когато времето започне да изтича, добавете в тавата бульона и брашното и включете фурната на силен огън, докато сместа заври. Когато се сгъсти, я прецедете в купа.
- Разрежете пуйката на порции, гарнирайте със соса и я поднесете.
Приятен апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СПЕЛТА ПЪЛНЕЖ ЗА ВЪЗГЛАВНИЦИ ОТ ОБВИВКИ НА ПРОСО
СПЕЛТА ПЪЛНЕЖ ЗА ВЪЗГЛАВНИЦИ ОТ ОБВИВКИ НА СПЕЛТА
ХИП ПЮРЕ ТИКВА И ЯБЪЛКА С ПУЕШКО МЕСО 190 г 6183
ХИП СЛАДКА ЦАРЕВИЦА С КАРТОФЕНО ПЮРЕ И ПУЕШКО МЕСО 125 г 6203
ГАНЧЕВ ПЮРЕ КАРТОФИ СЪС ЗЕЛЕН ФАСУЛ И ПУЕШКО МЕСО 220 г
ГРАДИНСКИ СМИНДУХ 200 г СТЕЛ АРГО
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Древни билкови средства за предизвикване на аборт
- Лечебните билки в България по азбучен ред
- И билките имат странични ефекти
- Отглеждане на розмарин
- Отглеждане на авокадо
- Билки по време на бременност
- Каталог на билки и лечебни растения
- Отглеждане на лимон
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Калоферче
Коментари към Най-сочната печена пуйка