Млечен сос със сирене
Необходими продукти:
120 - 130 грама сирене чедър или пармезан (може и друго)
600 милилитра прясно мляко
40 грама масло
40 - 50 грама брашно
1/2 чаена лъжичка настъргано индийско орехче
сол и пипер - на вкус
Начин на приготвяне:
Налейте млякото в тенджера и поставете на среден огън. Добавете маслото. Когато се затопли, изсипете и брашното, бъркайте с помощта на тел за разбиване на яйца, за да не се образуват бучки. Щом сместа заври, намалете температурата до минимум и не спирайте да бъркате още около 4 - 5 минути (консистенцията трябва да стане еднородна). Тогава изсипете сиренето, което предварително сте настъргали на много ситно, сложете индийското орехче, сол, пипер и бъркайте, докато сиренето се разтопи - още около 5 минути (сместа да бъде абсолютно хомогенна).
Този сос обикновено се поднася горещ. Когато изстине, той се сгъстява. Подходящ е за добавка към зеленчукови ястия, паста, пържени картофи, запеканки. Най-вкусен се получава, ако използвате сирене чедър.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Млечни и сметанови сосове
- Млечен сос с кашкавал за спагети
- Млечен сос с горчица и лимонов сок (млечна майонеза)
- Ванилов сос
- Млечен сос със зеленчуци
- Лют млечен сос със сирене Чедър и горчица
- Млечен сос с авокадо, чесън и орехи
- Гръцки сос със сирене
- Млечен сос с чесън, лимон и пармезан
- Зелен немски сос
- Млечен сос с мента
Коментари към Млечен сос със сирене