Начало Хранене Рецепти Десерти Кремове и сладоледи Ментово самифредо с шоколад

Ментово самифредо с шоколад

Ментово самифредо с шоколад - изображение

Необходими продукти:

  • 40 грама свежи ментови листенца
  • 150 милилитра течна високомаслена сметана (35%)
  • 3 яйца
  • 100 грама черен шоколад
  • 140 грама захар
  • 1 супена лъжица ментов ликьор
  • 1/2 чаена лъжица лимонов сок
  • морска сол

 

Начин на приготвяне:

Отделете 6-8 ментови листенца за украса, а останалите нарежете едро или просто накъсайте с ръце. Сложете ги в тиган, залейте със 120 милилитра от сметаната.

Когато тя кипне (на среден огън), свалете от котлона, затворете съда плътно с капак и оставете така за час на стайна температура.

След това прецедете сметаната. Ментата прокарайте през сито, отново смесете двете съставки и прецедете втори път.

Ароматната течност приберете за 15-20 минути в хладилника и тогава разбийте до получаване на устойчива пяна, която оставете да се охлади.

С помощта на тел за разбиване на яйца разбийте трите жълтъка на водна баня заедно с 60 грама от захарта и щипка сол. За да се получите еднородна гладка консистенция са необходими около 5-7 минути.

Белтъците смесете с останалото количество захар, лимоновия сок и малко сол. Разбийте на парна баня в продължение на 3-4 минути, докато сладките кристалчета се разтворят напълно. Тогава свалете съда от котлона и разбийте с миксер, докато превърнете в твърда пяна.

Съединете жълтъците и белтъците, разбърквайки старателно със силиконова лопатка, добавете и сметаната. За да подсилите зеления цвят, може да 1-2 няколко капки хранителен оцветител.

Така приготвената смес прехвърлете в подходящ съд, който поставете във фризера за поне 3 часа.

Десет минути преди да поднесете десерта, начупете шоколада на малки парчета и ги разтопете на водна баня.

Налейте останалата сметана, ментовия ликьор и разбъркайте старателно.

Свалете купата от огъня, нека съдържанието й се охлади малко и тогава полейте десерта с него.

Украсете със заделените ментови листенца, които може да потопите в шоколадовата глазура и да използвате за декорация на десерта, когато покритието им стегне.


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 101-golos.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлСнимкиХрани и ястияНовиниЛеченияАлтернативна медицинаИсторияБотаникаДиетиПроизводители