Ментово самифредо с шоколад
Необходими продукти:
- 40 грама свежи ментови листенца
- 150 милилитра течна високомаслена сметана (35%)
- 3 яйца
- 100 грама черен шоколад
- 140 грама захар
- 1 супена лъжица ментов ликьор
- 1/2 чаена лъжица лимонов сок
- морска сол
Начин на приготвяне:
Отделете 6-8 ментови листенца за украса, а останалите нарежете едро или просто накъсайте с ръце. Сложете ги в тиган, залейте със 120 милилитра от сметаната.
Когато тя кипне (на среден огън), свалете от котлона, затворете съда плътно с капак и оставете така за час на стайна температура.
След това прецедете сметаната. Ментата прокарайте през сито, отново смесете двете съставки и прецедете втори път.
Ароматната течност приберете за 15-20 минути в хладилника и тогава разбийте до получаване на устойчива пяна, която оставете да се охлади.
С помощта на тел за разбиване на яйца разбийте трите жълтъка на водна баня заедно с 60 грама от захарта и щипка сол. За да се получите еднородна гладка консистенция са необходими около 5-7 минути.
Белтъците смесете с останалото количество захар, лимоновия сок и малко сол. Разбийте на парна баня в продължение на 3-4 минути, докато сладките кристалчета се разтворят напълно. Тогава свалете съда от котлона и разбийте с миксер, докато превърнете в твърда пяна.
Съединете жълтъците и белтъците, разбърквайки старателно със силиконова лопатка, добавете и сметаната. За да подсилите зеления цвят, може да 1-2 няколко капки хранителен оцветител.
Така приготвената смес прехвърлете в подходящ съд, който поставете във фризера за поне 3 часа.
Десет минути преди да поднесете десерта, начупете шоколада на малки парчета и ги разтопете на водна баня.
Налейте останалата сметана, ментовия ликьор и разбъркайте старателно.
Свалете купата от огъня, нека съдържанието й се охлади малко и тогава полейте десерта с него.
Украсете със заделените ментови листенца, които може да потопите в шоколадовата глазура и да използвате за декорация на десерта, когато покритието им стегне.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 101-golos.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИОТЕЧ ПРОТЕИНОВ СЛАДОЛЕД 500 г
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
ПЮР НУТРИШЪН БАР XL СЪС СЛАДОЛЕД СТРАЧАТЕЛА 80 гр.
БИГДЖИГС КОМПЛЕКТ С ДЪРВЕНИ СЛАДОЛЕДИ / БЛИЗАЛКИ BJ059
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ КОМПЛЕКТ - НАПРАВИ СИ СЛАДОЛЕДИ 14087
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Спазмолитици
- Мента - полезни свойства и приложения
- Отглеждане на мента
- Мента
- Вани с лечебни растения, билки и етерични масла
- Как да си направите домашен сладолед в торба
- Пийте чай от мента против болки в стомаха
- Пет от най-обичаните билки и медицинската им употреба през вековете
- Успокойте стомаха си с конфитюр от мента
- Лечебни растения, които може да отглеждате у дома
Коментари към Ментово самифредо с шоколад