Мариновани гъби Шийтаке с чесън, копър и магданоз
Ако сред почитателите на гъбите, вероятно сте опитвали сорта шийтаке и знаете, че той е много вкусен, пък и здравните ползи от консумацията на този вид не са за подценяване. В случай че не сте яли досега шийтаке, то непременно наваксайте пропуска. В която и от двете групи да попадате, ви каним да се запознаете с рецептата на Стамен Стаменов, който е изявен любител кулинар и предложенията му в това отношение не са за подминаване. Той прави апетитни мариновани гъби шийтаке, като за несравнимите вкус и аромат разчита на копъра, магданоза и... чесъна, разбира се. Ето как...
Необходими продукти за приготвяне на мариновани гъби шийтаке:
- гъби шийтаке (може да използвате и печурки)
- слънчогледово олио (или подходящ зехтин)
За маринатата:
- скилидки чесън
- червен (воден) кромид лук
- пресен копър
- свеж магданоз
- морска сол
Как се мариноват гъбите шийтаке?
Сотирайте гъбите в малка тенджера, като времето зависи от големината им и от това колко са месести и варира от 1 до 2 минути. Препоръчително да се доверите на часовника в този момент, вместо да действате на око.
*Сотирането представлява кратка термична обработка на хранителни продукти, при която се използва минимално количество мазнина, за разлика от пърженето. Друг характерен момент за процеса е температурата на котлона, която трябва да бъде висока и олиото да е добре сгорещено. |
След като гъбите са готови, извадете ги в подходящ съд, затворете с капак и оставете за момента.
Заемете се с подготовката на останалите продукти.
Нарежете копъра и магданоза ситно, кромида – немного едро, нито много дребно, а скилидките чесън обелете и оставете цели.
Ароматните подправки, които ще придадат чудесен вкус на гъбите Шийтаке. |
Смесете тези съставки, добавете морска сол и разбъркайте старателно, за да може получената комбинация да си пусне соковете, вкусовете и ароматите, както и да се осоли равномерно.
Следващата стъпка е подреждането на гъбите в буркан (или няколко). За целта е необходимо последователно да слагате ред шийтаке и ред плънка в стъкления съд, като междувременно притискате гъбите с пръсти.
Когато бурканът се напълни, налейте в него от течността, която се е отделила от гъбите, докато те си почиваха, а вие приготвяхте ароматната смес за маринатата.
Тази "саламура" съдържа достатъчно кондензирана вода и олио, затова не е необходимо да добавяте такива в буркана. |
Оставете така приготвените гъби да престоят една нощ на стайна температура, след което приберете в хладилника.
Може да консумирате след 2-5 дни по ваша преценка. За това време ароматните подправки ще са овкусили гъбите и течността в буркана.
Няколко вкусни съвета
- Шийтаке може да замените с какъвто вид гъби пожелаете, резултатът няма да ви разочарова.
- Маринованите гъби шийтаке са прекрасен начин да обогатите менюто си с нещо различно, но авторът на рецептата предупреждава, че ястието е засищащо и тежко, затова не бива да се прекалява с консумацията му, колкото и да ви се е харесало.
- Така приготвените гъби могат да се използват като допълнение към други ястия, като ще им придадат по-добър вкус.
- Бихте могли да си хапнете от гъбите с дъхавите подправки и просто така... Препечете си филийка хляб, налейте си чаша хубаво вино и бон апети!
Коментари към Мариновани гъби Шийтаке с чесън, копър и магданоз