Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Кратък речник на готварските термини

Кратък речник на готварските термини

от 22 фев 2013г.
Кратък речник на готварските термини - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Ал денте - макаронени изделия (или зеленчуци), които са сварени така, че да запазят твърдостта си.

Бланширане - поставяне на продукти (обикновено зеленчуци) във вряща вода за кратко. Някои храни се попарват, за да се обелят по-лесно.

Варене - приготвяне на хранителните продукти, чрез пълното им потапяне в някаква вряща течност или в богата на пара среда.

Глазура - украса на ястието, допълнителен цвят или аромат.

Къкрене - приготвяне на ястието, оставяйки го на тих огън, без да ври интензивно.

Пържене - това е обработка на хранителните продукти, при която те се приготвят за консумация чрез поставянето им в загрята мазнина. На повърхността им се образува специфична коричка.

Пасиране - разбиване на продуктите до получаването на еднородна смес. Използват се кухненски робот, миксер, пасатор или сито.

Разбиване - интензивно бъркане на продукта, съпроводено от увеличаване на обема му.

Дефростация - размразяване.

Задушаване - процес, при който хранителните продукти се обработват за консумация, като се нагряват в течност или в собствен сос на затворен капак, докато не омекнат и не се смесят различните аромати.

Застройване - застройката е отделен сос, който се добавя обикновено към супи. Традиционно се прави от яйца, мляко, брашно в различни комбинации между тези продукти.

Запръжка - сос, направен от запържено в масло брашно, с цел сгъстяване на сосове.

Карамелизиране - топлинна обработка на захар до получаване на тъмнокарамелен цвят. Карамелизиране се нарича и поръсване на някакъв десерт със захар, след което той се запича, докато не се образува карамел.

Запечатване на съд - мястото, където съдът и капакът му се допират, се запечатва с тесто (смес от вода и брашно). 

Марината - течност със съдържание на различни подправки, подкислена (може да бъде варена или не), в която се накисват продуктите, за да придобият вкус и аромат, преди да се приготвят.

Печене - процес, за който обикновено се използва фурната - продуктите се приготвят при директен контакт с горещ въздух.

Желиране - обливане с разтвор от бульон и желатин (или прибавянето му в продукта)

Замразяване - охлаждане на продуктите до такава степен, че да замръзне водата в тях. Това води до изсъхване на растителните тъкани. Размразените продукти бързо се развалят.

Подправяне - постигане на желания вкус на ястието чрез добавяне на сол, захар, подправки, сосове и др.

Кандиране (от итал. candire - варене в захар) - начин за консервиране на пресни плодове в захарен сироп, с цел да се увеличи съдържанието на захар в тях до 70% и да се намали водата, за да се получат захаросани плодове (озахарени).

Конкасе - нарязване на зеленчуците на кубчета, без семена, ципи и обелки.

Опушване - обработка на месни и рибни продукти чрез опушване, с цел по-дълго съхраняване и придаване на специфичен вкус и аромат.

Лате-арт - рисуване с мляко върху кафе с помощта на питчинг. Съществуват още: капучино арт, макиато арт, мулти арт.

Паниране - овалване на продукта в брашно, яйце, галета с последващо пържене.

Сушене - отделяне на течността, обикновено влага, от плодове, зеленчуци, понякога месо и риба.

Пълнене - напълване на цял продукт (картоф, пиле, риба и др.) с друг или с плънка от няколко съставки.

Фламбиране - заливане на даден продукт с коняк, водка или друг алкохол с последващо запалване, с цел да се придаде своеобразен вкус, аромат и красив външен вид.

Кълцане - нарязване на продукта на малки и къси парчета.

Саламура - разтвор от вода и сол.

Опаковане със сланина - месото се увива със сланина, преди да се изпече. Това го прави по-сочно и не позволява изсъхване.

Още по темата:
  • Кулинарен карвинг Кулинарен карвинг
  • Флоралната кулинария или цветята, които се ядат Флоралната кулинария или цветята, които се ядат
  • Кулинарните тенденции за 2013-та Кулинарните тенденции за 2013-та
  • Кулинарен карвинг - Трета част Кулинарен карвинг - Трета част
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ЧЕШКО - БЪЛГАРСКИ РАЗГОВОРНИК  - ХЕРМЕС
5.00лв.

ЧЕШКО - БЪЛГАРСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС

ШВЕДСКО - БЪЛГАРСКИ  РАЗГОВОРНИК ХЕРМЕС
6.00лв.

ШВЕДСКО - БЪЛГАРСКИ РАЗГОВОРНИК ХЕРМЕС

БЪЛГАРСКО - АНГЛИЙСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС
6.95лв.

БЪЛГАРСКО - АНГЛИЙСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС

РУМЪНСКО - БЪЛГАРСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС
6.00лв.

РУМЪНСКО - БЪЛГАРСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС

БЪЛГАРСКО - ИСПАНСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС
6.00лв.

БЪЛГАРСКО - ИСПАНСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС

ГРЪЦКО - БЪЛГАРСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС
6.00лв.

ГРЪЦКО - БЪЛГАРСКИ РАЗГОВОРНИК - ХЕРМЕС

Коментари към Кратък речник на готварските термини

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Кратък речник на готварските термини
    www.framar.bg 
    на 25 July 2025 в 16:50
    Коментирайте "Кратък речник на готварските термини"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Полезна информация
  • Ягодово дърво, Арбутус, Кумарка
  • Домат
  • Скоруша
  • Защо е важно да разбираме написаното на етикетите за хранителна стойност
  • Маслина (европейска)
  • Кактусова смокиня, Бодлива круша
  • С какво да храним щитовидната жлеза
  • Турта, Тагерис, Тагетес
  • Методи за лечение на анорексия
  • Явор, Обикновен явор
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 9 дни, 3 часа и 32 мин.

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2130 дни, 1 час и 3 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 14 дни, 6 часа и 54 мин.

Експертиза на трайно намалена работоспособност ТЕЛК и ЛКК - какво трябва да знаете

преди 16 дни, 6 часа и 31 мин.

Шампионат по колоездене "Зелените пирамиди", гр. Стара Загора - 06.07.2025 година

преди 21 дни, 4 часа и 51 мин.

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 28 дни, 1 час и 1 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

КАВИЦЕТИН таблетки 10 мг * 30

ВЕГАВЕРО ЕКСТРАКТ ОТ БИО КОПРИВА капсули * 120

РАЗКРИЙ ЛЪЖАТА

ВЕГАВЕРО БИО СПИРУЛИНА + ХЛОРЕЛА капсули * 240

МИСЛИ ЗА МЕН

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ДИВ ЯМ / СЛАДЪК КАРТОФ (КОРЕН) капсули * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 юли 2025г. в 15:13:59

МЕДРОЛ таблетки 4 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 юли 2025г. в 15:10:06

БИОХЕРБА ДЕМИР БОЗАН + ТИАМИН капсули 240 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 юли 2025г. в 15:08:59

ЕРДОМЕД капсули 300 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 юли 2025г. в 15:08:39

АЦЦ 200 прах за перорален разтвор 200 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 25 юли 2025г. в 15:08:26
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival