Как да запазите бисквитките меки
Ако често приготвяте различни бисквитки, сигурно сте се сблъсквали с проблема, че стават твърди и ронливи, което неминуемо разваля удоволствието.
За щастие, има няколко неща, които може да направите, за да възвърнете мекотата им.
Защо бисквитите стават твърди?
Както всички лакомства, и бисквитите не са нещо, което се изяжда на мига след приготвянето им. С времето влагата в тях се изпарява, а те стават твърди и ронливи. Това се случва и с хляба, кекса и други печива.
За да си спестите всичко това, най-добре е да ги изядете в деня на приготвянето им. Ако се притеснявате, че ще са твърде много, може да замразите остатъка от тестото и да го ползвате непосредствено преди консумиране.
Но ако вече имате много твърди бисквитки, ето какво да направите.
Дръжте ги в плътно затворен съд
Ключът към запазването на мекотата на бисквитките е те да са в напълно затворен съд. А за да възвърнете влажността им, сложете филия хляб при тях.
Сигурно си мислите, че бисквитите поемат от влагата на хляба, но всъщност не е така, той повишава нивото на влажност в съда, което е причината и бисквитките да не губят своята.
Друг вариант е да използвате тортила питки. Те работят по същия начин, но пък имат своето предимство, защото са плоски, така може да редите ред бисквитки и отгоре да сложете тортилата.
Съвети за приготвянето на бисквитите
Представяме ви и няколко съвета, които може да използвате следващия път, когато приготвяте бисквити, така че да ги запазите меки, вместо да стават твърди и ронливи.
- Използвайте кафява захар, вместо бяла. Ако не ви пречи, че цветът им ще стане тъмен, по-добре е да ползвате кафява захар, тя е много по-влажна, алтернативно може да сложите 1 лъжица меласа към тестото.
- Използвайте брашно за хляб - специфичното на това брашно е, че абсорбира повече течност и съдържа повече глутен, все неща, които правят тестото по-еластично. Но не се подлъгвайте, че брашното с повече глутен се нуждае от повече месене. Това се отнася за другите печива, при бисквитките е достатъчно да комбинирате всички продукти заедно.
- Използвайте разтопено масло. Причината е, че кремообразното масло вкарва повече въздух в бисквитките, което отново изкарва влагата. Затова използвайте течно масло.
- Променете количеството на яйцата - ако правите бисквитки с разтопено масло, а в рецептата се изискват две цели яйца, опитайте се да използвате едно цяло яйце и един жълтък. Вместо втория белтък, сложете 2 лъжици прясно мляко. От друга страна, ако използвате масло на стайна температура, използвайте само белтъци, без жълтъци.
thespruceeats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Рецепти за сладък салам с орехи (със и без яйце)
- Коледни сладки с канела, масло и ядки
- Хрупкави маслени бисквити с ванилия
- Овесени бисквити с ядки, сушени плодове и мед
- Канелени сладки с мед
- Бисквити с тиква и шоколадови парченца
- Канелени бисквити без захар с овесени ядки
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Домашни бисквити с овесени ядки и стафиди
Коментари към Как да запазите бисквитките меки