Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността

Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността

от 24 сеп 2020г.
Редактор: Даниела Пройчева
Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Антрополози се натъкнаха на едни от най-старите следи от предците на човека в Олдувай Гордж, долина в Северна Танзания. Те откриват фосили от хоминиди, живели преди 1,8 милиона години. Самият регион е известен като богато находище на останки и каменни оръдия на труда, което показва, че там са били установени и са ловували древни хора.

Екип от експерти от Масачузетския технологичен институт и испанския университет „Alcalа“ попадат на следи, които доказват съществуването на горещи извори в Олдувай Гордж, приблизително по същото време и в близост до местообитанието на хоминиди. Учените са на мнение, че изборът на място може да не е никак случаен и всъщност древните хора да са използвали изворите, за да си сготвят прясно уловения дивеч, много преди да бъде открит огънят.

Роджър Съмънс, професор по геобиология от Катедрата по земни, атмосферни и планетарни науки към Масачузетския технологичен институт, уточнява: „Доколкото ни е известно, това е първото конкретно доказателство за възможността хората преди стотици години да са използвали геотермални източници в близост до местообитанието си и до местата, където са ловували.“

Съмънс и колегите му публикуват своите открития на 15.09.2020 г. в списанието „Proceedings of the National Academy of Sciences.“ Авторът на проучването е Айнара Систяга, член на екипа от Масачузетския технологичен институт. В него участват също Фатима Хюсеин, студент от Катедрата по земни, атмосферни и планетарни науки, както и археолози, геолози и геохимици от университета „Alcalа“, университета във Валядолид, Испания, Танзанийския университет и държавния университет в Пенсилвания.

Неочаквано откритие – промените в климата преди милиони години

През 2016 г. Систяга се присъединява към експедицията на археолозите в Олдувай Гордж, по време на която са събрани утаечни материали и останки от дълъг 3 километра пласт оголена скала, образувала се преди около 1,7 милиона години. Този геоложки слой предизвиква интереса на специалистите заради нетипичния си пясъчен състав, много различен от пласта тъмна глина под него, натрупал се преди 1,8 милиона години.

Систяга разказва: „В този период са настъпвали промени в заобикалящата среда. Искахме да разберем какви точно и как те са се отразили на хората.“ Експертът първоначално планира да насочи вниманието си най-вече към утаечния слой, за да разбере как се е променяла природата в отговор на настъпилите климатични промени.

Смята се, че преди 1,7 милиона години Източна Африка е страдала от постепенно засилващо се безводие. В началото климатът е бил влажен и е имало гори, но с времето настъпва суша и дърветата биват изместени от тревиста растителност. Систяга взема със себе си отломки от песъчливите скали и започва анализ в лабораторията на Роджър Съмънс. Целта й е да провери дали има следи от определени липиди, в които да са се съхранили остатъци от листен восък, за да се добие представа за типа растителност по онова време.

Проф. Съмънс разкрива: „Човек може да пресъздаде растение, съществувало хилядолетия по-рано, чрез броя въглеродни атоми и изотопи. Точно в това е специализирана нашата лаборатория и с това се зае Айнара. Но по-късно тя откри коренно различни видове съединения, за които не сме и подозирали.“

Хипертермофилната бактерия, живяла преди 2 милиона години, все още съществува

Сред отломъците от скали, които анализира, тя се натъква на липиди, различни от всички останали, които досега е извличала от растения. Двамата със Съмънс стигат до заключението, че те не са толкова близки до произвежданите от растенията, а от специфични групи бактерии, върху които екипът е работил преди 20 години, но в съвсем друг контекст.

Липидите, извлечени от Систяга, датират отпреди 1,7 милиона години в Танзания. Те се оказват същите като тези, които се произвеждат от съществуваща и в наши дни бактерия, изолирана от горещите минерални извори в Националния парк „Yellowstone.“

Специфичната бактерия Thermocrinis ruber е хипертермофил, който живее и оцелява само в много горещи води. Тя дори не се развива, ако температурата е под 80°С. Пробите, взети от Айнара, съдържат същите бактериални липиди, което недвусмислено показва, че на мястото са съществували горещи извори. С други думи, напълно е възможно хипертермофилната бактерия от Националния парк „Yellowstone“ да е същата като тази от Олдувай Гордж преди 1,7 милиона години. Оттам идва и изводът на учените, че вероятно хоминидите са живели в близост до горещи геотермални водоизточници.

Систяга отбелязва: „Не би било никак налудничаво, ако кажем, че активната тектонична дейност по онова време в долината е предизвикала появата на горещи извори на повърхността. Олдувай Гордж е регион, известен с геоложката активност на тектоничните плочи, което е било предпоставка за изригващите вулкани преди милиони години. Същата тази активност вероятно е довела до образуването на геотермални извори.“

Утаечният материал е отбран от място, до което е доказано, че са живели хоминиди, тъй като там са открити оръдия на труда и останки от скелети на животни. Възможно е близостта да е позволила на праисторическите хора да готвят месото от улова, както и други твърди култури, или пък корени.

Горещите извори като средство за приготвяне на храна

Как точно древните хора са готвили в горещите извори все още е въпрос без отговор. Може би те са потапяли месото във водата, за да го направят малко по-крехко и лесно за дъвчене. Възможно е и да са варили корени и други твърди култури като картофите например, за да ги храносмилат по-лесно. Не е изключено животните често да са намирали сами смъртта си в горещата вода, след което хоминидите да са ги изваждали и изяждали.

Систяга поставя логичния въпрос: „Ако в много горещите води е попаднало животно и месото му вече е сварено, вие не бихте ли яли от него?“
Учените все още не са намерили неопровержимо доказателство за теорията си. Междувременно те планират да изследват други пластове и зони в Олдувай Гордж за наличието на същите липиди.

Експертите вярват, че могат да намерят още данни, в подкрепа на твърдението, че в района са съществували горещи извори. Трудна обаче остава задачата да разберат как точно праисторическите хора са взаимодействали с тях. Тук се намесват трудни за анализиране аспекти като поведението на вид, който вече не съществува, и е живял преди почти 2 милиона години.

Проучването е подкрепено от Европейската комисия, Астробиологичния институт на „НАСА“ и правителството на Испания.

Източник:

Масачузетски технологичен институт
"Did our early ancestors boil their food in hot springs? Scientists have found evidence of hot springs near sites where ancient hominids settled, long before the control of fire."
ScienceDaily. ScienceDaily, 15 September 2020.

Снимка: Pixabay.com

Още по темата:
  • Хитрости в кухнята - Първа част Хитрости в кухнята - Първа част
  • Незалепваща смес за печива и не само Незалепваща смес за печива и не само
  • Как да се научим да готвим. Съвети за начинаещи Как да се научим да готвим. Съвети за начинаещи
  • Лимонови трикове в кухнята Лимонови трикове в кухнята
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

КРЪГЛА ПЛОЧА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ С ДЪРВЕНА ПОДЛОЖКА Ф 17.5 х 3 см
38.40лв.

КРЪГЛА ПЛОЧА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ С ДЪРВЕНА ПОДЛОЖКА Ф 17.5 х 3 см

НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM20000
39.00лв.

НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ REGINETTE 12 мм APM0050 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM20000

БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл
17.00лв.

БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ ШОКОЛАД 250 мл

МУЛТИКУКЪР OLLA С 24-часов ТАЙМЕР
499.00лв.

МУЛТИКУКЪР OLLA С 24-часов ТАЙМЕР

Безплатна доставка за България!
ПЛОЧА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ 20 х 20 х 4 мм
33.60лв.

ПЛОЧА ОТ ХИМАЛАЙСКА СОЛ 20 х 20 х 4 мм

НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ TAGLIOLINI 4 мм APM0040 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM20000
39.00лв.

НАКРАЙНИК ЗА СПАГЕТИ TAGLIOLINI 4 мм APM0040 ЗА МАШИНА ЗА ПРЯСНА ПАСТА модел PM20000

Коментари към Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността
    www.framar.bg 
    на 05 June 2025 в 05:16
    Коментирайте "Горещите минерални извори като средство за приготвяне на храна в древността"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Любопитни факти от кулинарния свят
  • Как да си приготвите оризово брашно?
  • Направете си здравословен чипс от червена леща, домати и босилек
  • С оцет и захар може да заменим виното в ястията
  • Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
  • Как да белим пресните картофи, без да ни потъмняват ръцете?
  • Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)
  • Направете си смес за сандвичи с масло по 3 начина
  • Как да приготвите течен шафран?
  • Направете си естествени незалепващи форми за мъфини от яйчни черупки
  • Оризът ще е по-малко калоричен, ако се изстудява след готвене
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Миете ли месото преди готвене?

преди 1984 дни, 10 часа и 19 мин.

Олио, масло или зехтин - каква мазнина ползвате вие за готвене?

преди 2875 дни, 18 часа и 50 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Temu Kupon Kodu [acp856709] 4000? Indirim Kazan?n

преди 2 часа и 3 мин.

Temu Kupon Kodu [acp856709] %30 ?ndirim + 3000 TL Hediye Kupas?

преди 2 часа и 4 мин.

70% ?ndirim yada 100€ Temu Kupon Kodu [acp856709]

преди 2 часа и 5 мин.

??????Temu??????? 30%???acp856709????????????

преди 2 часа и 6 мин.
Всички

АНКЕТА

Как ще ни повлияе приемане на еврото?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ

Седем начина да предпазите здравето си, докато готвите на газ

от 14 фев 2023г. Прочети повече
Готвенето като терапевтичен инструмент Готвенето като терапевтичен инструмент

Готвенето като терапевтичен инструмент

от 27 сеп 2021г. Прочети повече
Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика) Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)

Точка на димене при готвене с различни видове мазнини (Инфографика)

от 14 окт 2019г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ОСТРОВИТ МСМ (МЕТИЛ - СУЛФОНИЛ - МЕТАН) прах 300 г

МАГНАЛАБС МАГНАЗАЙМ сироп 125 мл

ФИТОМЕР ИНТЕНЗИВЕН ЛОСИОН P5 ЗА ОТСЛАБВАНЕ 150 мл

БИОФРЕШ ОМЕКОТЯВАЩ КРЕМ ЗА ЛИЦЕ С БАДЕМ 100 мл

ХЕЛИКС ОРИГИНАЛ капсули * 30

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

Правете компреси от мас за облекчаване на симптомите при грип и настинка

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 16:50:42

ЗИМ спрей за нос ЗА ДЕЦА 30 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 15:51:26

ЗИМ спрей за нос ЗА ДЕЦА 30 мл

Коментар на: Поли от 04 юни 2025г. в 15:24:28

Правете компреси от мас за облекчаване на симптомите при грип и настинка

Коментар на: Порасналия човек от 04 юни 2025г. в 14:57:46

АБОФАРМА ОМЕГА 3 РИБЕНО МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 1000 мг * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 04 юни 2025г. в 14:33:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival