E495 - Сорбитан монопалмитат (Sorbitan monopalmitate)
Характеристика
Сорбитан моно палмитат представлява маслено восъкообразно вещество или прах с кремав до жълтеникавокафяв цвят и слаб мирис. Добре се разтваря в топли алкохоли, течни въглеводороди, в топла вода образува дисперсен разтвор, в студена - не се разтваря практически.
Хранителната добавка Е 495 се получава по синтетичен начин при взаимодействието на палмитинова киселина и сорбитол, едновременно се образува сорбитол анхидриди. В чистия сорбитан моно палмитат са допустими минимални количества примеси като: свободни сорбитани, свободни мастни киселини и солите им.
Употреба
Е 495 се използва в качеството си на стабилизатор, текстуратор, сгъстител, свързващ агент при приготвянето на концентрати за безалкохолни напитки (чай, плодови отвари); заместители на мляко, сладкарски изделия полуфабрикати, дъвки, сосове, пълнежи и глазури; също при мастни емулсии, хлебни и тестени изделия, мая за хляб и биологично активни добавки. Заедно с други сорбитани намира приложение в хранителни оцветители. Извън хранително-вкусовата промишленост сорбитан моно палмитат се употребява в козметични средства (кремове и лосиони) в качеството си на диспергиращ агент и модификатор за вискозитет. Добавката намира приложение и при производството на лекарства и водоустойчиви оцветители за тъкани.
Въздействие върху човека
Допустимото дневно количество Е 495 е 25 мг/кг телесно тегло. В човешкия организъм сорбитан моно палмитат се разпада на сорбитол и лауринова киселина, които на свой ред се усвояват напълно. Ако се надвиши посочената максимална доза е възможно да се наруши обмяната на веществата (влошава се усвояването на калций) и да настъпят храносмилателни разтройства.
В някои страни (например Русия) веществото не е разрешено за употреба в хранително-вкусовата промишленост. На други места (като Германия и Австралия) добавката е забранена, защото не е преминала съответните лабораторни изследвания.
Коментари към E495 - Сорбитан монопалмитат (Sorbitan monopalmitate)