Начало Хранене Е-тата в храните Оцветители E173 - Алуминий

E173 - Алуминий (Aluminium)

E173 - Алуминий (Aluminium) - изображение

Характеристика и приложение:

Хранителната добавка Е 173 се използва за оцветяване на торти и различни хапчета. Веществото предпазва отлично продуктите от разваляне и плесенясване, придава на сладкарските изделия сребрист цвят.

В природата алуминият се среща в различни минерали, боксит, нефелин, алуминиев оксид и др. Намира приложение в парфюмерията (за производството на дезодоранти, освежители и ароматизатори на въздух и др.), в бижутерията, в строителството.

Дневната доза не трябва да превишава 2 мг на кг телесно тегло.

Въздействие върху организма:

Според някои източници, алуминият е вреден за човешкото здраве, защото прекаленото му количество в организма води до висока интоксикация. Хранителната добавка Е 173, отлагайки се в различни клетки, трудно се отстранява, което е много опасно за хора с проблемни бъбреци. Пренасищането на организма с елемента може наруши функциите на нервната система, да предизвика кожен обрив, различни стомашни разтройства, заболявания на опорно-двигателния апарат; при отлагане в меките тъкани може да доведе до развитие на фиброза. Голямото натрупване на алуминий влошава паметта, съсредоточеността, увеличава риска от костни фрактури. Забранен е за използване като хранителен продукт в много страни.

2.3, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЕ-тата в хранитеЛюбопитноНовиниЗдравни съветиСъставкиРецептиСоциални грижиЛайфстайлАлт. медицинаНормативни актовеСпортЛеченияХранене при...