Начало Хранене Групи храни и ястия Безалкохолни напитки и сокове Чай от шипка

Чай от шипка

Чай от шипка - изображение

Както народната, така и официалната медицина отдавна е признала лечебните свойства на шипките. Чаят от дребните плодчета се отличава с широк спектър на действие върху човешкия организъм, помагайки му получи недостигащите витамини и да се възстанови след боледуване.

Преди да се премине към употреба на шипковата напитка, е добре да се знае, че освен ползи тя има и своите противопоказания. Консумираното количество също е от значение, затова следва да сте информирани и колко от чая е добре да се изпива в рамките на един ден.

шипки

Полезни свойства на шипковия чай

Топлата напитка от шипки има прекрасен вкус и изтънчен аромат. Нискокалорична е и може да се приема без притеснения от хора, страдащи от наднормено тегло.

С това не се изчерпват полезните свойства на чая, защото неговата консумация помага за поддържане на силен имунитет и в борбата с някои заболявания. Множество са и микроелементите, съдържащи се в него.

Шипковите плодчета имат прекрасни бактерицидни свойства, чието действие допринася за спиране на възпалителните процеси, протичащи в организма.

Чаят помага и при заболявания на стомашно-чревния тракт, а жлъчегоните му свойства са клинично доказани. Напитката не уврежда бъбреците, за разлика от някои лекарствени продукти.

В голяма степен полезността на шипките се дължи на немалкото количество витамин С, влизащ в състава им. Благодарение на него не само се укрепва имунитетът, но и благоприятно се повлиява съсирването на кръвта. Всичко това подпомага оздравяването при различни инфекциозни и простудни заболявания.

И това не е всичко... Употребата на чая способства за укрепването на кръвоносните съдове. Друг начин да се възползвате от полезните свойства на шипките е да добавите сироп от тях в обикновен зелен или черен чай. В този случай се повишава калоричността на напитката, поради наличието на захар в сиропа.

Лечебните характеристики на дребните плодове се дължат на богатия им състав, а именно:

  • Витамини С, А и Е - рекордни са техните количества в шипковия чай. За да се поддържа добро здраве и за да се подсили имунната система, е достатъчно да се изпива по една чаша от напитката всеки ден в продължение на две седмици, след което се прави пауза от минимум седем дни. По този начин ползата от отварата ще бъде максимална. Употребата на чая дава възможност да се възстанови дефицитът на рибофлавин, бета-каротин, аскорбинова и никотинова киселини.
  • Минералите (калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо), чиято полза се изразява в благоприятното им въздействие върху функциите на храносмилателните органи, възстановяват нарушените обменни процеси.
  • Дъбилните вещества, които съдържат шипките, се характеризират със стягащ ефект. Това обяснява бактерицидното и противовъзпалително въздействия на чая върху лигавиците. Тези свойства се използват с успех при лечения на заболявания на устната кухина.
  • Пектини - полезността на отварата от шипки се състои още в съдържащата се в нея целулоза, която позволява организмът да се избави от натрупалите се в него шлаки и токсини.

чай от шипки

Кога е необходимо да се пие шипков чай?

Напитката се приема като спомагателно средство при лечението на:

  • атеросклероза;
  • анемия;
  • гинекологични заболявания;
  • нарушена работа на стомашно-чревния тракт;
  • отслабен имунитет;
  • маточни кръвоизливи.


По-добър ефект върху тялото оказва чаят, приготвен от сушени шипки, защото ползата от плодовете е максимална. Важно е и правилното приготвяне. Най-лесният начин е използването на термос: сложете в него две супени лъжици от плодовете, залейте ги с половин литър вряща вода и оставете шипките да се запарят за не по-малко от осем часа, след което прецедете течността.


Противопоказания

Полезните свойства на шипковия чай са очевидни, но въпреки тях има и някои противопоказания за употребата му.
Става въпрос за големите количества аскорбинова киселина в продукта, които биха могли да навредят на хора, страдащи от стомашни заболявания. Това е и причината течността да не е полезна при гастрити и язви.

Напитки, съдържащи шипки не се препоръчват и при:

  • Сърдечни болести - да не се приемат от хора, които имат проблеми, свързани с възпаления на ендокарда.
  • Хипотония - ако имате повишено артериално налягане, може да употребявате само спиртна шипкова настойка, защото отварата може да навреди, поради наличието на вещества, понижаващи кръвното налягане.
  • Хипертония - в случай че артериалното ви налягане е високо, то може да пиете шипков чай, но в малки количества, а от спиртния вариант следва да се откажете напълно.
  • Чернодробни проблеми - продължителен прием на шипков чай може да навреди.
  • Дерматологични проблеми - преди да консумирате отвара от шипки, е необходимо да се консултирате с лекар.
  • Тромбофлебит и предразположеност към образуване на тромби.

Преди да включите напитката в менюто си, се запознайте детайлно с всичките й плюсове и минуси, за да получите максимален ефект от нея и да изключите рискове за здравето.


По статията работи: Радостина Райчева
Източници: cupstea.ru; dietadiary.com
Снимки: cupstea.ru; polvr.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък0,25 гр.
Мазнини0,04 гр.
Въглехидрати8,18 гр.
Калории34,7 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамини С, А и Е; Минерали: калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо

ДРУГИ

Други полезнидъбилни вещества, пектини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияЗдравни съветиДиетиЛюбопитноАлт. медицинаРецептиБотаника