Начало Хранене Групи храни и ястия Плодове, ягодоплодни Хлебно дърво (Джакфрут)

Хлебно дърво (Джакфрут)

Хлебно дърво (Джакфрут) - изображение

Джакфрут е индийско хлебно дърво, чиито плодове (национален символ на Бангладеш) са най-големите ядливи, растящи върху дърво.


Полезни свойства

Узрелите плодове съдържат 30-40% ядлива месеста част. Те са много хранителни, въглехидратите (нишестето) в тях са около 40% повече, отколкото в хляба. Продуктът е евтин, затова в Индия го наричат "хляб за бедните". Семената (достигат до 300 броя в едни джакфрут) също са много питателни, състоят се от 38% въглехидрати, 6,6% белтъчини, 0,4% мазнини. Обикновено се приготвят печени и консумират като кестените.

Хранителни влакна и наситени мастни киселини също не липсват. От витамините лидер е витамин С, следват А, В1,В2, В6, В9 и РР. Микроелементите са представени от желязото, цинка, медта, селена и мангана.

Узрелите плодовете се ядат пресни, под формата на мармалад, желе или захаросани. Неузрелите се използват като зеленчуци, може да се сварят, задушат или изпържат. Месестата част е нискокалорична, богата на витамин А, сяра, калий, калций и фосфор. Напълно узрелите плодове може да се съхраняват замразени или в хладилника, като предварително се нарежат на парчета.

Цветовете може да се бланшират и да се добавят към някои сосове. Пресните листа се използват сурови в салати от папая. Абсолютно всички части на растението се употребяват. Обелката може да се маринова или захароса, подходяща е и за храна на животни.

За медицински цели джакфрутът намира приложение като средство за лечение на диария, а цветовете притежават антидиуретични свойства. Неузрелите плодове оказват стягащ ефект, когато узреят достатъчно обаче действието се превръща в слабително.

Смята се, че листата на индийското хлебно дърво, приготвени във вид на чай, увеличават млякото при кърмачките.

В източната медицина месестата част се използва за лечение на фарингит, стомашни язви и храносмилателни разстройства. Освен това плодът помага да запазите трезво състояние по време на празничните трапези, като намалява действието на алкохола.

Джакфрутът допринася за понижаване на кръвното налягане, за укрепване на имунитета, намира приложение и като средство за премахване на треската.

Печените семена на плода се смятат за афродизиак.

 

Опасни и вредни свойства

Плодовете може да навредят при индивидуална непоносимост и алергия към някои от съставките им.


Снимки: Xcook.info; polzasostav.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода73,3 мл.
Белтък1,5 гр.
Мазнини0,3 гр.
Въглехидрати22,4 гр.
Калории94 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

С, А, В1,В2, В6, В9 и РР

ДРУГИ

Други полезникалий, калций и фосфор

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияБотаника