Ползи и вреди от консумацията на фъстъци
Фъстъкът е растение от семейство Бобови. Семената на маслодайната култура имат същото наименование и са ни познати повече като ядки, като каквито ги и консумираме. Обикновено се хапват печени, от тях се приготвя и брашно. Въпреки че са полезни за здравето, трябва да бъдем внимателни с приема им, тъй като се отнасят към храните алергени.
Хранителна стойност на фъстъците
Фъстъците съдържат следните макро- и микронутриенти:
- вода, протеини, мазнини, въглехидрати (в това число моно- и дизахариди);
- витамини: В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В3 или РР (ниацин), С (аскорбинова киселина);
- макроелементи: калий, калций, магнезий, натрий, фосфор;
- микроелементи: желязо.
Мазнините във фъстъците са много, количеството им варира между 44 и 56% от общия състав, като преобладават моно- и полиненаситените.
Растението е и чудесен източник на протеини.
Съдържание на минерали и витамини в 100 грама фъстъци:
- калий – 705 милиграма;
- фосфор – 376 милиграма;
- магнезий – 168 милиграма;
- калций – 92 милиграма;
- натрий – 18 милиграма;
- желязо – 4,58 милиграма;
- цинк – 3,27 милиграма;
- витамин B3 (ниацин) – 12,07 милиграма;
- витамин Е – 8,33 милиграма;
- фолат – 240 микрограма.
Полезни свойства на фъстъците
Допринасят за добро сърдечно здраве
Консумацията на фъстъци е отлична профилактика срещу развитие на сърдечносъдови заболявания, срещу образуване на злокачествени тумори и срещу преждевременно стареене. Това се дължи на голямото количество антиоксиданти в състава им (представени главно от полифеноли). Антиоксидантите, минералите (магнезий, цинк, мед, ниацин, калий) и олеиновата киселина, съдържащи се във фъстъците, са едни от най-важните хранителни вещества за сърцето.
Помагат за отслабване
Към ползите на фъстъците може да добавим и стимулирането на отслабването. Макар че са с високо съдържание на мазнини, те могат да помогнат за постигането на здравословно тегло. Във фъстъците има много фибри и протеини, които засищат за дълго време. Освен това съотношението между заменими и незаменими аминокиселини е оптимално, поради което имат висок процент на усвояване от организма.
Полезни са за хора с диабет
Фъстъците имат нисък гликемичен индекс (23), което ги прави подходящи за консумация и от хора с диабет. Тези "ядки" са с ниско съдържание на въглехидрати, но са богати на протеини, мазнини и фибри. Фибрите забавят храносмилането, като предпазват от рязко покачване на кръвната захар.
Фъстъчените ядки са полезни при още при язви и гастрити, нормализират кръвообразуващите процеси, допринасят за обновяването на кожните клетки, подобряват слуха, паметта и вниманието, действат благоприятно върху половите функции. Лекарите препоръчват малки количества фъстъци при силно изтощение и тежки заболявания.
Противопоказания на фъстъците
Въпреки че фъстъците притежават множество полезни свойства, диетолозите съветват да не се прекалява с консумацията им, защото са висококалорични, което може да доведе до натрупване на излишно тегло.
Имайте предвид, че суровите ядки могат да предизвикат различни нарушения на храносмилателната система, а люспата и праха им са силни алергени.
Основни симптоми на алергична реакция след консумация на фъстъци:
- поява на сърбеж;
- подуване в устната кухина и гърлото;
- коремни болки;
- гадене;
- анафилактичен шок (в тежки случаи).
При появата на някои от тези симптоми спрете незабавно консумацията на фъстъци и на продукти, в които те се съдържат.
medicalnewstoday.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 10.0 мл. |
Белтък | 26.3 гр. |
Мазнини | 45.2 гр. |
Въглехидрати | 9.7 гр. |
Калории | 548 кал. |
Витамини и минерали
витамини В1, В2, В3, РР,С; калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ФЪСТЪЧЕН ТАХАН 250 г ЗЕМЕЛА
КАРОТЕН ОМЕГА КЕЪР СЛЪНЦЕЗАЩИТНО ОЛИО ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ТЕН SPF 20 125 мл
ДИАБЕТИЧЕН ДЕСЕРТ СИНЕМОРЕЦ
БИОХЕРБА БИО ФЪСТЪЧЕН ТАХАН ОТ 100% СМЛЕНИ НЕБЕЛЕНИ ФЪСТЪЧЕНИ ЯДКИ 250 г
ОЛ НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕН КРЕМ 1 кг
ОЛ НУТРИШЪН ФЪСТЪЧЕН КРЕМ С ХИМАЛАЙСКА СОЛ 1 кг
СТАТИЯТА е свързана към
- Бобови
- Фъстъчена халва с ванилов аромат
- Медени фъстъковки с тиквени и сусамови семена
- Фъстък
- Ранното въвеждане на фъстъци в диетата намалява риска от алергия
- Шоколадов десерт с кокос и фъстъци
- Печени фъстъци с мед и сол
- Фъстъчен сос
- Фъстъчено олио
- Сладкиш Морени с карамел и фъстъци
- Бисквити с фъстъци и карамфил
Коментари към Ползи и вреди от консумацията на фъстъци