Финокио (резене) - състав, ползи и вреди
Познато още като фенел или резене, финокиото представлява екзотичен зеленчук и подправка с лечебни свойства. У нас е познато като резене. В други страни го считат за див копър (римски), флорентински, италиански, аптекарски. Типично средиземноморски вид, който е култивиран в цяла Европа, Америка, Азия и Африка. В България вирее отлично. Растението е от семейството на цикорията и се характеризира с дъхав, силен аромат на анасон.
Финокиото има сочна и голяма луковица, която придава уникален сладък вкус и аромат, подобен на анасон на рецептите, в които е добавен. От семейството на магданоза е (Сенникоцветни) и е свързан с морковите, кимиона, анасона, копъра и други.
Фенелът е зеленчук, който расте зимата. Съдържа етерични масла, флавоноидни антиоксиданти, минерали и витамини, за които е известно, че предлагат ползи за здравето. Зеленчукът намира приложение в различни области: фармацевтични и козметични компании, както и в кулинарията.
Хранителен състав на финокиото
Резенето е нискокалоричен зеленчук. В 100 грама се съдържат едва 31 калории. Богат източник е на фибри - в 100 грама има 3,1 грама или 8% от необходимата дневна потребност. Дивият копър не съдържа холестерол и има малко мазнини. Пресен, зеленчукът има сладък вкус и аромат на анасон. Голяма част от аромата идва от етеричните масла, като анетол, естрагол и фенхон (фенилацетат) във финокиото. Установено е, че анетолът притежава противогъбични и антибактериални свойства.
Луковиците имат умерено количество минерали и витамини, които са от съществено значение за оптималното здраве. Сладките листа на резенето съдържат жизненоважните витамини - B1, B2, PP, B5, B6 и B9 в малки, но здравословни пропорции. В 100 грама пресен зеленчук има 27 микрограма фолиева киселина - витамин B9, който има съществено значение за синтеза на ДНК и деленето на клетките. Адекватните нива на фолати в диетата по време на бременност могат да помогнат за предотвратяване на дефекти на невралната тръба при новородени.
Фенелът съдържа и умерени количества от водоразтворимия витамин C - в 100 грама има 12 милиграма или 20%. Този витамин помага на човешкото тяло да развие устойчивост срещу инфекциозни агенти и да почисти вредните, причиняващи възпаление, свободни радикали. В дивия копър се съдържат и малки количества витамин A и калий - в 100 грама зеленчук има 414 милиграма калий или 9% от дневната препоръчителна стойност. Калият помага за намаляване на кръвното налягане и честотата на сърдечни удари. Финокиото съдържа и малки количества от минералите мед, желязо, калций, магнезий, манган, цинк и селен.
Полезни и лечебни свойства на финокиото
Лечебни свойства на финокиото се свързват с баланса и функциите на храносмилателната система, предотвратяването на риска от коронарна болест на сърцето - като инфаркт или мозъчни кръвоизливи.
Действа антиоксидантно, намира приложение при борба с анемия, тъй като съдържа желязо. Заради диуретичния си ефект се препоръчва използването под формата на чай, особено при проблеми със затлъстяването или ревматични, сърдечно-съдови заболявания, които водят до задържане на течности в организма. Отварата от финокио се отразява благоприятно при възпалени бронхи или пневмония.
Благоприятства нервната система и се препоръчва при депресивни състояния. Резенето облекчава менструалните болки и предпазва от появата на кистозни образувания, особено по яйчниците при жените.
При проблеми с венците като пародонтоза, семената от растението се стриват и прилагат за една-две минути, затова влиза в състава на много пасти за зъби.
В козметиката се използва за направата на различни кремове и мазила, соли за вана, шампоани и балсами против косопад, маски за коса и други.
Употреба на резенето в кулинарията
Освен всички ползи, които по-горе изброихме, финокиото е безценен зеленчук и подправка в кулинарията. Употребява се за направата на различни видове сосове, подправяне на меса, риба, дивеч, салати, предястия. Най-препоръчително е да се използва в суров вид, тъй като ценните му съставки не се губят. Идеално се съчетава със зелена салата, рукола, радичио и авокадо.
Сърцевината на растението обаче нагорчава. Поради тази причина се отстранява, а това от своя страна е породило доста кулинарни рецепти за пълненето й. Най-често с пушен бекон или сирена и ядки.
Със стръковете на растението се подправят маркови зехтини, в съчетание с други дъхави подправки като розмарин, босилек или риган.
В сладкарството се употребява за направата на мусове и кремове, комбинирани с мента или мащерка, както и на бонбони, подобни на нашите лукчета. Освен лечебно действие имат страхотен и освежаващ вкус.
Противопоказания и вреди от консумацията на финокио
Финокиото е многофункционален зеленчук, чиито ползи и приложение не бива да се подценяват. При всички случаи употребата му няма да навреди. Напротив, ще помогне повече, отколкото очаквате, защото е естествен афродизиак.
Хора, които имат алергия към целина, моркови или подправките копър, кориандър и кимион, трябва да бъдат внимателни, тъй като финокиото може да причини тежки алергични реакции при хора, по-чувствителни към тези растения.
Бета-блокерите, сърдечните заболявания и лекарствата за тревожност могат да повишат нивата на калий в кръвта. Трябва да се консумират в умерени количества храни с високо съдържание на калий, като финокиото, когато се приемат бета-блокери. Високите нива на калий в тялото могат да представляват сериозен риск за хора, които имат увредени бъбреците или чийто бъбреци не функционират нормално. Ако увредените бъбреци не могат да филтрират излишния калий от кръвта, това може да бъде фатално.
Важно е да се знае, че консумирането на една-единствена храна заради множеството й ползи не може да предотврати дадена болест и да подобри цялостното здраве. Ключът е в разнообразното хранене на пресни, качествени и натурални продукти.
nutrition-and-you.com; medicalnewstoday.com; misremedios.com
Снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 1,2 гр. |
Мазнини | 0,2 гр. |
Въглехидрати | 7 гр. |
Калории | 31 кал. |
Витамини и минерали
калций, фосфор, желязо |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ГРЕВИЯ ДИГЕСТИОН ПРО + АРОНИЯ + ДИГЕЗИМ капсули * 60
ХЕРБАЛКАН УИНТЪРХЕРБ тинктура 50 мл
ЗЕРОГАС капсули * 60 ФОРТЕКС
Нов ПРОМОБИОХЕРБА ЧАЙ АРТИСТИЧЕН СЛАБИТЕЛЕН НАСИПЕН 120 гр.
ФЛОРА ФАРМА СТРОЙНА ЛИНИЯ 250 мг капсули * 100
ПЧЕЛЕН МЕД ОТ ЦВЯТ НА ДИВ КОПЪР 500 г RUDIGER FELDT PRODUCTS
СТАТИЯТА е свързана към
- Зеленчуци
- Пилешко с фенел, зеленчуци и маслини
- Резене, Морач, Див копър, Сминд
- Лаврак на фурна с резене
- Студен чай лимон
- За повече кърма и при болезнена менструация, пийте чай от резене
- Резене на скара с ябълков дресинг
- Подобрете храносмилането с чай от див копър (резене)
- Печен цитрусов лаврак с боб и резене на фурна
- Салата от спанак и аспержи с резене
- Салата с резене, нектарини, репички и сирене
Коментари към Финокио (резене) - състав, ползи и вреди