Риба треска - ползи за здравето
Морската треска може да поддържа здравето в човешкия организъм не по-лошо от скъпите видове риба. Тя е изключително полезен и хранителен продукт за човека. Богата е на вещества, които са от голямо значение за умствената дейност на хората.
Състав на рибата треска
Треската се състои изцяло от пълноценен протеин, който съдържа важни аминокиселини, необходими за жизнения цикъл. Като всяка морска риба, и тази е полезна, на първо място, поради богатството й от витамини и минерали. В състава й влизат Витамин В12, който подобрява кръвообращението и процесите на съсирване на кръвта; Витамин РР (ниацин) служи за профилактика и лечение на различни заболявания на стомашно–чревния тракт.
Калият (голямо количество в треската) допринася за снабдяването на мозъка с кислород.
Натрият и магнезият освен, че са профилактика срещу сърдечни заболявания, помагат и за растежа на косата, костите и кожата.
Тя има високо съдържание на фосфор, РР, сяра, кобалт, йод, калий, флуор. По количество йод, треската превъзхожда месото. Тя е с ниско съдържание на мазнини и е подходяща (особено черния дроб) за хора, подложени на строга диета. Черният дроб е богат на витамини А и Д. Витамин А предпазва бронхите и белите дробове, затова се препоръчва на пушачи.
Важно е да отбележим и изключително ниските й калории - само 92 за 100 грама, което я прави чудесен източник на протеини и полезни вещества, на цената на много ниска калоричност, a в това количество риба има близо 20 грама протеини.
Към полезните вещества в рибата треска добавяме и голямото количество омега-3 (443 милиграма за 100 грама) и омега-6, от които има 9 милиграма.
Какви ползи за здравето предлага рибата треска?
Нека да разгледаме по-подробно, какви здравни ползи може да си осигурите, ако включите рибата треска в менюто си.
Превенция срещу сърдечни заболявания
Един от най-често срещаните проблеми в наши дни са сърдечните, които често са с фатален изход. Рибата треска помага да се подобри здравето на сърцето и да се намалят заболяванията, свързани със сърдечносъдовата система. Витамините B6 и B12 в рибата имат принос към понижаването на лошия холестерол и триглицеридите. Минералите в треската помагат за понижаването на кръвното, което е една добра превенция срещу сърдечни заболявания.
Не бива да забравяме и омега-3 мастни киселини, които са много важни за доброто здраве на сърцето.
Рибата треска подобрява здравето на очите
Макулната дегенерация, особено за възрастни хора, е основен проблем за здравето, заедно с развитието на катаракта. И двете състояния на здравето на очите могат да бъдат предотвратени от редовната консумация на месо от треска. Освен, че са полезни за сърцето, омега-3 помагат за намаляването на увреждането на очите и предпазват както от макулна дегенерация, така са и превенция срещу катаракта.
Ролята за добро здраве на очите не се дължи само на омега-3, но и на високото съдържание на B6, който също значително намалява увреждането на макулата. Добавяме и витамин А към полезните свойства за очите.
Стимулира отслабването
Повишеното тегло е една от основните причини за развитието на различни заболявания. За да предпазим здравето си е необходимо да контролираме телесното тегло, а за целта може да ни помогне треската. Тя осигурява необходимите количества енергия и протеини, без да ни натоварва с въглехидрати и мазнини.
B12 ни дава още повече енергия, което прави рибата още по-подходяща за хората, които искат да отслабват, тъй като с повече енергия може да се отдадем на спорт и упражнения.
Омега-3 допринасят за инсулинова чувствителност.
Помага за регулиране на кръвната захар
Благодарение на омега-3 мастни киселини, рибата треска е много подходяща за диабетици и хората, които искат да контролират кръвната си захар.
Рибата треска също играе основна роля за предотвратяване на развитието на диабет, както и свързаните със заболяването усложнения като загуба на зрение, затлъстяване и когнитивни проблеми.
Намалява възпалението
Рибата треска се бори с възпаленията и може да се счита за превенция срещу болките и възпаленията. Няколко хранителни вещества в рибата имат този ефект - омега-3, B6 и ниацин.
Освен тези три хранителни вещества, магнезият и калият също играят важна роля в управлението на възпалението и болката. Тези, които страдат от мигрена, ще бъдат особено впечатлени от факта, че високите нива на рибофлавин, друго хранително вещество, намиращо се в треската, се използват за намаляване на симптомите на мигрена.
Поддържа подобрена функция на мозъка
Консумирането на треска поддържа подобрена когнитивна функция и го прави по много различни начини, това се дължи на различни вещества в рибата, които имат свое особено действие:
- Фосфор - помага за балансиране на хормонални, емоционални и неврологични реакции. Недостигът на този минерал е свързан с развитието на деменция и болестта на Алцхаймер.
- Витамин В6 и В12 - когнитивният спад, депресията и лошото припомняне на паметта обикновено са свързани с дефицит на тези витамини.
- EPA и DHA - тези два компонента на омега-3 мастни киселини се изучават сериозно във връзка с лечение на болестта и депресията на Алцхаймер поради начина, по който влияят на невропластичността.
- Ниацин. Този витамин също е свързан с намален риск от деменция, депресия.
Помага за лечението на анемия
Много често, когато имаме анемия се фокусираме само върху дефицита на желязо. Но всъщност тя може да бъде причинена от дефицит на витамини от група B. B6 и B12 стимулират производството на червени кръвни клетки и хемоглобин и мобилизират усвояването на желязо.
Още здравни ползи
- Тази риба е богата на йод и протеини. Те се усвояват без проблем от човешкия организъм. Силно се препоръчва на хора, които живеят в райони, където водата и продуктите са бедни на йод.
- Подобрява здравето на кожата и косата, благодарение на полезните витамини и минерали в рибата. Когато консумирате редовно богати на витамин B12, омега-3 и ниацин храни, ще подобрите еластичността на кожата, блясъка на косата и нейната здравина.
Черен дроб от треска
Консумацията на черен дроб от треска понижава риска от сърдечно–съдови заболявания, подобрява работата на мозъка и укрепва нервите.
Маслото от черния дроб на рибата помага при болки в ставите, защото той е богат на вещества, спиращи разрушаването на ставите. Мастните киселини, в състава на маслото, намаляват количеството холестерол и допринасят за укрепването на кръвоносните съдове.
В черния й дроб има високо ниво на витамин А. Точно този витамин е отговорен за запазването на венците, зъбите, ноктите, косата и кожата.
Черният дроб на морската треска помага за бързото възстановяване на силите след боледуване или операция.
globalseafoods.com
Снимка: freepik.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 80.1 мл. |
Белтък | 15.9 гр. |
Мазнини | 0.7 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 70 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, РР; фосфор, сяра, кобалт, йод, калий, флуор |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЬОЛЕРС МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА сироп с вкус на лимон 250 мл
КОЛУЕЙ КОЛДЕКА капсули * 60
ПЛАНТИС РИБЕНО МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА РИБА ТРЕСКА капсули * 110 037104
НовНЕЙЧЪРС ЕЙД МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА капсули 1000 мг * 180
МЬОЛЕРС МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА сироп с вкус на ябълка 250 мл
БИОХЕРБА МАСЛО ОТ ЧЕРЕН ДРОБ НА ТРЕСКА капсули * 50
СТАТИЯТА е свързана към
- Риба и морски продукти
- Черен дроб от треска - ползи за здравето и състав
- Задушено филе от треска със зеленчуци и маслини
- Салата от черен дроб на треска с маслини
- Риба треска в хрупкава панировка
- Хрупкаво филе от треска
- Супа от треска със сметана и картофи
- Рибени кошнички със зеленчуци и кашкавалена шапка
- Печено рибено филе с кашкавал и домати
- Нахут с чоризо и риба треска
- Панирани пръчици от риба треска
Коментари към Риба треска - ползи за здравето