Тиквени семена - ползи и противопоказания
Тиквените семена са богат източник на полезни за организма елементи. В тях се съдържа едва ли не цялата Менделеева таблица, затова ни помагат в борбата с много болести. В състава им влизат желязо, фосфор, мед, цинк, манган, витамини А, В, C, D, K, аминокиселини и голямо количество витамин Е, който е естествен антиоксидант. Наличието на висок процент протеини, мазнини и въглехидрати, наред с влакната в тези семки, увеличава полезните им свойства и ролята им в балансираното хранене.
Семената могат да се консумират сурови, печени, осолени или безсолни; да се добавят в смутита, кисело мляко, в плодова салата, десерти, салати, зърнени закуски, печива. Някои хора използват тиквените семки при печене на сладкиши, бисквити и хляб, употребяват се и за декорация на торти.
Хранителен състав на тиквените семки
Обелените тиквени семена са зелени, плоски и овални. В една порция от 28 грама има приблизително 151 калории, главно от мазнините и протеина. Ето какво друго се съдържа в порция:
- 5 грама въглехидрати;
- 1,7 грама фибри;
- 7 грама протеин;
- 13 грама мазнини (от които 6 грама омега-6 мастни киселини);
- витамин К - 18% от дневната потребност (ДП*);
- фосфор - 33% от (ДП*);
- манган - 42% от (ДП*);
- магнезий - 37% от (ДП*);
- желязо - 23% от (ДП*);
- цинк - 14% от (ДП*);
- мед - 19% от (ДП*).
В семките се съдържат прилични количества полиненаситени мастни киселини, калий, витамин B2 (рибофлавин) и фолат (витамин B9). Богат източник са на антиоксиданти, като витамин Е и каротеноиди, които могат да намалят възпалението и да защитят клетките от вредата на свободните радикали. Ето защо консумацията на богати на антиоксиданти храни може да помогне за предпазване от много заболявания. Смята се, че високите нива на тези вещества намаляват възпалението при артрит. Тиквените семена и маслото от тях съдържат много полезни хранителни вещества и растителни съединения, за които е доказано, че осигуряват множество ползи за здравето на човек.
Полезни свойства на тиквените семки
Известно е, че суровите тиквени семки са широко използвано средство в народната медицина срещу глисти. За разлика от лекарствата, продуктът е полезен и не е токсичен, няма противопоказания и странични ефекти. Всъщност има един токсин в състава му - това е кукурбитин, но той е опасен за глистите, а не за хората.
Вегетарианците предпочитат семките на тиквата заради протеина в тях, необходим за храненето на поддържането на цялостното здраве на организма. Те са богати и на други полезни вещества и минерали.
Цинкът има голямо значение за човешкото здраве, защото неговият недостиг в организма води до появата на акне по лицето, оплешивяване или липса на здрава и блестяща коса, също така до промяна на работата на вкусовите рецептори. Заедно с фосфора, този елемент подпомага мозъчната дейност и кръвообращението. Особено важен е за мъжете, защото предотвратява появата и спира развитието на рак на простатата. Тиквените семки са от изключително значение и за мъже, водещи неактивен начин на живот и занимаващи се с умствен труд.
Фосфорът и цинкът имат важна роля за дейността на стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, отговорни са за зрението и репродуктивната функция.
1. Подобряват дейността на сърдечносъдовата система
Научно доказано е, че честата консумация на тиквени семки действа благоприятно върху сърдечносъдовата система. Голямото количество желязо в тях пречиства кръвта, а аминокиселините са полезни за кръвоносните съдове. Семките на тиквата подобряват структурата на кожата, регулират работата на мастните жлези, премахвайки акнето и пърхота. В продукта се съдържат различни растителни масла с високо качество, съдържащи ненаситени и наситени мастни киселини. Това е и причината за свойството на семките на тиквата да понижават нивото на холестерол в кръвта, да регулират сърдечната работа, да контролират клетъчните механизми, предотвратявайки вредното въздействие върху тях, помагат за тяхната регенерация и обновяване, зареждайки с енергия и спирайки процесите на стареене.
Проучвания установяват, че способността на тиквените семки да увеличават генерирането на азотен оксид в тялото може да е отговорна за положителните му ефекти върху здравето на сърцето. Азотният оксид спомага за разширяването на кръвоносните съдове, подобрявайки притока на кръв и намалявайки риска от развитие на плака в артериите.
2. Превенция от развитие на рак
Диетите, в които са включени в по-големи количества тиквените семки, са свързани с намален риск от развитие на рак на стомаха, гърдата, белите дробове, простатата и дебелото черво. Проучване установява, че консумацията им е свързана с намален риск от рак на гърдата при жени в менопауза. Други проучвания предполагат, че лигнаните в тиквените семки могат да имат ключова роля за предотвратяване и лечение на рак на гърдата.
3. Помагат при проблеми с пикочния мехур
Семките от тиква могат да помогнат за облекчаване на симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия - състояние, при което простатната жлеза се уголемява, създавайки проблеми с уринирането. Няколко проучвания при хора установяват, че консумацията на тези семена намалява симптомите, свързани с това заболяване, и подобрява качеството на живот. Други изследвания установяват, че приемането на тиквени семки или техни продукти като добавки може да помогне за лечение на симптоми на свръхактивен пикочен мехур. Дори напишкването при децата може да се излекува само с помощта на тиквени семки.
4. Богат източник на магнезий
Тиквените семки са един от най-добрите естествени източници на магнезий - минерал, който често липсва в диетите на много западни страни. Магнезият е необходим за повече от 600 химични реакции в човешкото тяло. Адекватният прием на магнезий е важен за: контролиране на кръвното налягане; намаляване риска от сърдечни заболявания; формиране и поддържане костите здрави; регулиране нивата на кръвна захар.
5. Помагат при диабет
Резултати от няколко проучвания показват благоприятните свойства на тиквените семена на прах и сока от тиква в намаляването на нивата на кръвна захар при хора с диабет тип 2.
Семките са чудесен източник на диетични фибри. Обелени, те доставят 1,1 грама такива от порция 28 грама. Диетата с високо съдържание на фибри може да насърчи доброто храносмилателно здраве.
6. Подобрява плодовитостта при мъжете
Ниските нива на цинк са свързани с понижено качество на спермата и повишен риск от безплодие при мъжете. Тъй като тиквените семки са богат източник на цинк, те могат да подобрят качеството на спермата. Високото съдържание на антиоксиданти и други хранителни вещества в семките също допринасят за здравословните нива на тестостерон и подобряват цялостното здраве. Всички тези фактори действат положително върху плодовитостта и репродуктивната функция особено при мъжете.
7. Борят се с безсънието и подобряват качеството на съня
Семките са естествен източник на триптофан - аминокиселина, която помага при безсъние. Смята се, че приемът на 1 грам от тази аминокиселина дневно подобрява съня. Трябва обаче да се изядат около 200 грама тиквени семки, за да се набави необходимото количество триптофан, което, разбира се, не е необходимо, тъй като има и други хранителни източници на аминокиселината. Цинкът в семената помага за превръщането на триптофана в серотонин, който се превръща в мелатонин - хормон, регулиращ цикъла на сън. Семките са отличен източник на магнезий, който също помага за подобряване качеството на съня.
Рискове и противопоказания от консумацията на тиквени семки
Тиквените семена съдържат фитинова киселина, която може да намали бионаличността на някои хранителни вещества, консумирани от човек. Ако приемате семена и ядки редовно, препоръчително е да ги накиснете или изпечете, за да намалите съдържанието на фитинова киселина в тях.
Поради високото съдържание на фибри, консумирането на много големи количества тиквени семки може да причини газове и подуване на корема, както и запек. Повечето хора ядат в умерени количества, без да изпитат някои от негативните странични ефекти. Трябва да се има предвид, че семената имат високо съдържание на калории и мазнини, като 1 чаша съдържа около 285 калории и 12 грама мазнини. Редовният прием на твърде големи порции може да доведе до наддаване на теглото.
healthline.com
Снимки: pexels.com; freepic.com
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 18 гр. |
Мазнини | 19 гр. |
Въглехидрати | 53 гр. |
Калории | 446 кал. |
Витамини и минерали
желязо, фосфор, мед, цинк, манган, витамини А, В, C, D, K, Е |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ПАРАЗИТАКС капсули * 60 БИОТИКА
ТИКВЕНО МАСЛО капсули * 60 ЗДРАВНИЦА
ВИТУ МЪЖКО ЗДРАВЕ капсули 500 мг * 120
Нов ПРОМОХЕРБАЛКАН ПАРАБАЛАНС ЗА ДЕЦА тинктура 50 мл
ЕКВИЛИБРА ТОП ПРОСТАТА капсули * 40
БИЛКОВИТА БИЛКОВА СМЕС ПРИ УВЕЛИЧЕНА ПРОСТАТА 270 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Ядки и семена
- Мляко от тиквени семки – хранителен състав и ползи за здравето
- Вижте 7 здравни ползи от консумацията на тиквено семе
- При проблеми с пикочните пътища и простатата хапвайте тиквено семе
- Кюфтета от тиквени семки
- При мъчително главоболие и липса на магнезий изяжте шепа тиквени семки
- Премахнете болките от артрит по рецепта на Ванга с тиквено семе
- Сладко-солени печени тиквени семена с канела
- Хапвайте сурово тиквено семе срещу глисти
- За да предотвратите остеопорозата, яжте сурово тиквено семе
Коментари към Тиквени семена - ползи и противопоказания