Масло от пшеничен зародиш
Пшеничните зародиши за много полезни, тъй като в тях се съдържа огромно количество от необходимите на човешкия организъм вещества. От зародишите на културата се получава не по-малко ценен продукт - масло, което е признато за една от най-полезните мазнини.
Ползата
Биологичната стойност на продукта е висока, което се дължи на неговия състав. В маслото на практика се съдържат всички аминокиселини, необходими на организма, като част от тях са незаменими (т.е не се синтезират в тялото, а постъпват в него отвън). Големи са количествата на полиненаситени мастни киселини (Омега - 3,6 и 9), витамини (А, Д, Е и от група В) и минерали в растителната мазнина. Освен това са изолирани антиоксиданти - вещества, допринасящи за по-добра обмяна на веществата, и притежаващи регенериращо действие.
Маслото, получено от пшеничен зародиш чрез студено пресоване, е полезно при лечението на и за профилактика срещу заболявания на сърдечносъдовата система, тъй като заема едно от първите места по съдържание на полиненаситени мастни киселини. Те помагат за нормализиране на мастния обем, нивото на холестерол в кръвта, възпрепятстват образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове. Полезните мастни киселини подпомагат извеждането на шлаки, токсини и други вредни вещества, които с годините са се натрупали в тялото.
Олиото от зародишите на пшеницата е полезно и при заболявания на храносмилателната система. Неговата употреба води до подобряване на моториката на стомашно-чревния тракт и отделянето на жлъчката. Веществата, влизащи в състава му, оказват противовъзпалително, регенериращо и стягащо лигавицата действия, затова е полезно при стомашно-чревни възпаления, но може да се приема само в период на ремисия.
Благоприятен ефект върху сърдечносъдовата и хематопоетична системи оказва и витамин Е, който в този натурален продукт е открит в активна лесно усвоима форма. Той е естествен антиоксидант, предпазващ клетките от увреждания, дължащи се на различни фактори; токоферолът помага в борбата с преждевременното стареене на организма.
При редовна употреба на маслото от пшеничен зародиш се забелязва подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите. Витамин Е в продукта е необходим на бременните жени, за да се намали риска от развитие на малоформации на плода.
Мазнината е полезна за хора, страдащи от заболявания на половата система, особено в случаите, в които проблемите са свързани с нарушения на хормоналния фон. Веществата, влизащи в състава на продукта, са изключително полезни за мъжкото здраве. Витамин Е и цинкът са нужни за производството на мъжки полови хормони, участващи в процеса на сперматогенеза, което означава, че редовната употреба на олиото намалява вероятността от безплодие.
Маслото от пшеничен зародиш е полезно и за страдащите от болести на нервната система. Освен това то допринася за подобряване на паметта, концентрацията, емоционалния фон, нормализира съня. Витамините и минералите, антиоксидантите и другите вещества, открити в мазнината, подсилват имунитета. Олиото е прекрасно профилактично средство срещу развитие на заболявания на сърдечносъдовата, нервната, ендокринната, половата системи, на опорно-двигателния апарат и онкологична патология.
Благодарение на аминокиселинния и витаминно-минералния си състав маслото се препоръчва от диетолозите на вегетарианци, спортисти, хора, които често изпитват психични и емоционални напрежения, на бременни и кърмещи жени.
Маслото от пшеничен зародиш се използва за лечение на акне. Може да се добавя към продукти, предназначени за масаж или за борба с целулита, тъй като подобрява циркулацията на кръвта и лимфния дренаж на кожата. Бременните жени могат да използват продукта като профилактика срещу появата на стрии в областта на корема, бедрата, седалището и гърдите.
В чист вид мазнината се употребява рядко, нанася се върху малки участъци загрубяла или напукана кожа, също увредена от изгаряния. Може да се прилага и върху нежната кожа на клепачите и под очите.
Мазнината, извлечена от пшеничен зародиш, е полезна и за укрепване на косата, защото витамините, влизащи в състава й, стимулират растежа на косъма, премахват излишната секреция на мастните жлези. При употреба на продукта косата придобива красив здрав блясък.
Как се приема маслото от пшеничен зародиш?
Когато целта е профилактика срещу развитието на заболявания, укрепване на имунитета и за лечебни цели в състава на комплексна терапия при различни болести, маслото се приема веднъж дневно, а количеството е 1 супена лъжица. Препоръчително е това да става сутрин, половин час преди или по време на хранене. Продължителността на курса е 1-2 месеца. Продуктът може да се употребява в чист вид, особено от хора, страдащи от запек. Олиото може да се добавя към ястията, но не трябва да се подлага на термична обработка.
Противопоказания
Единственото противопоказание е индивидуалната непоносимост към растителната мазнина, която е калорична и затова следва да не се консумира в големи количества.
По-горе казахме, че продуктът е богат източник на витамин Е, а предозирането с него може да се отрази неблагоприятно върху здравето. Това е още една причина да бъдете внимателни с дозите.
food-tips.ru; tutknow.ru; modishlady.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Калории | 884 кал. |
Витамини и минерали
витамини Е, А, Д, Е и от група В, цинк, |
Коментари към Масло от пшеничен зародиш