Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Масло от пшеничен зародиш

Масло от пшеничен зародиш

Масло от пшеничен зародиш - изображение

Пшеничните зародиши за много полезни, тъй като в тях се съдържа огромно количество от необходимите на човешкия организъм вещества. От зародишите на културата се получава не по-малко ценен продукт - масло, което е признато за една от най-полезните мазнини.


Ползата

Биологичната стойност на продукта е висока, което се дължи на неговия състав. В маслото на практика се съдържат всички аминокиселини, необходими на организма, като част от тях са незаменими (т.е не се синтезират в тялото, а постъпват в него отвън). Големи са количествата на полиненаситени мастни киселини (Омега - 3,6 и 9), витамини (А, Д, Е и от група В) и минерали в растителната мазнина. Освен това са изолирани антиоксиданти - вещества, допринасящи за по-добра обмяна на веществата, и притежаващи регенериращо действие.

Маслото, получено от пшеничен зародиш чрез студено пресоване, е полезно при лечението на и за профилактика срещу заболявания на сърдечносъдовата система, тъй като заема едно от първите места по съдържание на полиненаситени мастни киселини. Те помагат за нормализиране на мастния обем, нивото на холестерол в кръвта, възпрепятстват образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове. Полезните мастни киселини подпомагат извеждането на шлаки, токсини и други вредни вещества, които с годините са се натрупали в тялото.

Масло от пшеничен зародиш

Олиото от зародишите на пшеницата е полезно и при заболявания на храносмилателната система. Неговата употреба води до подобряване на моториката на стомашно-чревния тракт и отделянето на жлъчката. Веществата, влизащи в състава му, оказват противовъзпалително, регенериращо и стягащо лигавицата действия, затова е полезно при стомашно-чревни възпаления, но може да се приема само в период на ремисия.

Благоприятен ефект върху сърдечносъдовата и хематопоетична системи оказва и витамин Е, който в този натурален продукт е открит в активна лесно усвоима форма. Той е естествен антиоксидант, предпазващ клетките от увреждания, дължащи се на различни фактори; токоферолът помага в борбата с преждевременното стареене на организма.

При редовна употреба на маслото от пшеничен зародиш се забелязва подобряване на състоянието на кожата, косата и ноктите. Витамин Е в продукта е необходим на бременните жени, за да се намали риска от развитие на малоформации на плода.

Мазнината е полезна за хора, страдащи от заболявания на половата система, особено в случаите, в които проблемите са свързани с нарушения на хормоналния фон. Веществата, влизащи в състава на продукта, са изключително полезни за мъжкото здраве. Витамин Е и цинкът са нужни за производството на мъжки полови хормони, участващи в процеса на сперматогенеза, което означава, че редовната употреба на олиото намалява вероятността от безплодие.

Масло от пшеничен зародиш

Маслото от пшеничен зародиш е полезно и за страдащите от болести на нервната система. Освен това то допринася за подобряване на паметта, концентрацията, емоционалния фон, нормализира съня. Витамините и минералите, антиоксидантите и другите вещества, открити в мазнината, подсилват имунитета. Олиото е прекрасно профилактично средство срещу развитие на заболявания на сърдечносъдовата, нервната, ендокринната, половата системи, на опорно-двигателния апарат и онкологична патология.

Благодарение на аминокиселинния и витаминно-минералния си състав маслото се препоръчва от диетолозите на вегетарианци, спортисти, хора, които често изпитват психични и емоционални напрежения, на бременни и кърмещи жени.


Маслото от пшеничен зародиш се използва за лечение на акне. Може да се добавя към продукти, предназначени за масаж или за борба с целулита, тъй като подобрява циркулацията на кръвта и лимфния дренаж на кожата. Бременните жени могат да използват продукта като профилактика срещу появата на стрии в областта на корема, бедрата, седалището и гърдите.

В чист вид мазнината се употребява рядко, нанася се върху малки участъци загрубяла или напукана кожа, също увредена от изгаряния. Може да се прилага и върху нежната кожа на клепачите и под очите.

Мазнината, извлечена от пшеничен зародиш, е полезна и за укрепване на косата, защото витамините, влизащи в състава й, стимулират растежа на косъма, премахват излишната секреция на мастните жлези. При употреба на продукта косата придобива красив здрав блясък.

 

Масло от пшеничен зародиш
Как се приема маслото от пшеничен зародиш?

Когато целта е профилактика срещу развитието на заболявания, укрепване на имунитета и за лечебни цели в състава на комплексна терапия при различни болести, маслото се приема веднъж дневно, а количеството е 1 супена лъжица. Препоръчително е това да става сутрин, половин час преди или по време на хранене. Продължителността на курса е 1-2 месеца. Продуктът може да се употребява в чист вид, особено от хора, страдащи от запек. Олиото може да се добавя към ястията, но не трябва да се подлага на термична обработка.


Противопоказания

Единственото противопоказание е индивидуалната непоносимост към растителната мазнина, която е калорична и затова следва да не се консумира в големи количества.

По-горе казахме, че продуктът е богат източник на витамин Е, а предозирането с него може да се отрази неблагоприятно върху здравето. Това е още една причина да бъдете внимателни с дозите.

 

Редактор: Радостина Райчева
Източник: food-tips.ru
Снимки: tutknow.ru; food-tips.ru; modishlady.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Калории884 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамини Е, А, Д, Е и от група В, цинк,

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиРецепти