Начало Хранене Групи храни и ястия Мазнини, маргарин, олио Масло от памучно семе

Масло от памучно семе

Масло от памучно семе - изображение

Маслото, придобито от памучни семена, вероятно звучи като екзотика, но в Средна Азия продуктът е популярен, както слънчогледовото олио по нашите ширини. Най-големият потребител и производител на мазнината са САЩ, където е след любимите на хората, наред с фъстъченото масло.

Продуктът намира приложение в хранителната и химичната промишлености, в козметиката. За получаването му обикновено се използва студено пресоване. В сурово състояние има силен мирис, който се дължи на високото съдържание на неглицеридни съставки, придаващи му характерен тъмен червено-кафяв оттенък. След рафиниране маслото изсветлява и губи мириса си. Именно рафинираното се използва в кулинарията. С него се подправят плодови и зеленчукови салати, приготвят се печива, пилаф с различни видове меса и други ястия.

памучно масло


Полезни свойства

Химичният състав на маслото от памучни семена включва витамини от група В, Е и РР, мононенаситени, полиненаситени и наситени мастни киселини, които са основен източник на Омега 3 и Омега 6 за организма. Продуктът е богат и на токофероли.

Отличен антиоксидант е, възпрепятства стареенето, въздейства благоприятно върху еластичността на кръвоносните съдове и работата на сърцето. Мастните киселини в състава се характеризират с противовъзпалителни и антихисатминови свойства, подсилват имунитета. Освен това те спомагат бързото зарастване на рани и премахването на възпаленията, борят се с диабет, дерматити, алергии, прекрасно се справят с изгаряния.

Витамин Е е мощен антиоксидант, предпазва от преждевременно стареене, укрепва защитни сили на организма, осигурява положително настроение и здрави нерви.

Фитостерините, на които маслото е много богато, помагат за намаляване на холестерола, разтварят холестериновите плаки, понижават риска от развитие на инфаркт на миокарда и атеросклероза. Притежават способността да намаляват усвояването на холестерола от червата, така по стените на кръвоносните съдове се натрупват по-малко отлагания.

Съдържащите се в памучното масло ненаситени мастни киселини, се отнасят към мастноразтворимите витаминоподобни вещества, които се обозначават с названието витамин F. Те имат изразен антихистаминов и противовъзпалителен ефекти, възстановяват имунитета, проявяват заздравяващи раните свойства. Заедно с витамин Д помагат за по-доброто усвояване на калция и фосфора, което е необходимо за нормалното функциониране на костната система. Витамин F е показан при диабет, автоимунни и алергични възпалителни заболявания, дерматози и екземи.

Памучното масло е подходящо за всякаква кожа, включително и за детската, възстановява пълноценния клетъчен метаболизъм, спомагайки заздравяването на всякакви ухапвания, ожулвания, порязвания, отлично подхранва, премахва пъпките.

Неконтролираният прием на маслото в чист вид не е безопасен, защото предозирането би могло да доведе до здравословни неразположения.

памучно масло


Употреба в козметиката

Маслото от памучни семена:

  • прекрасно овлажнява и подхранва кожата, премахва раздразнението, лющенето, като при това попива веднага;
  • използва се за основа на домашни балсами, кремове и маски;
  • в чист вид се прилага и при множество кожни проблеми, суха кожа, подобрява структурата й, придава повече еластичност;
  • в комбинация със зехтин и други базисни масла, продуктът изглажда бръчките, спомага за зарастването на цепнатини, премахва сухотата и подхранва кожата с полезни витамини;
  • повишава защитата на кожата, укрепва я; помага, когато е загрубяла от вятър и студ;
  • справя се отлично с транспортирането на други полезни вещества, като етерични масла;
  • бързо се поема от кожата, затова всички активни съставки бързо попадат в дълбоките й слоеве;
  • подхранва, омекотява и заздравява косъма, повлиява добре накъсаните краища на косата, премахва излишното омазняване и възвръща блясъка, отстранява сухотата и възпаленията на кожата на главата;

Памучното масло не се използва в чист вид, а се добавя в готови шампоани, балсами, маски, като количеството му да не бъде повече от 5% от общия обем на избрания продукт. Също така може да се смесва с други базови масла (прасковено, зехтин или кокосово) в съотношение 1:10.

памучно масло


Вреда и противопоказания

  • Да се използва рафинирано масло от памучни семена, като употребата му да бъде внимателна.
  • Да не се прилага при индивидуална непоносимост към продукта. Не предизвиква алергии.
  • Нерафинираната мазнина не се препоръчва за добавяне в храната, поради наличието на госипол в състава - пигмент, на който се дължи специфичния кафяв цвят на суровото масло. Веществото е състояние да потиска сперматогенезата и често води до репродуктивни нарушения. Освен това блокира активността на ензимите, участващи в метаболизма.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимки: vkusnoblog.net; medly.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Мазнини100 гр.
Калории884 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

В, Е и РР;

ДРУГИ

Други полезниОмега 3 и Омега 6 мастни киселини

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиРецептиЛайфстайлЛюбопитноБотаникаЗдравни съвети