Начало Хранене Групи храни и ястия Мляко и млечни продукти Ементал

Ементал

Ементал - изображение

Ементалът е вид сирене, водещо началото си от швейцарските Алпи. Характеризира се с богат, наситен ядков вкус и аромат, жълт цвят, полутвърда форма, обикновено кръгла или цилиндрична, с шуплива консистенция, типична за този вид сирене.

ементал

Ементалът е богат на нутриенти, някои от които са калций, витамин К, витамин B12, цинк, витамин A, калий, магнезий, фосфор, селен и други. Тези елементи са жизненоважни за човешкото тяло, тъй като изграждат костната и мускулната системи. Витамин B12 е важен за синтеза на ДНК и е от съществено значение за метаболитните процеси и нервната система. Неговият дефицит се свързва с депресия, хронична умора и стрес.

Цинкът подпомага имунната система, производството на хормони, храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Насърчава растежа и участва в транспортирането на витамин А. Наличието на витамин А, мощен антиоксидант, стимулира функциите на кожата и подобрява зрението.

ементал

Ементалът е отличен източник на витамин К, подпомагащ дейността и функциите на сърцето, мозъка и устойчивостта на костите. Той намира широко приложение в кулинарията заради своите качества. Използва се за приготвянето на сандвичи, салати, основни ястия, предястия, сосове и други. Сиренето се съчетава перфектно с различни видове вина, плодове или месни деликатеси.

Ементал

 

По статията работи: Русиана Михайлова
Източник и снимки: alimentos.org.es; realhousemoms.com

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Вода32,12 мл.
Белтък26,93 гр.
Мазнини27,80 гр.
Въглехидрати5,38 гр.
Калории380 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

Витамин A, витамин B12, витамин K1

ДРУГИ

Други полезникалий, калций, желязо, цинк

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитно