Начало Хранене Групи храни и ястия Месо, птици Еленско месо

Еленско месо

Еленско месо - изображение

Еленското месо е ценен хранителен продукт, основен е на трапезата на северните народи. Богато на пълноценен протеин, наситено с минерални вещества (желязо, калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, селен) и витамини (РР, Е, А, B1, B2), липиди и екстративни вещества, лизин, хистидин, аргинин, треонин, валин, метионин, изолевцин, фенилаланин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, глицин, тирозин, аланин, пролин.

Месото е диетично и по-полезно за човека от агнешкото, говеждото, свинското и дори от пилешкото.

Продуктът не се поразява от паразити, затова може да се консумира в сурово състояние. Той е екологично чист, предпазва хората от канцерогени.

Месото на елена се характеризира със специфичен сладък привкус и кафеникав цвят. То е плътно и е добре, преди да се подложи на термична обработка, да се маринова в смеси от кисели вина, горски плодове, сок от лайм, хвойна и всевъзможни подправки.

еленско месо

 

Полезни свойства

  • Не вреди на кръвоносните съдове и сърцето, тъй като не съдържа холестерол;
  • Истински извор е на минерали и витамини;
  • Стимулира мозъчната дейност, подпомага способността да се запомня, зарежда организма с енергия и стимулира апетита. Всичко това се дължи на наличието на витамин В1 (тиамин) в състава. Веществото изпълнява и ролята на антиоксидант, предпазващ организма от деструктивното въздействие на тютюна и алкохола.
  • Възпрепятства образуването и развитието на ракови клетки, благодарение на антиоксидантите, които съдържа;
  • Еленското е изключително полезно за здравето на лигавиците, кожата, храносмилателната и нервната системи;
  • Тонизира мускулите на стомаха, храносмилателния тракт и сърцето;
  • Показано е за консумация от бременни жени;

Приемът на еленско е профилактика срещу анемия, хипертония, склеротични съдови лезии, захарен диабет и сърдечни заболявания. Препоръчва се в съчетание с лечебни и диетични продукти, при нарушена обмяна не веществата и авитаминоза.

еленско месо
Лекарствата със съдържание на различни компоненти на еленско месо намират широко приложение. Те се използват при заболявания на черния дроб, сърцето, стомаха, бъбреците и белите дробове. Имат температуропонижаващо действие и са добър диуретик. Такива продукти:

  • предпазват от канцерогени;
  • стимулират половите функции и възстановяват ерекцията;
  • активизират кръвообращението;
  • подхранват и насищат кръвта с полезни вещества;
  • допринасят за подобряването на външния вид на кожата;
  • повишават жизнения тонус;
  • помагат за лечението на следродилни проблеми.

Козметичните средства, приготвени с използването на ценния продукт, забавят процесите на стареене на кожата, протичащи на клетъчно ниво, възстановяват нейната еластичност и възвръщат младостта.

 

По статията работи: Радостина Райчева
Източници: edazdorov.ru; calorizator.ru; netkilo.ru
Снимки: edazdorov.ru; calorizator.ru; foodandhealth.ru

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък19,5 гр.
Мазнини8,5 гр.
Калории154 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

РР, Е, А, B1, B2, желязо, калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, селен

ДРУГИ

Други полезниизолевцин, фенилаланин, аспарагинова киселина, липиди и екстративни вещества, лизин, хистидин, аргинин, треонин, валин, метионин, глутаминова киселина, глицин, тирозин, аланин, пролин,

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛюбопитно