Еленско месо
Еленското месо е ценен хранителен продукт, основен е на трапезата на северните народи. Богато на пълноценен протеин, наситено с минерални вещества (желязо, калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, селен) и витамини (РР, Е, А, B1, B2), липиди и екстративни вещества, лизин, хистидин, аргинин, треонин, валин, метионин, изолевцин, фенилаланин, аспарагинова киселина, глутаминова киселина, глицин, тирозин, аланин, пролин.
Месото е диетично и по-полезно за човека от агнешкото, говеждото, свинското и дори от пилешкото.
Продуктът не се поразява от паразити, затова може да се консумира в сурово състояние. Той е екологично чист, предпазва хората от канцерогени.
Месото на елена се характеризира със специфичен сладък привкус и кафеникав цвят. То е плътно и е добре, преди да се подложи на термична обработка, да се маринова в смеси от кисели вина, горски плодове, сок от лайм, хвойна и всевъзможни подправки.
Полезни свойства
- Не вреди на кръвоносните съдове и сърцето, тъй като не съдържа холестерол;
- Истински извор е на минерали и витамини;
- Стимулира мозъчната дейност, подпомага способността да се запомня, зарежда организма с енергия и стимулира апетита. Всичко това се дължи на наличието на витамин В1 (тиамин) в състава. Веществото изпълнява и ролята на антиоксидант, предпазващ организма от деструктивното въздействие на тютюна и алкохола.
- Възпрепятства образуването и развитието на ракови клетки, благодарение на антиоксидантите, които съдържа;
- Еленското е изключително полезно за здравето на лигавиците, кожата, храносмилателната и нервната системи;
- Тонизира мускулите на стомаха, храносмилателния тракт и сърцето;
- Показано е за консумация от бременни жени;
Приемът на еленско е профилактика срещу анемия, хипертония, склеротични съдови лезии, захарен диабет и сърдечни заболявания. Препоръчва се в съчетание с лечебни и диетични продукти, при нарушена обмяна не веществата и авитаминоза.
Лекарствата със съдържание на различни компоненти на еленско месо намират широко приложение. Те се използват при заболявания на черния дроб, сърцето, стомаха, бъбреците и белите дробове. Имат температуропонижаващо действие и са добър диуретик. Такива продукти:
- предпазват от канцерогени;
- стимулират половите функции и възстановяват ерекцията;
- активизират кръвообращението;
- подхранват и насищат кръвта с полезни вещества;
- допринасят за подобряването на външния вид на кожата;
- повишават жизнения тонус;
- помагат за лечението на следродилни проблеми.
Козметичните средства, приготвени с използването на ценния продукт, забавят процесите на стареене на кожата, протичащи на клетъчно ниво, възстановяват нейната еластичност и възвръщат младостта.
netkilo.ru; edazdorov.ru; calorizator.ru; foodandhealth.ru
Хранителна стойност при 100гр.
Белтък | 19,5 гр. |
Мазнини | 8,5 гр. |
Калории | 154 кал. |
Витамини и минерали
РР, Е, А, B1, B2, желязо, калий, фосфор, натрий, калций, магнезий, селен |
Други
Други полезни | изолевцин, фенилаланин, аспарагинова киселина, липиди и екстративни вещества, лизин, хистидин, аргинин, треонин, валин, метионин, глутаминова киселина, глицин, тирозин, аланин, пролин, |
Коментари към Еленско месо