Агнешки черен дроб – състав и ползи за организма
От древни времена агнешкият черен дроб е почитан от хората, консумиращи месо, заради своя богат състав и многобройни полезни свойства. По хранителна стойност той не отстъпва на месото, а по съдържание на витамини го превъзхожда.
Състав на агнешкия черен дроб
Черният дроб е богат на витамини A, B1, B2, C; съдържа калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, желязо, цинк, йод, мед, магнезий, селен, кобалт.
Освен витамини, в състава на дроба има и голямо количество вода, което го прави нетраен продукт.
Порция от 100 грама агнешки черен дроб съдържа:
- 0,001 милиграма витамин K2;
- 1501% (дневна стойност) витамин B12;
- 492% витамин А;
- 349% мед;
- 200% селен;
- 81% витамин B3;
- 45% витамин B6;
- 41% желязо;
- 36% фосфор;
- 31% цинк;
- 7% витамин C;
- 1% калций.
Богатото съдържание на витамини от B-групата подпомага хормоналния баланс, оптимизира нивата на холестерола и червените кръвни клетки. От своя страна витамин А поддържа здравето на очите и кожата, но именно защото черния дроб е наситен с него, не бива да се прекалява с приема му. Пренасищането с витамин А може да доведе до трудното му изхвърляне от организма. Друг ценен компонент е селенът. Той е известен със стимулиращите си свойства, с които поддържа доброто състояние на щитовидната жлеза. Освен това е изграждащ компонент на селеноцистеина – аминокиселина, която запазва неврологичното здраве.
Ползи от приема на агнешки черен дроб
Както агнешкото месо, така и агнешкият черен дроб, притежава многобройни свойства, които подпомагат здравето и са важна част от балансираното и пълноценно хранене.
По-здрави кости и зъби
Доброто състояние на зъбите и костите зависи от дневния прием на калций и витамин K2. Те поддържат здравината и плътността им, а също така предпазват от заболявания на костите като остеопороза. Значителни количества се съдържат в черния дроб, което ни дава още една причина да го добавим в дневното си меню. Все още са нужни допълнителни проучвания за пълното идентифициране на благоприятните действия на витамин K2 върху организма.
Повече енергия и физическа активност
Подобно на агнешкото месо, и в черния дроб на се съдържа голямо количество витамини от B-групата. Те са известни с това, че дават енергия и подобряват работата на мозъка, като действат на клетъчно ниво. Заради това си свойство, агнешкият черен дроб се препоръчва за прием от активно спортуващи хора и такива, които възстановяват мускулите си.
>>> Агнешко месо – състав, здравни ползи и вреди
Сияйна кожа
Високото съдържание на витамин А (492%) и мед (349%) в черния дроб благоприятства за добрия и свеж вид на кожата. Тя е по-еластична, по-чиста и тонизирана. В комбинация с добра всекидневна хидратация, приемът на агнешки черен дроб ще изглади кожата, тя ще получи приятен блясък и ще бъде защитена от появата на петна.
Здрав черен дроб
В агнешкия черен дроб има ензими, които поддържат здравето на човешкия черен дроб. Ензимът Цитохром CP450 синтезира хормони и изчиства някои съединения като по този начин пречиства организма.
По същия начин други животински органи могат да подпомогнат здравословното състояние на нашите еквивалентни органи – при прием на животинско сърце, даваме на нашето сърце полезни вещества, ако хапваме животински бъбреци, спомагаме за здравето на нашите собствени.
От агнешки черен дроб могат да се приготвят много вкусни ястия, към него се добавят различни билки, подправки или зеленчуци. Продуктът е вкусен печен и задушен. Сервира се като основно ястие или като гарнитура.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 72 мл. |
Белтък | 20,4 гр. |
Мазнини | 5 гр. |
Въглехидрати | 1,8 гр. |
Калории | 138 кал. |
Витамини и минерали
витамини А, В1, В2, С; калий, калций, магнезий, фосфор, натрий, желязо, цинк, йод, мед, селен, кобалт |
Коментари към Агнешки черен дроб – състав и ползи за организма