Агнешка дроб сарма със заливка
Необходими продукти:
2 глави стар лук
2 - 3 пера зелен лук
500 грама агнешки дреболии по ваш избор
200 грама кръглозърнест ориз
сух или пресен джоджен на вкус
смлян черен пипер на вкус
600 милилитра вода
4 - 5 супени лъжици олио
За заливката:
3 яйца
250 грама кисело мляко
1 - 2 супени лъжици брашно
200 милилитра вода
Начин на приготвяне:
Почистете и измийте добре дреболиите, сложете ги в тенджера с вода. Нека тя заври на среден и отстранете образувалата се пяна с помощта на решетъчна лъжица.
Подсолете на вкус и оставете дреболиите да се сварят до готовност на ниска температура.
Когато това стане, извадете от водата, нека се охладят и нарежете на малки кубчета.
В отделен съд запържете в олио двата вида лук, нарязан ситно, налейте малко вода (около 100 милилитра) и оставете да се задушават около 10 минути под капак. След това добавете ориза и задушете до прозрачност.
Идва ред на дреболиите, изсипете и тях при останалите продукти, разбъркайте, подправете на вкус. Налейте 3 чаши вода и нека всичко се задушава в продължение на 5 минути.
След това прехвърлете сместа в тава и поставете в загрята до 200 градуса фурна за около 20 - 30 минути (докато оризът поеме почти всичката течност).
Разбийте яйцата заедно с киселото мляко, водата и брашното. С получената смес залейте дроб сармата и върнете във фурната до образуването на златиста коричка на повърхността.
Добър апетит!
Коментари към Агнешка дроб сарма със заливка