Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Фламандско телешко задушено от Анри Донно

Фламандско телешко задушено от Анри Донно

от 13 май 2016г., обновено на 16 май 2016г.
Фламандско телешко задушено от Анри Донно  - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Анри Донно, с който се запознахме на Международен кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“, е един от най-опитните чуждестранни готвачи в България. Той е белгиец по произход, но голяма част от професионалния си живот развива в Сащ. Образованието си завършва в Кулинарния институт в Намюр (Белгия), където специализира класическата френска кухня.

Ястието, което той сподели с всички нас, също е традиционно френско/белгийско и се нарича Carbonnades flamandes или още Stoverij или Stoofvlees. За да си го приготвите вкъщи, ви трябват:

  • 1, 5 килограма телешко от бут/шол или свинско
  • бекон
  • 3 глави лук
  • 2 моркова
  • 3 дафинови листа
  • дижонска горчица
  • доматено пюре
  • кафява захар
  • брашно
  • няколко филийки хляб от франзела
  • телешки бульон
  • половин литър добра бира (за предпочитане тъмна)

Начин на приготвяне:

 Слагаме олио на дъното на тиган и го загряваме добре на силен огън.

В добре загрятата мазнина запечатваме предварително нарязаното месо. Внимаваме да не надупчваме месото, за да не излиза сокът от него. Не трябва да го готвим прекалено бързо. Готви се бавно до придобиване на кафяв карамелен цвят.

 

На този етап смачкваме с нож 3 скилидки чесън и ги обелваме. Нарязваме на едро двата моркова и трите големи глави лук и ги оставяме настрани. Важно е те да бъдат нарязани на едро, за да се усещат в готовото ястие.

Когато месото придобие желания оттенък и аромат, прибавяме предварително нарязания на кубчета бекон. А след това и зеленчуците. Разбъркваме бавно. 

Разбъркваме. Тук Анри обяснява, че не е необходимо да се добавя много сол, защото зеленчуците притежават естествена сол, която те отделят в процеса на готвене. Тя се добавя в средата, както и дафиновият лист (той е много съществена част от френската и белгийската кухня). Добавяме 2-3 лъжички брашно, една лъжичка кафява захар, една лъжичка доматено пюре само за цвят. 

 На този етап добавяме и бирата, така че да покрие месото.

Тук имаме два избора. Първият е да прехвърлим всичко, което приготвихме до момента в дълбока тенджера с капак и да го оставим да къкри на бавен огън върху котлона, преди да го преместим в предварително загрята фурна. А другият е да го преместим в гювеч, който поставяме директно във фурната.

Ако сме избрали варианта с тенджерата, изчакваме бирата да заври и добавяме бульона. Изчакваме отново да заври.

Внимание: Който и вариант да изберете, Анри ни подшушва една тайна – за да балансираме вкусовете в ястието, намазваме две филийки от франзела с дебел слой дижонска горчица, и ги поставяме отгоре по следния начин:

Внимание: важно е горчицата да е дижонска, защото тя има много по-силен вкус от останалите видове горчица. Тя ще балансира сладостта, която бирата и лукът са добавили в ястието.

Затваряме капака на тенджерата и преместваме във фурната, която предварително сме нагрели на 180 градуса. Печем на 160 градуса за един час. 

Внимание: в случай, че сте избрали гювеч, печем на същите градуси, но за 1 час и 20 минути, тъй като не го оставяме да заври на котлона преди това.

Когато премахнем ястието от фурната, ще забележим, че сосът се е редуцирал - това е причината да не добавяме много сол предварително!

 Приятен апетит!

По материала работиха: Елиза Трайкова и Пламен Георгиев

Снимки: Пламен Георгиев

Още по темата:
  • Талиатели с телешко месо - Бьоф Строганов Талиатели с телешко месо - Бьоф Строганов
  • Енчиладас с телешко и доматен сос Енчиладас с телешко и доматен сос
  • Телешки кюфтета с гъби и кашкавал Телешки кюфтета с гъби и кашкавал
  • Телешка супа с гъби, грах и домати Телешка супа с гъби, грах и домати
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г
2.60лв. / 1.33 €

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОБЕДНО МЕНЮ ГЮВЕЧ 220 г

Коментари към Фламандско телешко задушено от Анри Донно

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Фламандско телешко задушено от Анри Донно
    www.framar.bg 
    на 10 November 2025 в 01:38
    Коментирайте "Фламандско телешко задушено от Анри Донно "

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от месо
  • Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
  • Печено телешко с бекон в бяло вино и масло
  • Телешко с картофи, грах и зелен боб
  • Пържено телешко с боб и червен лук
  • Телешки кюфтенца с магданоз на фурна
  • Чили кон карне с царевица
  • Задушено телешко с лук, мед и горчица
  • Талиатели с телешко месо - Бьоф Строганов
  • Енчиладас с телешко и доматен сос
  • Френска яхния с гъби и телешко - Бьоф бургиньон
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
ДерматомиозитДерматомиозит

Дерматомиозит

от 09 ное 2025г.Прочети повече
Ешерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътищаЕшерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътища

Ешерихия коли в суровото месо може да причини инфекция на пикочните пътища

от 07 ное 2025г.Прочети повече
Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболяванияИзлагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания

Излагането на светлина през нощта повишава риска от сърдечносъдови заболявания

от 07 ное 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 9 дни, 14 часа и 35 мин.

Гадене и лека болка сред преглед при гинеколог

преди 19 дни, 10 часа и 48 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Телешко месо Телешко месо

Телешко месо

от 22 авг 2017г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АКТЕЛСАР ДУО таблетки 80 мг/5 мг * 28 ТЕВА

ВЛИВАКТИВ Ag ПРЕВРЪЗКА С АКТИВЕН ВЪГЛЕН И СРЕБРО, ТЪНКА 10 х 10 см * 1

ВИТАЛЕРС L-ЦИТРУЛИН прах 500 г

БЕВИМ таблетки 10 мг * 28

ТИНКТУРА АНТИСТРЕС 100 мл ДР. БИОМАСТЕР

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЦИЛОКСАН капки за очи и уши, разтвор 3 mg / ml * 5 мл АЛКОН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:57:22

B96.1 Klebsiella pneumoniaе [K. pneumoniaе] като причина за болести, класифицирани другаде

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:57:06

ЦИЛОКСАН капки за очи и уши, разтвор 3 mg / ml * 5 мл АЛКОН

Коментар на: Алекс от 07 ное 2025г. в 16:56:44

БЕТАСЕРК таблетки 24 мг * 20 МАЙЛАН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 07 ное 2025г. в 16:53:57

B96.1 Klebsiella pneumoniaе [K. pneumoniaе] като причина за болести, класифицирани другаде

Коментар на: Зора Иванова от 07 ное 2025г. в 16:50:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival