Сладко от желирани кайсии
Необходими продукти:
1 килограм кайсии без костилки
500 грама захар
25 грама желатин
Начин на приготвяне:
Подберете достатъчно узрели кайсии, но твърди, чиито костилки се отстраняват лесно. Измийте ги хубаво.

След това сложете в подходящ съд и ги насипете със захарта. Не разбърквайте, а само разклатете.

Оставете да престоят така в продължение на 4 - 6 часа, за да си пуснат сока. Едва тогава може да разбъркате старателно.

Изсипете отгоре равномерно желатина, разбъркайте внимателно и оставете за още около 2 часа.

През това време бъркайте периодично. След това разсипете бъдещото желе в стерилизирани буркани, поставете капаците. Вземете подходяща тенджера, застелете дъното й с чиста кърпа или парче плат, налейте вода, нека тя заври и стерилизирайте бурканчетата на бавен огън в продължение на 15 минути.

Няколко съвета:
- не пълнете бурканчетата до горе със сладкото, защото по време на стерилизирането то ще увеличи обема си;
- нивото на водата в тенджерата трябва да бъде малко над половината от височината на бурканчетата;
- след като извадите от водата, затворете капаците и обърнете бурканчетата с дъното нагоре върху чиста кърпа;
- когато изстинат, разклатете няколко пъти напред - назад, за да се разпредели сладкото равномерно в съда (може да пропуснете тази процедура, тя не е задължителна).
Добър апетит!
Коментари към Сладко от желирани кайсии