Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Гарнитури От зеленчуци Карамелизиран лук с масло и вино

Карамелизиран лук с масло и вино

от 22 юли 2016г., обновено на 14 май 2019г.
Карамелизиран лук с масло и вино - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Необходими продукти:

  • 3 големи глави лук, нарязани на едро
  • 2 супени лъжици масло или олио
  • 1/4 чаена чаша вино, вода или балсамов оцет

Начин на приготвяне:

  • Загрейте маслото или олиото в тиган на средно силен огън.
  • Добавете лука и разбъркайте добре, за да се покрие с мазнината.
  • Сотирайте го в продължение на 30 минути, като бъркате периодично.
  • Когато лукът започне да покафенява, намалете силата на котлона, за да не изгори.
  • Добавете виното, водата или балсамовия оцет, разбъркайте и гответе, докато течността се изпари.
  • Прехвърлете карамелизираният лук в купа и го поднесете.

Класически начин за карамелизиране на лук

Обелете лука и го измийте добре. Използвайте по-голямо количество лук, тъй като карамелизирането му отнема около час, след това остатъка може да съхранявате в хладилник.

Нужни са ви, освен лука, масло и зехтин (олио).

След като сте измили лука го нарежете на полумесеци. Старайте се да не са много тънки, тъй като те ще загорят бързо. Парчетата трябва да са с приблизително еднакъв размер.

Включете котлона на средна степен (ако той е с 9 степени, изберете 5 -та). Сложете маслото и зехтина и изчакайте да се разтопи маслото. Комбинацията от двете мазнини дава по-добър вкус и предпазва от прегаряне. Количеството мазнина зависи от желаната консистенция - повече ще направи лука по-хрупкав, докато по-малко осигурява по-мек карамелизиран лук.

Сложете лука и разбъркайте. Оставете да се готви за 15 минути, за това време той трябва да е станал прозрачен, без кафеви участъци. Не забравяйте, че целта е да го карамелизирате, не да го прегорите, така че се заредете с търпение.

Лукът съдържа естествени захари, които се карамелизират за около 45 минути. За цялото това време разбърквайте от време на време. На около 30-тата минута от готвенето, лукът ще е с лек кафяв цвят, но все още трябва да продължите готвенето му.

Когато започне да потъмнява и влагата се изпари (около 45-тата минута) по дъното на тигана започнат да остават парченца от лука е време да добавите малко вода - около половин чаша. Изстържете дъното на тигана, за да разтворите всички карамелени парченца в течността. Може да се наложи да добавите поне още веднъж вода, за да се получи хубава консистенция, без остатъци по дъното.

След час пържене карамелизираният лук е напълно готов.

Приятен апетит!

Източници: foxvalleyfoodie.com; sodelicious.recipes
Снимки:  foxvalleyfoodie.com

Още по темата:
  • Свински пържоли с гъби и лук на тиган Свински пържоли с гъби и лук на тиган
  • Пияно пиле с лук Пияно пиле с лук
  • Задушен грах с лук и бекон в бяло вино Задушен грах с лук и бекон в бяло вино
  • Ориз с лук и масло Ориз с лук и масло
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв. / 7.52 €

ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

FUN WINE ЧЕРВЕНА САНГРИЯ 5.5% 750 мл
12.99лв. / 6.64 €

FUN WINE ЧЕРВЕНА САНГРИЯ 5.5% 750 мл

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
14.70лв. / 7.52 €

ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.

FUN WINE ОТВАРАЧКА / ЗАТВАРАЧКА ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ КЕНОВЕ
8.90лв. / 4.55 €

FUN WINE ОТВАРАЧКА / ЗАТВАРАЧКА ЗА ВСИЧКИ ВИДОВЕ КЕНОВЕ

ВИНО БАРБЕРА СУПЕРИОРЕ ЧЕРВЕНО 750 мл.
30.99лв. / 15.84 €

ВИНО БАРБЕРА СУПЕРИОРЕ ЧЕРВЕНО 750 мл.

НАУ ФУДС МЕГА РЕСВЕРАТРОЛ капсули 200 мг * 120
105.00лв. / 53.69 €

НАУ ФУДС МЕГА РЕСВЕРАТРОЛ капсули 200 мг * 120

Коментари към Карамелизиран лук с масло и вино

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Карамелизиран лук с масло и вино
    www.framar.bg 
    на 20 October 2025 в 01:14
    Коментирайте "Карамелизиран лук с масло и вино"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Гарнитури
  • Гарнитури със зеленчуци
  • Лук за борба с косопада и бърз растеж на косата
  • Правете компрес на натъртеното място с кромид лук
  • Бяло вино – ползи и вреди за здравето
  • Ползи и вреди на червения лук
  • Пилешки дробчета с лук
  • Мандраке, Мандрагора
  • Обикновен маслен крем
  • Лечебен ефект на алкохолните напитки
  • Хрупкави маслени бисквити с ванилия
  • Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Транзиторен синовитТранзиторен синовит

Транзиторен синовит

от 18 окт 2025г.Прочети повече
Синдром на спящата красавицаСиндром на спящата красавица

Синдром на спящата красавица

от 17 окт 2025г.Прочети повече
Хиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудраХиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудра

Хиляди британци съдят Johnson & Johnson заради азбест в бебешка пудра

от 17 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Олайф - хранителни добавки и козметика от Италия

преди 2 дни, 10 часа и 10 мин.

Истини и митове за лъчелечението - говорят специалистите на КОЦ – Пловдив

преди 4 дни, 16 часа и 43 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Кратко ръководство за съчетаване на храна и вино Кратко ръководство за съчетаване на храна и вино

Кратко ръководство за съчетаване на храна и вино

от 16 фев 2024г. Прочети повече
Лечебен ефект на алкохолните напитки Лечебен ефект на алкохолните напитки

Лечебен ефект на алкохолните напитки

от 12 дек 2022г. Прочети повече
Лечебните свойства на пелина - Празник на пелина, село Змейово, 2011 Лечебните свойства на пелина - Празник на пелина, село Змейово, 2011

Лечебните свойства на пелина - Празник на пелина, село Змейово, 2011

от 07 дек 2020г. Прочети повече
Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме

Пет вида храни, съдържащи палмово масло, които трябва да избягваме

от 12 фев 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

НУРОФЕН ЕКСПРЕС ФОРТЕ капсули 400 мг * 30

БИОХЕРБА ЧАЙ ФИЛТЪР МАТОЧИНА * 20

ПЮРОЛИГО ТИРОИД КОМПЛЕКС йонизиран разтвор 500 мл

ОСТРОВИТ МАГНЕЗИЕВ ЦИТРАТ прах 200 г НЕОВКУСЕН

НУТРИМ ПРО ГОЛД 90 КЛАСИК 1000 г

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ХЕКЛА ЛАВА D30 пилули 10 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 16:03:27

МАГНЕЗИЙ НАТУРАЛЕН МОРСКИ капсули * 30 ARO LIFE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 16:02:49

МАГНЕЗИЙ НАТУРАЛЕН МОРСКИ капсули * 30 ARO LIFE

Коментар на: Петко Иванов от 17 окт 2025г. в 14:33:16

ТРИБУТИН таблетки 300 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 14:32:19

ЦЕРЕБРОЛИЗИН инжекционен/инфузионен разтвор 10 мл * 5

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 17 окт 2025г. в 14:17:49
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival