Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Диети Полезно Съвместимост на продуктите

Основни правила за съвместимост на продуктите при разделно хранене

от 01 март 2015г., обновено на 06 авг 2019г.
Основни правила за съвместимост на продуктите при разделно хранене - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Когато се говори за съвместимост на продуктите при разделно хранене, се има предвид тяхното съчетаване с оглед на химичните процеси. Комбинирането им е основата на здравословното хранене, защото на организма му се дава възможност да преработва и усвоява веществата напълно.

Какво е това съвместимост на продуктите при разделно хранене?

Съчетаването на различните храни е основата на разделното хранене и гаранция за здрав организъм. Дискомфортът в резултат на лошо храносмилане е толкова разпространен сред съвременното общество, че стомашното разстройство се приема за нещо нормално. Доказателство за това е фактът, че ежегодно в световен мащаб се харчат близо 2 милиарда долара за средства, понижаващи киселинността. Вместо да даваме пари за лекарства, не е ли по-разумно да се опитаме да отстраним причините за появата на проблема?

Идеята за съвместимостта на продуктите при разделно хранене се състои в това, че различните групи продукти изискват различно време за храносмилане. Можем да помогнем на организма си, ако консумираме такива, за чиято преработка е необходим еднакъв период.

Съвместимост на хранителните продукти при разделно хранене: кое с какво и как?

  • Зеленчуците съдържат голямо количество вода, следователно се отнасят към продуктите с по-ниска плътност, в сравнение с тези на основата на белтъчини, зърна и масла. Това означава, че зеленчуците може да се употребяват заедно с тези храни, също така да се смесват различни зеленчуци. За приготвянето на всяко ястие е добре да се избира един единствен "плътен" продукт. Например, по-добре пригответе ястие от зеленчуци с риба, отколкото такова от риба и ориз, защото и рибата, и оризът се отнасят към "плътната" храна.
  • Друг принцип на съвместимост на продуктите при разделно хранене се състои в това, че трябва да се разделя скорбялата от киселините, защото киселата храна ще неутрализира алкалната среда, необходима за преработването на нишестето. Поради тази причина трябва се отделят и белтъчините, които се нуждаят от кисела среда, от въглехидратите, за чието преработване е нужна алкална.
  • Ще завършим с това, че се препоръчва консумацията на продукти, които се усвояват лесно (например, захар) на един прием и такива, които се преработват по-трудно - при друг. Ако едновременно ядете сладки изделия и белтъчини, организмът ще игнорира вторите и ще се съсредоточи върху усвояването на захарта, а белтъчините ще се изведат от храносмилателната система, без да бъдат преработени.
Още по темата:
  • 90-дневна диета (разделно хранене) 90-дневна диета (разделно хранене)
4.3/5 3 оценки

Коментари към Основни правила за съвместимост на продуктите при разделно хранене

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Основни правила за съвместимост на продуктите при разделно хранене
    www.framar.bg 
    на 09 October 2025 в 21:06
    Коментирайте "Основни правила за съвместимост на продуктите при разделно хранене"

ДИЕТАТА е свързана към

  • Полезно
  • Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)
  • Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част
  • Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Втора част
  • 90-дневна диета (разделно хранене)
  • Основни принципи за преминаване към здравословно (разделно) хранене
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Лекарството Rapalink-1 може да забави клетъчното стареене и да удължи животаЛекарството Rapalink-1 може да забави клетъчното стареене и да удължи живота

Лекарството Rapalink-1 може да забави клетъчното стареене и да удължи живота

от 09 окт 2025г.Прочети повече
Кои храни и напитки могат да повишат риска от рак на простататаКои храни и напитки могат да повишат риска от рак на простатата

Кои храни и напитки могат да повишат риска от рак на простатата

от 09 окт 2025г.Прочети повече
Калифорния прие закон за забрана на ултрапреработени храни в училищатаКалифорния прие закон за забрана на ултрапреработени храни в училищата

Калифорния прие закон за забрана на ултрапреработени храни в училищата

от 09 окт 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

УМБАЛ „Свети Георги“ с безплатни ваксини срещу COVID-19 и ДТК за бременни през есенно-зимен сезон 25/26

преди 7 часа и 47 мин.

Колоездачен клуб Берое ви кани на спортно състезание с кауза в Стара Загора - 5 октомври 2025 г., неделя, от 10:00 ч.

преди 13 дни, 4 часа и 2 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се променя нагласата ви спрямо безопасността на ваксините?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене) Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)

Таблица за съвместимост на продуктите (разделно хранене)

от 12 фев 2024г. Прочети повече
Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част

Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част

от 29 апр 2020г. Прочети повече

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АШВАГАНДА капсули 600 мг * 30 НАТУРАЛ ФАКТОРС

ЧАЕНО ДЪРВО ТЕКСТИЛНА МАСКА

КОМИКС КЛАС-МИЛЕН ХАЛЬОВ

ГЛИЦИНИЯ-АДАЛИН ГРЕЙС

ИЗЯЖ ЖАБАТА-БРАЙЪН ТРЕЙСИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ИНСУРЕЗИСТ капсули * 60 БИОТИКА

Коментар на: Гергана Кирилова от 09 окт 2025г. в 16:14:25

РЕЗЕЛИГО имплантат в предварително напълнена спринцовка 3.6 мг * 1

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 окт 2025г. в 14:40:34

ЛИПОКАНТЕ таблетки 4 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 окт 2025г. в 14:37:42

ДУРЕКС ВИБРИРАЩ ПРЪСТЕН INTENSE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 окт 2025г. в 14:36:51

ИНОЗИТОЛ капсули 500 мг * 100 NATURE`S WAY

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 09 окт 2025г. в 14:34:00
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival