Начало Хранене Хранене при Здравословно хранене Съвместимост на продуктите - Първа част

Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част

Как да съчетаваме правилно хранителните продукти - Първа част - изображение

Включването на здравословни продукти в менюто не е достатъчно за съставянето на добър хранителен режим.

Необходимо е да умеете да ги съчетавате правилно. Как да направите това, ще научите от поредицата от статии, която сме ви подготвили.

За преработването на различните групи хранителни елементи организмът изработва различни вещества.

Затова, за да го облекчите в усвояването, следва едновременно да се приемат сходни продукти. Нека първо разгледаме различните групи.

 

Белтъчини

Продукти с високо съдържание на белтъчини са ядките и семената, всички зърна, бобови, гъби и яйца. Към тази група се отнасят и всички храни с животински произход, освен сланината и кравето масло. След зеленчуците патладжанът се определя като протеинов.

 

Въглехидрати

Това са всички сладости, сладки плодове и храна, съдържаща нишесте.

 

Нишесте

То се среща в пшеницата, ечемика, ръжта, овеса, също тиквата и тиквичките.

 

Захари

Всички сладка, сиропи и мед.

 

С умерено съдържание на нишесте

Такива растения са кореноплодните и цветното зеле.

 

Мазнини

Към тази група се отнасят всички видове растителни мазнини, също и животинските (краве масло, топено масло, мазнина, високомаслени видове сметана).

 

Сладки плодове

Това са сушените, гроздето, райската ябълка, смокините, фурмите.

 

Кисели плодове

Към тях се отнасят всички цитруси, киселите сортове грозде и ябълки, сливите и доматите.

 

Полукисели плодове

Сушени смокини, ябълки, праскови, круши, вишни, ягоди, касис.

 

Листни зеленчуци и зеленчуци без съдържание на нишесте

Всички зеленчуци с всякаква окраска, например: магданоз, спанак, целина, киселец, праз, зеле, чушки, ряпа, чесън, аспержи и други.

 

Подробно за съчетаването на продуктите

 

Киселини с нишестета

Нежелана комбинация, тъй като киселините унищожават веществата, които преработват нишестето. Такива продукти следва да се консумират отделно.

 

Белтъчини и нишестета

За преработка на белтъчините е необходимо високо киселинна среда, за нишестето киселини не са нужни. При това, стомашната среда е практически неутрална. Ако тези продукти се смесят, това ще се отрази на разграждането на нишестето, тъй като веднага ще се отдели кисел стомашен сок.

 

Във втората част ще продължим със съчетаването на белтъчините с други съставки, ще разгледаме комбинациите на захарите, млякото и други.

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияДиетиРецептиХранене при...ЛюбопитноНормативни актовеЛайфстайлПроизводителиБотаникаЛеченияНовиниСнимкиИсторияЗдравни съветиСпециалистиСпортОрганизацииАнкетиИнтервютаЗаведенияАлтернативна медицинаСоциални грижи