Диета № 9 - при диабет

Диета № 9 се използва при лека и средна форма на захарен диабет; болните с нормално или леко повишено телесно тегло не получават инсулин или получават, но в малки дози; прилага се и за установяване на издръжливостта към въглехидрати и за определяне дозата на инсулина или на други лекарства.
Цел на диетата
Целта на диетата е нормализиране на въглехидратния обмен и предотвратяване на нарушения на обмяната на мазнините, установяване на издръжливостта на въглехидрати, т.е. какво количество от въглехидратите в храната се усвоява.
Обща характеристика
Диетата е с намалена енергийна стойност, количеството протеини отговаря на физиологичната норма или е малко над нея. Изключва се приемът на захар и захарни изделия. Диетата ограничава умерено съдържанието на готварска сол, холестерол, екстракти, увеличено е съдържанието на липотропни вещества, витамини, хранителни вещества (извара, нетлъста риба, морски дарове, зеленчуци, плодове, пълнозърнести зърнени храни. За предпочитане са варените и печени храни, по-рядко - пържените и задушените. За подслаждане на храни и напитки се използват подсладители (ксилит и сорбит). Температурата на ястията е обичайната, храненето е 5-6 пъти дневно, разпределяйки въглехидратите равномерно.
Химичен състав и енергийна стойност:
- протеини - 80-90 г (55 % животински);
- мазнини - 70-80 г (30 % растителни);
- въглехидрати - 300-350 г (основно полизахариди);
- готварска сол - 12 г,;
- свободни течности - 1,5 л;
- калорийност - 2200-2400 ккал.
Препоръчвани и забранени храни и ястия
Хляб и хлебни изделия
- около 300 грама дневно ръжен хляб или хляб от трици.;
- забранени са храни от маслено и бутер тесто.
Супи
- от различни зеленчуци, цвекло, месна или зеленчукова каша, слаби нетлъсти месни, рибени, гъбени бульони със зеленчуци, позволени зърнени култури, картофи, кюфтета;
- диетата не позволява силни и мазни бульони; мляко с грис, ориз или с юфка.
Месо и птици
- нетлъсто говеждо, телешко, заешко, агнешко, пилешко, свинско, агнешко, пуешко (варени, задушени или запечени след варене, ситно нарязани или на парчета); диетичен и диабетичен колбаси, варен език; ограничена консумация на черен дроб;
- диетата не допуска: тлъсти меса, патешко, гъше, пушени храни, консерви.
Риба
- нетлъсти видове - варена, печена, понякога пържена. Рибени консерви в собствен и доматен сосове;
- не се допускат: тлъста риба, консервирана в масло, хайвер.
Млечни продукти
- мляко и киселомлечни продукти, полуобезмаслена и обезмаслена извара и ястия с такава; ограничен прием на сметана; обезсолено и обезмаслено сирене;
- не се включват: солени сирена, сметана.
Яйца
- максимум 1 яйце и половина, рохко или твърдо сварено, омлети от белтъци, жълтъците се избягват;
Зърнени храни
- ограничават се в рамките на допустимите въглехидрати; каши от елда, ечемик, овес, бобови култури;
- строго се ограничават оризът, грисът и макаронените изделия.
Зеленчуци
- зеленчуци в рамките на допустимите въглехидрати: въглехидрати има и в морковите, цвеклото, зеления грах; за предпочитане са зеленчуци, съдържащи по-малко от 5% въглехидрати (зеле, тиквички, тиква, краставици, маруля, домати, патладжани; може да се консумират сурови, варени, печени, задушени, по-рядко пържени;
- диетата изключва солени и мариновани зеленчуци.
Предястия
- винегрет, салата от пресни зеленчуци, месо, желирана риба, салати от морски дарове, нетлъста говежда пача, обезсолено сирене;
Плодове, сладки храни, захарни изделия
- пресни кисело-сладки сортове плодове (и горски), приготвени по всякакви начини; желета, мусове, компоти, бонбони без захар (с подсладители); медът се ограничава;
- диетата не позволява: стафиди, грозде, банани, смокини, фурми, захар, сладка, бонбони, сладолед.
Сосове и подправки
- несилни и нетлъсти бульони от месо, риба, гъби; зеленчукова отвара, доматен сос; ограничава се приемът на пипер, хрян, горчица;
- забранени са острите, мазните и солените сосове.
Напитки
- чай, кафе с мляко, сокове от зеленчуци, от несладки плодове (вкл. горски), отвара от шипки.
Мазнини
- изключват се: животински мазнини и мазнини за готвене.
Примерно меню
- 1-ва закуска: обезмаслена извара с мляко, каша от елда, чай;
- 2-ра закуска: отвара от пшенични трици;
- Обяд: вегетарианска супа от прясно зеле, приготвена с олио, варено месо с млечен сос, задушен морков, плодово желе;
- Следобедна закуска: пресни ябълки;
- Вечеря: шницел от зеле, варена и запечена в млечен сос риба, чай.
Снимка: evehealth.ru
Продукти свързани с ДИЕТАТА
СТЕВИЯ табл. * 60 БУРОВ
ТЕСТ ЛЕНТИ EASY LIFE PLUS ЗА КРЪВНА ЗАХАР * 25
ИНСУЛИНОВА ИГЛА MEDFINE PLUS 4 мм * 100
АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР WELLION CALLA LIGHT КОМПЛЕКТ
УБОЖДАЩО УСТРОЙСТВО ЗА АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНА ЗАХАР БИОНАЙМ GD 500
ТЕСТ ЛЕНТИ ЗА АПАРАТ ЗА КРЪВНА ЗАХАР КОНТУР ПЛЮС * 50
ДИЕТАТА е свързана към
- Лечебни диети
- Как да свалим нивата на кръвна захар без лекарства
- Лечение на инсулинова резистентност: лекарства, добавки и хранене
- Диабет
- Сярна гъба
- Драконов плод
- Рецептата за профилактика на диабет на народния лечител Петър Димков
- Берберин - новата алтернатива при диабет
- Инсулин и HOMA-индекс
- Артишок
- Индрише
Коментари към Диета № 9 - при диабет