Начало Хранене Хранене при Хранене при заболявания Заболявания на щитовидната жлеза

Хранене при заболявания на щитовидната жлеза

Хранене при заболявания на щитовидната жлеза - изображение

Лечението на всяко заболяване е добре да започне с промяна на хранителното меню. Без подходящо хранене, не може да се очакват добри резултати от каквото и да било лечение. Това важи с пълна сила и за заболяванията на щитовидната жлеза. Най-често те са следствие от недостиг или излишък на важния микроелемент йод в организма. Необходимото количество от него може да се набави, ако се консумират достатъчно кореноплодни, ядки и въобще всякакви зеленчуци. Особено полезни са онези от тях, които действат върху стомашно-чревния тракт като "метла"; към тях се отнасят цвеклото, целината, морковите, пащърнак, зеле. Включването на ядки в менюто, особено на орехи, също е препоръчително. Що се отнася до фъстъка, той неправилно се причислява към ядките, всъщност е бобово растение и може да предизвика алергия. Затова, при лечебно хранене, фъстъците трябва да се употребяват много внимателно.

При заболявания на щитовидната жлеза следва да се избягва прибавянето в храната на всякакви остри подправки, колбаси, пушени продукти. Това се отнася и за сушените плодове, които се продават пакетирани в магазините, защото са преминали някаква обработка, за да придобият търговски вид. Най-добре е сами да си изсушите ябълки, круши, сливи, различни горски плодове. Ако добавите към тях ядки и зърнени люспи, ще получите така популярните мюсли.

При лечение на хипотиреоидизъм менюто трябва да включва покълнали пшеница, ечемик, овес, соя. Ако имате възможност, добре е да консумирате пресни морски продукти, морски водорасли - фукуси, ламинрия, морско зеле.

Когато приготвяте храната, не пържете зеленчуците, може само да ги задушите в собствения им сок, а мазнина (особено растителна и с добро качество) се добавя към вече готовите ястия.

По време на лечението приемайте имуностимулиращи растения (сибирски женшен, китайска магнолия лоза, розова радиола, божур корен, женско биле). В обикновените чайове може да се добавят билки като жълт кантарион, коча билка, върбовка, риган. Вместо захар използвайте мед!

3.0, 8 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиСнимкиЛюбопитноЛеченияАлтернативна медицинаСъставкиХрани и ястияНовиниБотаникаНаучни публикацииХранене при...ИнтервютаКлинични пътекиМедицински изследванияИсторияСпорт