Ползи за здравето от шипката
Шипката е вид диворастяща роза, като ядливата част се намира точно под цветовете. Тя е много полезна и се използва за екстракти и чайове още от древността.
При сушенето й, концентрацията на полезни вещества се засилва, заради извличането на водата и промяната на хранителната стойност на 100 грама.
Хранителна стойност
Пресните шипки имат следните хранителни стойности за 100 грама:
- 162 калории
- 1,6 грама протеини
- 38 грама въглехидрати
- 24,1 грама фибри
- 2,58 грама захари
Минералите в плода са калций (169 милиграма), желязо (1,06 милиграма), магнезий (69 милиграма), фосфор (61 милиграма), калий (429 милиграма).
Витамините са:
- 426 милиграма витамин С
- 4345 IU Витамин А
- 5,84 милиграма витамин Е
- 25,9 милиграма витамин К
Сушените шипки в 100 грама съдържат:
- 4 грама протеин
- 60 грама въглехидрати
- 253 калории
Сушената шипка съдържа захари (около 23,9%), пектинови вещества (14,2%), дъбилни вещества (до 6,4%), лимонена киселина (около 2,8%), ябълчена киселина и други органични киселини, витамин С (средно 2—3%, или 2000—3000 мг%), каротин (12— 18 мг%), витамин Вг (около 0,03 мг%), К (до 40 биологични единици), Р (цитрин), флавонолови глюкозиди кемпферол и кверцитин, пигменти ликопин и руби-ксантин.
Полезни свойства на шипката
Лечебните свойства на шипката са известни още от 15 век. Това е поливитаминно растение, по съдържание и разнообразие на витамини съществено превъзхожда останалите. Водният екстракт от сушена шипка се използва при инфекциозни заболявания, има общоукрепващо и тонизиращо действия. Екстрактът от сушения плод увеличава жлъчната секреция, стимулира функцията на половите жлези, отслабва и спира кървенето, намалява пропускливостта и чупливостта на капилярите. Вътрешната част на плодовете има лек слабителен ефект.
В медицината, екстрактът се използва при авитаминоза, като общоукрепващо и повишаващо съпротивляемостта на организма средства при различни инфекциозни заболявания, наранявания, изгаряния, измръзвания; също при атеросклероза, хемофилия и маточно кървене.
Плодът има мощни антиракови свойства, веществата в него забавят развитието на раковите клетки и забавят разпространението им. Някои проучвания достигат до много категорични заключения при използването на екстракт от шипка. Плодът помага и за превенция на рак на дебелото черво, благодарение и на множеството фибри и противовъзпалителни свойства, които има плода.
Интересно е, че шипките помагат при артрит. Изследване, проведено върху 300 души, приемащи прах от шипка за понижили значително болките при артрит. Някои лекарства срещу заболяването са базирани на плода.
Шипките понижават холестерола, затова ако страдате от висок холестерол, включете шипка в менюто си - сушена или прясна, за да си помогнете да намалите риска от сърдечни заболявания.
В шипката има и голямо количество витамин С, който е един от най-мощните антиоксиданти, лекува възпалението и подобрява имунитета. Благодарение на витамина подобрявате здравето на кръвоносните съдове, подобрява за усвояването на желязо, така че храни богати на витамин С са от голямо значение, ако страдате от анемия.
Най-често сушената шипка се използва в кулинарията, като се добавя към различни десерти. Може да си приготвите чай от сушените плодове, който да ви донесе редица ползи за здравето.
Дали ще изберете пресни или сушени шипки няма значение. При всяко положение плодът ще ви донесе редица ползи за здравето.
Противопоказания
Бъдете внимателни при приема на чай от шипка по време на бременност и кърмене.
Шипката може да повлияе върху съсирването на кръвта, така че го имайте предвид, ако имате кръвоизлив или ви предстои операция.
Като цяло приема на билката е безопасен, ако не прекалявате с количествата.
снимки: pixabay.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 14.0 мл. |
Белтък | 4.0 гр. |
Мазнини | 0.0 гр. |
Въглехидрати | 60.0 гр. |
Калории | 253 кал. |
Продукти свързани със СТАТИЯТА
НАУ ФУДС ВИТАМИН C - 500 мг С ШИПКИ таблетки * 100
ЗОЯ ГОУС ПРИТИ МАСЛО ОТ БЪЛГАРСКА ШИПКА 50 мл
СЕВОА МАСЛО ОТ ШИПКА 50 мл
БИФАС УСПОКОЯВАЩА МАСКА ЗА ЛИЦЕ ЗА ЧУВСТВИТЕЛНА КЪМ СУХА КОЖА 150 мл
ИНОФАРМ ПЮР ЕЛЕМЕНТС СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ И ШИЯ С БИО МАСЛА ОТ ШИПКА И ВЕЧЕРНА ИГЛИКА 30 мл
БАЛЕВСКИ И КИРОВ БРАШНО ОТ ШИПКИ И КОПРИВА 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Плодове, ягодоплодни
- Чай от шипка – ползи и противопоказания
- Здравословни приложения на масло от шипки
- Шипково масло – състав, ползи за здравето и противопоказания
- Пийте чай от шипка, ако страдате от чернодробно заболяване
- Шипка, Обикновена шипка, Див гюл, Див трендафил, Кучешка шипка
- Консумирайте чай от шипка против уринарна инфекция
- Как да се преборим със застоя на жлъчката при холестаза?
- Шипков чай с ябълка, мед и джинджифил
- Направете си овлажняващ домашен крем от шипково масло
- При липса на витамини пийте чай от шипка, боровинки и коприва
Коментари към Ползи за здравето от шипката