Начало Хранене Групи храни и ястия Гъби Кладница

Кладница

Кладница - изображение

Кладницата е вид базидиева дива гъба, растяща на букети върху пъновете на дърветата в широколистните гори. През последните години е култивирана успешно и е една от най-популярните и лесни за отглеждане в света. Гъбата намира приложение в медицината заради своите лечебни свойства.

кладница1

Отварата от нея съдържа полизахариди, чието действие блокира появата на канцерогенни клетки. Доказано е, че и след термична обработка кладницата запазва своя положителен ефект. Богата е на протеини, рибофлавин, аминокиселини, калий и минерали, които защитават организма от токсини. Консумацията на гъбата помага за:

 

  • подсилване на имунитета
  • нормализиране на кръвната захар
  • регулирането на кръвното налягане и холестерола
  • нормалния храносмилателен процес

 

Освен тези ползи, кладницата се използва с превантивна цел в борбата с излишните килограми и предотвратява развитието на рискови заболявания. Отварата действа успокоително при:

 

  • стрес и безсъние
  • респираторни проблеми
  • мозъчни травми
  • незарастващи рани

 

В кулинарията се използва за приготвянето на салати, предястия, супи, сосове, зимнина. След термична обработка гъбата запазва своята форма, полезни свойства и не се свива, за разлика от други видове.

кладница


Най-често се приготвя панирана, заради вкусната и ароматна месеста част или маринована и съхранена в буркани.

кладница

Не прекалявайте с консумацията на гъби, те са питателна храна и след прекомерна употреба може да доведе до стомашни неразположения.

Кладницата има двойник, който е отровен — светложълта кладница. Прилича на нея, но вирее по други места и в различни сезони. Не рискувайте да събирате гъби, ако не ги познавате. Най-сигурният и безопасен начин е да си я набавите от гъбарници или производители.

 

По статията работи: Русиана Михайлова

 

Източник: www.mushroom-appreciation.com

Снимки: georgiaabout.com; thegreedyvegan.com

www.newpi.coop

5.0, 1 глас

ХРАНИТЕЛНА СТОЙНОСТ ПРИ 100ГР.

Белтък3.34 гр.
Мазнини0.44 гр.
Въглехидрати6.43 гр.
Калории35 кал.

ВИТАМИНИ И МИНЕРАЛИ

витамин B, B1, B2, B6, витамин C

ДРУГИ

Други полезниниацин, биотин, калций, магнезий, витамин C

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиБотаника