Гъба Кладница – състав и здравни ползи

Кладницата е вид базидиева дива гъба, растяща на букети върху пъновете на дърветата в широколистните гори. Тя се култивира успешно и е една от най-популярните и лесни за отглеждане в света. Съставът й е богат на витамини, минерали и хранителни вещества, на тях се дължат и множеството здравни ползи, които носи консумацията на гъбата за човешкия организъм.
Състав на гъбата Кладница
Една чаша гъби (86 грама) съдържа:
- 28 калории;
- 5.2 грама въглехидрати;
- 2,9 грама протеин;
- 2 грама фибри;
- 0,95 грама захар;
- 0.3 грама мазнини;
- 15,5 милиграма натрий;
- 4,27 милиграма ниацин.
В състава на гъбата влизат и редица витамини и минерали, сред които (стойностите посочват % от препоръчителния дневен прием за човек):
- 22% витамин B5;
- 8% фолиева киселина;
- 8% холин;
- 8% калий;
- 6% желязо;
- 8% фосфор;
- 6% цинк.
В гъбата се съдържат още витамин D и селен, но техните количества са малки.
Отварата от кладницата е източник на полизахариди, чието действие блокира появата на канцерогенни клетки. Доказано е, че и след термична обработка гъбата запазва тези си свойства. Тя е богата на протеини, рибофлавин, аминокиселини, калий и минерали, които защитават организма от токсини.
Полезни свойства на кладницата
Впечатляващи са ползите на гъбите за здравето на човека, поради което се използват в народната медицина от векове. Кладницата не прави изключение.
Източник на антиоксиданти
Кладницата е добър източник на антиоксиданти – те „улавят“ свободните радикали в тялото и се борят с уврежданията, причинени от тях. Антиоксидантите забавят процесите на стареене на човешките органи, включително и на кожата, като намаляват увреждането на клетките.
Резултатите от проучване, проведено през 2020 година, показват, че екстрактът от гъба Кладница помага за намаляване на чернодробните увреждания вследствие на токсични вещества.
Подсилва имунитета
Гъбите кладница могат да бъдат в помощ на имунитета и неговото укрепване. В състава им влизат бета-глюканови растителни влакна, лектини и разтворими полизахариди, които са своеобразни имуномодулатори. Кладницата има антивирусни и антибактериални свойства, благодарение на които имунната система се бори със заболяванията и вирусните инфекции.
Установено е, че при приема на гъбата в организма се активира интерферон-гама – молекула, която поддържа защитата срещу инфекции. Кладницата може да бъде приемана превантивно под формата на хранителна добавка.
Здраве за сърцето
Консумацията на гъбата предпазва от сърдечни заболявания, като регулира кръвното налягане, както и нивата на холестерола и кръвната захар.
През 2011 година учени провеждат изследване, в което участват 20 души. В продължение на 21 дни ежедневно всеки от доброволците, приема по 30 грама изсушена кладница. Резултатите показват, че нивата на холестерола, триглицеридите и кръвната им захар са значително понижени. След спиране на приема на продукта стойностите се покачват с до 20%л.
Въпреки това обаче, изследователите са на мнение, че са необходими още изследвания в тази посока, които да се изясни механизма на действие гъбата върху сърцето.
Effect of the Intake of Oyster Mushrooms (Pleurotus ostreatus) on Cardiometabolic Parameters—A Systematic Review of Clinical Trials - PMC (nih.gov)
Противовъзпалителен ефект
Възпаленията в организма са защитен механизъм, който тялото използва, за да се пребори с патогените. Но възпалителният процес може да бъде и причина за развитие на редица заболявания или състояния, ако не му се обърне внимание навреме и протичането му продължи дълго. За редуциране на възпалителните процеси помага консумацията на кладница.
Поддържа здравето на червата и ускорява метаболизма
Проучване от 2011 г., проведено върху гризачи с повишена телесна маса, установява, че редовният прием на Кладница намалява разпространението на патогенни бактерии и увеличава производството на полезни мастни киселини в червата им, което води до по-добро здравословно състояние на чревната флора.
Освен това гъбата има свойството да забързва метаболизма, което я прави подходяща за консумация по време на режими за отслабване.
Кладницата се използва и с превантивна цел срещу натрупване на излишни килограми. Помага и при:
- стрес и безсъние;
- респираторни проблеми;
- мозъчни травми;
- незарастващи рани.
Употреба на Кладницата в кулинарията
В кулинарията гъбата се използва за приготвянето на салати, предястия, супи, сосове, зимнина. След термична обработка запазва формата си и съхранява полезните си свойства. Най-често се приготвя панирана, заради вкусната си и ароматна месеста част или маринована и съхранена в буркани.
Странични ефекти и противопоказания
При индивидуална непоносимост към гъбата или някоя от нейните съставки, е възможно да получите алергична реакция. Тя се проявява в треска, кожни обриви, ставни болки и други.
Не рискувайте с консумация на диви гъби, особено ако не познавате видовете
Най-сигурният и безопасен начин е да си набавяте гъби от гъбарници или лицензирани производители. Това важи за всички видове, защото много от тях имат отровни двойници.
Прекомерната консумация, дори на култивирани гъби, също не е препоръчителна, защото това може да доведе до стомашни разстройства и гадене.
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 89 мл. |
Белтък | 3.34 гр. |
Мазнини | 0.44 гр. |
Въглехидрати | 6.43 гр. |
Калории | 35 кал. |
Витамини и минерали
витамин B, B1, B2, B6, витамин C |
Други
Други полезни | ниацин, биотин, калций, магнезий, витамин C |
Коментари към Гъба Кладница – състав и здравни ползи
Райна
Здравейте, уважаеми Служители. Бих запитала, дали гъбата съдържа витамин Д/Д 3? Благодаря ви!
Здравейте! В тази гъба се съдържа витамин Д, но в много малко количество, което не е достатъчно, за да задоволи нуждите на човешкия организъм.
Здравейте, уважаеми Служители. Бих запитала, дали гъбата съдържа витамин Д/Д 3? Благодаря ви!