Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Пурини

Пурини

от 24 фев 2017г., обновено на 23 дек 2019г.
Редактор: Радостина Райчева
Пурини - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Пурините са естествени вещества, които се съдържат във всички клетки на нашето тяло и практически, във всички хранителни продукти.

Тези вещества са приобщени в химичната структура на нашите гени, също в тези на растенията и животните.

Относително малко продукти включват в състава си концентрирано количество пурини. В повечето случаи това е протеиновата храна: месни изделия, риба и морски продукти (скумрия, сардина, миди), също дрожди.

Когато клетките загиват, пурините се разрушават. Това води до образуването на пикочна киселина. Процесът е нормален и дори полезен за организма. Киселината, действайки като антиоксидант, при оптимални количества, предпазва кръвоносните съдове.

Според медицинските норми, нивото на пикочна киселина в кръвта на мъжете трябва да бъде в границите на 3,4—7,0 мг на 100 милилитра кръв, а при жените - 2,4—5,7 мг на 100 милилитра.

Нивото на киселината в кръвта и в други части на тялото може да бъде прекалено завишено по различни причини, основната от които са бъбречни проблеми. Именно бъбреците са органите, отговорни за поддържането на балансирани нива на пикочна киселина в тялото.

Диета, базирана на консумация на продукти с ниско съдържание на пурини, често се препоръчва при затлъстяване, камъни в бъбреците и пикочния мехур, причина за появата на които също е излишното натрупване на пикочна киселина в тъканите (проблемът е познат под наименованието подагра).


Пурините в хранителните продукти

Средната ежедневна доза пурини за здрав възрастен човек е рамките на 600-1000 милиграма.

Изследвания показват, че растителните пурини въздействат по различен начин върху риска от развитие на подагра и образуване на бъбречни камъни от тези, съдържащи се в животинските източници.

Последните също са разнородни, тъй като се обособяват такива от риба и меса и от млечни храни (те не оказват еднакво влияние върху посочените заболявания).

Рискът от подагра е по-голям при прием на пурини от месо и риба, в сравнение с консумацията на зеленчуковите, които не въздействат по никакъв начин. Млечните изделия също увеличават възможността от поява на здравословния проблем, макар и в незначителна степен.

При подагра, особено при обостряне и тежко протичане, количеството пурини на ден се намалява до 100-150 милиграма.

Продукти с много високо съдържание на пурини (достигащо 1000 милиграма на 100 грама порция):

  • месни сосове;
  • мозък;
  • аншоа;
  • дрожди;
  • бъбреци;
  • черен дроб;
  • сардини;
  • миди;
  • херинга;
  • бульони;
  • телешки език;
  • какао.

Продукти с високо до умерено съдържание на пурини (около и над 100 милиграма на 100 грама порция):

  • бекон;
  • говеждо;
  • шаран;
  • супи от пилешко, треска и раци;
  • гъше, пуешко и патешко меса;
  • агнешко, телешко, еленско и свинско меса;
  • шунка;
  • омари, стриди, костур, щука, копърка;
  • леща.

Продукти с умерено до ниско съдържание на пурини (5-100 милиграма на 100 грама порция):

  • аспержи, цветно зеле;
  • пилешко;
  • боб, грах;
  • гъби
  • овесени ядки;
  • сьомга, риба тон;
  • спанак, киселец;
  • зелен чай, бира;
  • извара; сирена;
  • яйца.

Термичната обработка на продуктите влияе върху концентрацията на пикочна киселина в организма. Това се отнася особено за месните бульони, които са преминали продължително варене (повече от 2 часа).

Полезни продукти при проблемен пуринов обмен

При подагра е добре да се консумират плодове (най-вече вишни, грозде, ягоди, боровинки); също сирене тофу, зелени листни зеленчуци, ядки, соя, обезмаслени млечни продукти, макаронени изделия, зърнено-житни храни, хляб (без дрожди).

Без негативни последствия за здравето са плодовите сокове, несилното кафе, обезмасленото прясно мляко (или с ниско съдържание на мазнини).

Източник:

Снимки: volshebnaya-eda.ru; steptohealth.ru; chastnosti.com

4.6/5 5 оценки

Коментари към Пурини

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Пурини
    www.framar.bg 
    на 19 June 2025 в 11:41
    Коментирайте "Пурини"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Други биологично активни вещества
  • Пикочна киселина в кръвта
  • Учени от 17-ти век, допринесли за изясняването на причините за подаграта
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Натурална козметика базирана на природни съставки от 4A Natural

преди 1442 дни, 21 часа и 40 мин.

Лечение с билки и хранителни добавки - мнения и въпроси

преди 2338 дни, 16 часа и 49 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 5 дни, 19 часа и 25 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 6 дни, 2 часа и 26 мин.

Фармацевтични дни на кариерата - 21 юни, 2025 година - НДК

преди 9 дни, 18 часа и 43 мин.

Бедечка фест - На зелено 3 - 20-22 юни, 2025 година

преди 10 дни, 18 часа и 8 мин.
Всички

АНКЕТА

Готови ли сте у дома да полагате грижа за болен роднина?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕЛЕКТРОНЕН АПАРАТ ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА КРЪВНО НАЛЯГАНЕ ЗА ГОРНА ЧАСТ НА РЪКАТА B WELL TH-75

ЦИКАПЛЕЙ СТЕРИЛ 5 см / 7 см * 1

ОПСАЙТ ПОСТ - ОП постоперативна превръзка 6.5 см / 5 см * 1

ЗАЛПАМ ПЛЮС таблетки 10 мг/2.5 мг/5 мг * 30

МАСКУЛАН FRUTTY EDITION * 3 бр.

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЛИКУИД ФОР ФИТ разтвор 250 мл ХЕРБАМЕДИКА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 11:35:06

ЛИПАНТИЛ СУПРА таблетки 160 мг * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 10:56:30

СПАЗМОМЕН таблетки 40 мг * 30 BERLIN CHEMIE

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 10:45:18

СОЛГАР ЛЕЦИТИН капсули 1360 мг * 100

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 10:39:34

БИОГАЙА ПРОТЕКТИС таблетки за дъвчене с вкус на ЯГОДА * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 19 юни 2025г. в 10:37:32
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival