Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Хранителни съставки Биологично активни вещества Пурини

Пурини

от 24 фев 2017г., обновено на 23 дек 2019г.
Редактор: Радостина Райчева
Пурини - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Пурините са естествени вещества, които се съдържат във всички клетки на нашето тяло и практически, във всички хранителни продукти.

Тези вещества са приобщени в химичната структура на нашите гени, също в тези на растенията и животните.

Относително малко продукти включват в състава си концентрирано количество пурини. В повечето случаи това е протеиновата храна: месни изделия, риба и морски продукти (скумрия, сардина, миди), също дрожди.

Когато клетките загиват, пурините се разрушават. Това води до образуването на пикочна киселина. Процесът е нормален и дори полезен за организма. Киселината, действайки като антиоксидант, при оптимални количества, предпазва кръвоносните съдове.

Според медицинските норми, нивото на пикочна киселина в кръвта на мъжете трябва да бъде в границите на 3,4—7,0 мг на 100 милилитра кръв, а при жените - 2,4—5,7 мг на 100 милилитра.

Нивото на киселината в кръвта и в други части на тялото може да бъде прекалено завишено по различни причини, основната от които са бъбречни проблеми. Именно бъбреците са органите, отговорни за поддържането на балансирани нива на пикочна киселина в тялото.

Диета, базирана на консумация на продукти с ниско съдържание на пурини, често се препоръчва при затлъстяване, камъни в бъбреците и пикочния мехур, причина за появата на които също е излишното натрупване на пикочна киселина в тъканите (проблемът е познат под наименованието подагра).


Пурините в хранителните продукти

Средната ежедневна доза пурини за здрав възрастен човек е рамките на 600-1000 милиграма.

Изследвания показват, че растителните пурини въздействат по различен начин върху риска от развитие на подагра и образуване на бъбречни камъни от тези, съдържащи се в животинските източници.

Последните също са разнородни, тъй като се обособяват такива от риба и меса и от млечни храни (те не оказват еднакво влияние върху посочените заболявания).

Рискът от подагра е по-голям при прием на пурини от месо и риба, в сравнение с консумацията на зеленчуковите, които не въздействат по никакъв начин. Млечните изделия също увеличават възможността от поява на здравословния проблем, макар и в незначителна степен.

При подагра, особено при обостряне и тежко протичане, количеството пурини на ден се намалява до 100-150 милиграма.

Продукти с много високо съдържание на пурини (достигащо 1000 милиграма на 100 грама порция):

  • месни сосове;
  • мозък;
  • аншоа;
  • дрожди;
  • бъбреци;
  • черен дроб;
  • сардини;
  • миди;
  • херинга;
  • бульони;
  • телешки език;
  • какао.

Продукти с високо до умерено съдържание на пурини (около и над 100 милиграма на 100 грама порция):

  • бекон;
  • говеждо;
  • шаран;
  • супи от пилешко, треска и раци;
  • гъше, пуешко и патешко меса;
  • агнешко, телешко, еленско и свинско меса;
  • шунка;
  • омари, стриди, костур, щука, копърка;
  • леща.

Продукти с умерено до ниско съдържание на пурини (5-100 милиграма на 100 грама порция):

  • аспержи, цветно зеле;
  • пилешко;
  • боб, грах;
  • гъби
  • овесени ядки;
  • сьомга, риба тон;
  • спанак, киселец;
  • зелен чай, бира;
  • извара; сирена;
  • яйца.

Термичната обработка на продуктите влияе върху концентрацията на пикочна киселина в организма. Това се отнася особено за месните бульони, които са преминали продължително варене (повече от 2 часа).

Полезни продукти при проблемен пуринов обмен

При подагра е добре да се консумират плодове (най-вече вишни, грозде, ягоди, боровинки); също сирене тофу, зелени листни зеленчуци, ядки, соя, обезмаслени млечни продукти, макаронени изделия, зърнено-житни храни, хляб (без дрожди).

Без негативни последствия за здравето са плодовите сокове, несилното кафе, обезмасленото прясно мляко (или с ниско съдържание на мазнини).

Източник:

Снимки: volshebnaya-eda.ru; steptohealth.ru; chastnosti.com

4.6/5 5 оценки

Коментари към Пурини

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Пурини
    www.framar.bg 
    на 16 December 2025 в 15:39
    Коментирайте "Пурини"

СЪСТАВКАТА е свързана към

  • Други биологично активни вещества
  • Пикочна киселина в кръвта
  • Учени от 17-ти век, допринесли за изясняването на причините за подаграта
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Дъмпинг синдромДъмпинг синдром

Дъмпинг синдром

от 16 дек 2025г.Прочети повече
Чехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински целиЧехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински цели

Чехия облекчава условията за употреба на псилоцибин за медицински цели

от 16 дек 2025г.Прочети повече
AI инструмент може да оптимизира химиотерапията на пациенти с колоректален ракAI инструмент може да оптимизира химиотерапията на пациенти с колоректален рак

AI инструмент може да оптимизира химиотерапията на пациенти с колоректален рак

от 16 дек 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Да си поговорим честно за ПМС, хормоните и "онези дни"...

преди 6 дни, 2 часа и 39 мин.

Биомаркерите са ключът към правилното лечение на рака на белия дроб

преди 46 дни, 4 часа и 36 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще гласувате ли на предсрочните парламентарни избори?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЕКОМЕДИКА СИРОП ОТ ГРАВИОЛА 500 мл

ЕЛ КОМПРА БИО МАКА прах 100 г

АЦЕРОЛА прах 100 г ЗДРАВНИЦА

ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ СЕНСОДИН РИПЕЪР & ПРОТЕКТ СОФТ

БИЛКОВА СМЕС №22 100 г ЗДРАВНИЦА

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕНТЕРОЛ капсули 250 мг * 12

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:41:04

НИЗОРАЛ крем 15 г

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:39:47

УМКАЛОР капки перорални, разтвор 20 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:38:45

ЗИНАТ таблетки 500 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:37:32

СИНУЛАН ДУО ФОРТЕ таблетки * 30 ВАЛМАРК

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 дек 2025г. в 11:36:07
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival