Щука - ползи от консумацията на рибата
Щуката обикновено се среща в сладки води, езера и язовири. Тя е месоядна риба, като нейна плячка са дребни раци, миди, дребни риби, дори и някои видове гризачи и малки птици.
Хранителна стойност на щуката
Месото на щуката е богато на фосфор и калий, освен това, в него има молибден, никел, кобалт, флуор, хром, манган, мед, йод, цинк, желязо, хлор, сяра, натрий, магнезий, калций, също витамини РР, А, Е, С, В9, В6, В12 и В1.
В щуката има 82 ккал на 100 грама, а мазнините и протеините са съответно 0,7 грама и 18,8 грама, което я прави и чудесен диетичен източник на протеини.
В половин филе, което е около 150 грама има 437 милиграма фосфор, 4,34 милиграма ниацин, 0.48 милиграма магнезий, 3,56 IU витамин B12 и още много.
Ползи за здравето
В месото на щуката се съдържат мощни естествени антисептици, които помагат на организма в борбата с бактериалните инфекции, подсилват имунната система, а това е отлично средство за профилактика на грип.
Консумацията на рибата може да компенсира недостига на витамини от група В в организма; регулярната употреба на щука намалява значително риска от поява на сърдечна аритмия.
В щуката се съдържат едва 3% мазнини, затова експертите в областта на диетологията я препоръчват на тези, които искат да се избавят от излишни килограми; освен това, месото изобилства от протеин, който се усвоява значително по-лесно от този в животинското месо. Особено полезно е за хора, страдащи от стомашни заболявания. Благодарение на витамин B3 поддържа функциите на храносмилателната система и повишава апетита.
Високите количества на B12 помагат за лечението на анемия, тъй като този витамин често е причината някои хора да страдат от анемия.
Към ползите на рибата включваме и фосфорът, който поддържа здрави зъби и кости. Той насърчава здравето на венците и зъбния емайл и костната плътност. Фосфорът е свързан и със здравето на сърцето и помага да се предотвратят някои сърдечни заболявания.
Понижава стреса, благодарение на пантотеновата киселина, помагат за намаляването на стреса, депресията и тревожността.
Манганът помага за контрола на кръвната захар и помага като превенция срещу диабета. Нормализира секрецията и синтеза на инсулин, освен това минерала помага за предотвратяването на резкия спад на кръвната захар.
Витамин B6 помага за поддържане на здрава, еластична и сияйна кожа.
Магнезият помага за отпускане на мускулите и подпомага работата на бъбреците. Той помага на организма за усвояването на калций, който помага за по-бързото заздравяване на костите. Недостигът му може да доведе до крампи на краката и обща умора.
Желязото е от съществено значение за образуването на хемоглобин, който осигурява преноса на кислород до клетките. Жените са особено застрашени от анемия.
Противопоказания
Отстранявайте внимателно костите преди консумация, тъй като щуката има множество дребни костици, което увеличава риска от задушаване. Избягвайте консумацията на сурова риба и ако страдате от алергии.
healthbenefitstimes.com
Хранителна стойност при 100гр.
Вода | 70.4 мл. |
Белтък | 18.8 гр. |
Мазнини | 0.7 гр. |
Въглехидрати | 0.0 гр. |
Калории | 82 кал. |
Витамини и минерали
витамини РР, А, Е, С, В9, В6, В12, В1; фосфор, калий, молибдин, никел, кобалт, флуор, хром, манган, мед, йод, цинк, желязо, хлор, сяра, натрий, магнезий, калций |
Коментари към Щука - ползи от консумацията на рибата