Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Студени Домашна телешка саздърма

Домашна телешка саздърма

от 12 окт 2017г., обновено на 11 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Домашна телешка саздърма - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Саздърмата представлява месен продукт, приготвен от сварени крехки късове телешко и/или овче месо и лой, овкусени с подправки като дафинов лист, сол, черен пипер и бахар. Така приготвената смес се пълни в овчи стомах, в обвивка за колбаси или се слага в подходящ съд (буркан, бутилка или друг) и се оставя на хладно, докато стегне. След това саздърмата се съхранява в хладилник. Най-често се консумира студена като мезе. Подходяща е и за добавяне в сандвичи. Ето няколко изпитани рецепти как да си приготвите вкусна телешка саздърма в домашни условия бързо и лесно.

Домашна саздърма от телешко и овче месо

Необходими продукти за приготвянето:

  • 1 килограм телешки джолан
  • 1 килограм овче месо
  • няколко зърна бахар
  • няколко дафинови листа
  • 7 грама черен пипер на зърна
  • сол на вкус

Начин на приготвяне на саздърмата от телешко и овче месо

Нарежете двата вида месо на малки късове, сложете в тенджера и залейте със студена вода. Оставете за 2 часа, след което отцедете течността. Сварете късчетата в тенджера под налягане за час, час и половина. Месото трябва да се развари и да се отдели от костите.

Обезкостете месото, сложете го в чиста тенджера заедно с прецедения бульон и отделената по време на варенето мазнина. Гответе около половин час, като бъркате често. Добавете дафиновите листа, бахара, черния пипер на зърна и сол на вкус.

Оставете готовата смес да се охлади леко, след което напълнете в подходящ съд, примерно в бутилка или буркан, като притискате с лъжица. Охладете саздърмата и съхранете в хладилник, докато стегне.

Разрежете готовия продукт, поднесете на трапезата с чаша червено вино.

Да ви е вкусно!

Домашна телешка саздърма

Необходими продукти за приготвянето на телешка саздърма:

  • 1,5 килограма телешко месо от бут
  • 1,2 килограма телешко месо от корема или гърдите (по-тлъсто)
  • 300 грама телешка лой
  • 10 грама смлян черен пипер
  • 5 грама смлян бахар
  • 10 дафинови листа
  • 300 милилитра вода
  • 50-60 грама сол (18 грама за килограм месо)

Начин на приготвяне на телешката саздърма

Нарежете телешкото месо на средно големи хапки, а телешката лой на по-малки парчета.

Сложете в тенджера от малките и големите хапки телешко, след което подправете със смлян черен пипер, кимион и сол. Разбъркайте добре, за да се овкусят всички късчета. Сложете дафиновите листа, а върху тях отново овкусено телешко и лой, разбъркайте. Накрая налейте водата и сложете тенджерата на бавен огън. Гответе телешкото в продължение на 6 часа.

Използването на тенджера под налягане ще ви спести много време за приготвянето на саздърмата. В този случай трябва да налеете малко повече вода.

Започнете да пълните топлата (не гореща, нито студена) смес за саздърма в обвивка за колбаси, чийто край сте завързали предварително с канап. Ако не разполагате с подходяща обвивка, може да използвате буркан или бутилка. Важно е да уплътнявате добре сместа, притискайки с лъжица.

След като напълните саздърмата, отцедете от нея излишната течност. След това завържете здраво и другия край на обвивката с канап.

Оставете саздърмата да изстине и я приберете в хладилник, за да стегне.

Нарежете на парчета готовия продукт и поднесете на трапезата като мезе. Останалата саздърма съхранявайте в хладилник до една седмица, увита добре. Ако искате да я съхраните за по-дълго време, приберете я във фризера.

Да ви е вкусно!

Източник:

Снимка: Личен архив

Още по темата:
  • Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване
5.0/5 1 оценка

Коментари към Домашна телешка саздърма

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Домашна телешка саздърма
    www.framar.bg 
    на 08 September 2025 в 08:59
    Коментирайте "Домашна телешка саздърма"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Студени предястия
  • Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване
  • Саздърма
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Отменят задължителните ваксинации в американския щат ФлоридаОтменят задължителните ваксинации в американския щат Флорида

Отменят задължителните ваксинации в американския щат Флорида

от 05 сеп 2025г.Прочети повече
Огнище на eбола в Конго взе 15 жертвиОгнище на eбола в Конго взе 15 жертви

Огнище на eбола в Конго взе 15 жертви

от 05 сеп 2025г.Прочети повече
Рядка оперативна техника по време на бременност води до успешно ражданеРядка оперативна техника по време на бременност води до успешно раждане

Рядка оперативна техника по време на бременност води до успешно раждане

от 05 сеп 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Добра майка ли съм - проучване на momfident.io

преди 10 дни, 17 часа и 22 мин.

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 53 дни, 19 часа и 41 мин.
Всички

АНКЕТА

На каква възраст е вашият личен лекар?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

БИОДЕРМА СЕНСИБИО ГЕЛ МУСАНТ 500 мл

ЛУИ ДЮ ПРЕ MIDNIGHT DESERT ПАРФЮМНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 90 мл

ЛУИ ДЮ ПРЕ GOLDEN SAFRAN ПАРФЮМНА ВОДА ЗА МЪЖЕ 90 мл

АВАНОР таблетки 40 мг * 30 ТЕВА

ЦИСТОМИЦИН гранули за перорален разтвор в саше 3 г * 1

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

МАГНЕРОТ таблетки 500 мг * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:27:26

ХИДРОФЕРОЛ меки капсули 0.266 мг * 10

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:27:04

ХИДРОФЕРОЛ меки капсули 0.266 мг * 10

Коментар на: Моника от 05 сеп 2025г. в 16:22:29

ДЕФЕНДИЛ ИМУНОГЛЮКАН P4H сироп 120 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 05 сеп 2025г. в 16:20:49

МАГНЕРОТ таблетки 500 мг * 100 WORWAG PHARMA

Коментар на: Моника от 05 сеп 2025г. в 16:18:39
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival