Framar.bg 0
В целия сайт
В целия сайт
Е-аптека
Продукти
Медиа
Здравни новини
Любопитно
Интервюта
Презентации
Научни публикации
Видео
Анкети
Енциклопедия
Заболявания
Симптоми
Анатомия
Алтернативна медицина
Медицински изследвания
Лечения
Физиология
Патология
Ботаника
Микробиология
Медицински журнал
Фармакологични групи
Справочник
Специалисти
Здравни заведения
Образование
Спорт и туризъм
Аптеки
Здравни организации
Нормативни актове
Производители
Кл. пътеки
Здравни проблеми
История
Хранене
Храни и ястия
Хранителни съставки
Хранене при
Диети
Рецепти
Е-тата в храните
Съвети
Lifestyle
Спорт
Психология
Соц. дейности
Интерактивни
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Клинични пътеки Нормативни актове Производители Образование Спорт и туризъм Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Партньори Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Студени Домашна телешка саздърма

Домашна телешка саздърма

от 12 окт 2017г., обновено на 11 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Домашна телешка саздърма - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Саздърмата представлява месен продукт, приготвен от сварени крехки късове телешко и/или овче месо и лой, овкусени с подправки като дафинов лист, сол, черен пипер и бахар. Така приготвената смес се пълни в овчи стомах, в обвивка за колбаси или се слага в подходящ съд (буркан, бутилка или друг) и се оставя на хладно, докато стегне. След това саздърмата се съхранява в хладилник. Най-често се консумира студена като мезе. Подходяща е и за добавяне в сандвичи. Ето няколко изпитани рецепти как да си приготвите вкусна телешка саздърма в домашни условия бързо и лесно.

Домашна саздърма от телешко и овче месо

Необходими продукти за приготвянето:

  • 1 килограм телешки джолан
  • 1 килограм овче месо
  • няколко зърна бахар
  • няколко дафинови листа
  • 7 грама черен пипер на зърна
  • сол на вкус

Начин на приготвяне на саздърмата от телешко и овче месо

Нарежете двата вида месо на малки късове, сложете в тенджера и залейте със студена вода. Оставете за 2 часа, след което отцедете течността. Сварете късчетата в тенджера под налягане за час, час и половина. Месото трябва да се развари и да се отдели от костите.

Обезкостете месото, сложете го в чиста тенджера заедно с прецедения бульон и отделената по време на варенето мазнина. Гответе около половин час, като бъркате често. Добавете дафиновите листа, бахара, черния пипер на зърна и сол на вкус.

Оставете готовата смес да се охлади леко, след което напълнете в подходящ съд, примерно в бутилка или буркан, като притискате с лъжица. Охладете саздърмата и съхранете в хладилник, докато стегне.

Разрежете готовия продукт, поднесете на трапезата с чаша червено вино.

Да ви е вкусно!

Домашна телешка саздърма

Необходими продукти за приготвянето на телешка саздърма:

  • 1,5 килограма телешко месо от бут
  • 1,2 килограма телешко месо от корема или гърдите (по-тлъсто)
  • 300 грама телешка лой
  • 10 грама смлян черен пипер
  • 5 грама смлян бахар
  • 10 дафинови листа
  • 300 милилитра вода
  • 50-60 грама сол (18 грама за килограм месо)

Начин на приготвяне на телешката саздърма

Нарежете телешкото месо на средно големи хапки, а телешката лой на по-малки парчета.

Сложете в тенджера от малките и големите хапки телешко, след което подправете със смлян черен пипер, кимион и сол. Разбъркайте добре, за да се овкусят всички късчета. Сложете дафиновите листа, а върху тях отново овкусено телешко и лой, разбъркайте. Накрая налейте водата и сложете тенджерата на бавен огън. Гответе телешкото в продължение на 6 часа.

Използването на тенджера под налягане ще ви спести много време за приготвянето на саздърмата. В този случай трябва да налеете малко повече вода.

Започнете да пълните топлата (не гореща, нито студена) смес за саздърма в обвивка за колбаси, чийто край сте завързали предварително с канап. Ако не разполагате с подходяща обвивка, може да използвате буркан или бутилка. Важно е да уплътнявате добре сместа, притискайки с лъжица.

След като напълните саздърмата, отцедете от нея излишната течност. След това завържете здраво и другия край на обвивката с канап.

Оставете саздърмата да изстине и я приберете в хладилник, за да стегне.

Нарежете на парчета готовия продукт и поднесете на трапезата като мезе. Останалата саздърма съхранявайте в хладилник до една седмица, увита добре. Ако искате да я съхраните за по-дълго време, приберете я във фризера.

Да ви е вкусно!

Източник:

Снимка: Личен архив

Още по темата:
  • Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване
5.0/5 1 оценка

Коментари към Домашна телешка саздърма

От сайта От форума
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Домашна телешка саздърма
    www.framar.bg 
    на 26 January 2021 в 17:11
    Коментирайте "Домашна телешка саздърма"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Студени предястия
  • Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване
  • Саздърма

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Как да си направим сами домашна саздърма?

преди 1202 дни, 4 часа и 17 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Белези по задните части и бедрата

преди 9 дни, 8 часа и 42 мин.

Полезно ли може да бъде прането на дивани и матраци?

преди 15 дни, 18 часа и 58 мин.

Препоръки за препарат за премахване на петна и миризма от котешка и кучешка урина

преди 15 дни, 19 часа и 48 мин.

Занимания по време на криза :)

преди 19 дни, 23 часа и 39 мин.
Всички

АНКЕТА

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Виж резултатите
Още интересни публикации
Саздърма

Саздърма

от 18 май 2018г. Прочети повече

Фрамар ООД ще доставя до вашата електронна поща актуални оферти и новости!

Можете да промените решението си по всяко време, като кликнете върху връзката за прекратяване на абонамента в долния колонтитул на всеки имейл, който получавате от нас, или като се свържете с нас на buletin@framar.bg. Ние обработваме Вашата информация с уважение. За повече информация относно практиките ни за поверителност, моля, посетете нашия уебсайт. С абонирането за известия по-долу сте съгласни, че може да обработим информацията ви в съответствие с тези условия.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.

При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
  • Общи условия
  • Често задавани въпроси
БДА
© 2007 - 2021 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival
„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.Научете повечеРазбрах