Домашна телешка саздърма
Саздърмата представлява месен продукт, приготвен от сварени крехки късове телешко и/или овче месо и лой, овкусени с подправки като дафинов лист, сол, черен пипер и бахар. Така приготвената смес се пълни в овчи стомах, в обвивка за колбаси или се слага в подходящ съд (буркан, бутилка или друг) и се оставя на хладно, докато стегне. След това саздърмата се съхранява в хладилник. Най-често се консумира студена като мезе. Подходяща е и за добавяне в сандвичи. Ето няколко изпитани рецепти как да си приготвите вкусна телешка саздърма в домашни условия бързо и лесно.
Домашна саздърма от телешко и овче месо
Необходими продукти за приготвянето:
- 1 килограм телешки джолан
- 1 килограм овче месо
- няколко зърна бахар
- няколко дафинови листа
- 7 грама черен пипер на зърна
- сол на вкус
Начин на приготвяне на саздърмата от телешко и овче месо
Нарежете двата вида месо на малки късове, сложете в тенджера и залейте със студена вода. Оставете за 2 часа, след което отцедете течността. Сварете късчетата в тенджера под налягане за час, час и половина. Месото трябва да се развари и да се отдели от костите.
Обезкостете месото, сложете го в чиста тенджера заедно с прецедения бульон и отделената по време на варенето мазнина. Гответе около половин час, като бъркате често. Добавете дафиновите листа, бахара, черния пипер на зърна и сол на вкус.
Оставете готовата смес да се охлади леко, след което напълнете в подходящ съд, примерно в бутилка или буркан, като притискате с лъжица. Охладете саздърмата и съхранете в хладилник, докато стегне.
Разрежете готовия продукт, поднесете на трапезата с чаша червено вино.
Да ви е вкусно!
Домашна телешка саздърма
Необходими продукти за приготвянето на телешка саздърма:
- 1,5 килограма телешко месо от бут
- 1,2 килограма телешко месо от корема или гърдите (по-тлъсто)
- 300 грама телешка лой
- 10 грама смлян черен пипер
- 5 грама смлян бахар
- 10 дафинови листа
- 300 милилитра вода
- 50-60 грама сол (18 грама за килограм месо)
Начин на приготвяне на телешката саздърма
Нарежете телешкото месо на средно големи хапки, а телешката лой на по-малки парчета.
Сложете в тенджера от малките и големите хапки телешко, след което подправете със смлян черен пипер, кимион и сол. Разбъркайте добре, за да се овкусят всички късчета. Сложете дафиновите листа, а върху тях отново овкусено телешко и лой, разбъркайте. Накрая налейте водата и сложете тенджерата на бавен огън. Гответе телешкото в продължение на 6 часа.
Използването на тенджера под налягане ще ви спести много време за приготвянето на саздърмата. В този случай трябва да налеете малко повече вода.
Започнете да пълните топлата (не гореща, нито студена) смес за саздърма в обвивка за колбаси, чийто край сте завързали предварително с канап. Ако не разполагате с подходяща обвивка, може да използвате буркан или бутилка. Важно е да уплътнявате добре сместа, притискайки с лъжица.
След като напълните саздърмата, отцедете от нея излишната течност. След това завържете здраво и другия край на обвивката с канап.
Оставете саздърмата да изстине и я приберете в хладилник, за да стегне.
Нарежете на парчета готовия продукт и поднесете на трапезата като мезе. Останалата саздърма съхранявайте в хладилник до една седмица, увита добре. Ако искате да я съхраните за по-дълго време, приберете я във фризера.
Да ви е вкусно!
Снимка: Личен архив
Коментари към Домашна телешка саздърма