Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване
В днешно време е лесно да си набавим консервирани и сушени месни продукти. Древните индианци и ранните изследователи в Северна Америка не са имали тази възможност, затова са разчитали на храни като сушени плодове, пушени меса и други продукти, сред които е и пемиканът. Той наподобява българската саздърма, но в състава има добавени сложни мазнини и захари, които засищат при дълги военни походи, експедиции и тежки условия на труд. Съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати в продукта го правят пълноценна, но и много калорична храна, която е подходяща за консумиране в екстремни ситуации. Неслучайно е наричан индианската високоенергийна храна за оцеляване.
Пемиканът представлява концентрирана смес от крехко сушено месо, сушени плодове и топена мазнина (лой или мас), която може да се съхранява в продължение на месеци и дори години, без да гранясва. Името на продукта идва от думата "pimikhan", чийто корен "pimi" от индианския език кри означава "мазнина" или "тлъстина". В много рецепти за пемикан се добавят подсладители като мед и сушени плодове.
Пемикан с пастърма и говежда лой
Необходими продукти за приготвянето на пемикан:
- пастърма (можете да използвате домашна пастърма или да закупите от магазина)
- сушени плодове (боровинки или други), по желание
- топена говежда лой* (или говежда мазнина за топене)
*Разтопената околобъбречна мазнина на кравата (лойта) е идеална за приготвяне на пемикан. Ако разполагате със свинска мас, можете да я използвате като добра алтернатива.
В рецептата не са дадени точни количества за продуктите, но съотношението на лой и сухи съставки трябва да е 1:1. Количеството на сместа от месо и сушени плодове може да изглежда голямо, но теглото е относително малко. Добавете толкова лой, колкото е необходимо, за да може сместа да запази формата си, след като я стиснете в ръка. С други думи, сместа е добре комбинирана, ако можете да оформите малки кюфтенца от нея.
Необходими уреди за приготвянето на пемикан:
- блендер (или кухненски робот)
- фина мрежеста цедка (или тензух)
- купа за смесване
- мерителна чаша (или кана)
- тава или друг подходящ съд
Как се приготвя пемикан в домашни условия?
Правилно приготвен, пемиканът може да се съхрани годен за консумация в продължение на месеци или дори години. Ключът за по-дългия му срок на годност се крие в използването на много добре изсушените съставки. Съдържанието на вода в хранителните продукти пречи да се запазят годни за консумация за по-дълго време. Затова се уверете, че съставките, които използвате за приготвянето на пемикан, са напълно изсушени.
Направата на самия пемикан става бързо, но преди смесването на съставките е необходимо да се изчака, докато пастърмата се изсуши, също така е неужно известно време за стопяването на лойта. След като продуктите са готови, трябва само да се комбинират. Имайте предвид, че рецептата по-долу е само основа. Опитайте да направите своя собствена смес за пемикан, като използвате различни видове месо или добавите мед към сушените плодове. Ето как да си направите този високоенергиен продукт в домашни условия.
Стъпка 1: Разтопете мазнината
Поставете говеждата мазнина в тенджера на слаб огън, за да се разтопи, или използвайте готова топена говежда лой.
Топенето се прави на слаб огън и може да отнеме няколко часа. Ниската температура е важна, за да се гарантира, че мазнината няма да изгори, а ще се разтопи постепенно.
Стъпка 2: Блендирайте съставките
Смесете пастърмата, сушените плодове и всички други съставки, които сте решили да използвате. Смелете с помощта на блендер. Когато консистенцията започне да наподобява дървени стърготини, прехвърлете я в голяма купа. Преди да преминете към блендирането, разделете комбинацията на няколко части, за да избегнете претоварването на уреда.
Стъпка 3: Прецедете разтопената мазнина
След като мазнината се разтопи, прецедете през фина мрежеста цедка или тензух, за да премахнете отделилите се примеси.
Стъпка 4: Смесете топената лой със сухата смес
Оставете топената лой да се охлади малко, за да не се изгорите по време на смесването й с останалите съставки. След това добавете малко лой към блендираната смес и разбъркайте с ръце. Продължете да добавяте от топената мазнина, докато сместа задържи формата си, не трябва да се разпада, когато я стиснете в ръка.
Стъпка 5: Охладете пемикана
Изсипете готовата смес в плитък съд или тава за печене, след което го поставете в хладилник за няколко часа, докато стегне. Като алтернатива може да оформите кюфтета от микса за пемикан.
Стъпка 6: Консумирайте веднага или съхранете
След като пемиканът се охлади, го на малки парчета. Може да консумирате веднага или да приберете в херметически затворен съд на хладно и тъмно място. За да удължите срока на годност на продукта, съхранете го във фризера.
Пемикан с говеждо месо и свинска мас
Необходими продукти за приготвянето на пемикан:
- говеждо месо (кайма)
- свинска сланина (или свинска мас)
- сушени плодове (по ваш вкус)
Начин на приготвяне на пемикана с говеждо месо:
Използвайте говеждо месо, на което сте премахнали мазнините и съединителната тъкан. Смелете го на кайма и изсушете в електрическа сушилня. След това го смелете в кафемелачка или счукайте в хаванче, както всъщност са правили древните индианци. Смелете и сушените плодове (стафиди, боровинки или други).
Загрейте тенджера и разтопете в нея свинска сланина, след което прецедете и използвайте получилата се мас. Смесете компонентите в следното съотношение: 4 части смляно говеждо на прах, 2 части сушени плодове и 1 част топена свинска мас. Разбъркайте, добавете сол и подправки на вкус. Готовата смес изсипете в тава, притиснете с тежест и оставете в хладилник, докато стегне (времето варира от няколко часа до няколко дни). Нарежете готовия пемикан на малки парчета и ги опаковайте във фолио.
Получава се твърд месен продукт, който може да се съхранява на стайна температура. Вариант е да се използва като кубче бульон за приготвяне на супи.
Сама по себе си идеята за запазване на месото в разтопена мазнина е много разпространена сред народите по света, следователно има и много други рецепти, подобни на тази.
Съвети за приготвяне и консумиране на пемикан
- За направата на продукта може да използвате говежда лой или друг вид топена мазнина. Ако искате по-интересен и приятен вкус, добавете и разтопена мазнина от бекон.
- Заменете пастърмата с друг вид сушено месо, смляно на прах (телешки дроб, телешко месо, бекон).
- Използвайте сухи съставки като брашно от овес или брашно от грах. Овкусете с лук и чесън на прах, червен пипер, кимион, черен пипер, лют пипер и други.
- Пемиканът е много добро допълнение към супи и бульони, но може да се консумира и самостоятелно.
lastday.club
Снимки: freepik.com
Коментари към Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване