Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Предястия Студени Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване

Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване

от 05 яну 2021г., обновено на 11 яну 2021г.
Редактор: Ваня Боянова
Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

В днешно време е лесно да си набавим консервирани и сушени месни продукти. Древните индианци и ранните изследователи в Северна Америка не са имали тази възможност, затова са разчитали на храни като сушени плодове, пушени меса и други продукти, сред които е и пемиканът. Той наподобява българската саздърма, но в състава има добавени сложни мазнини и захари, които засищат при дълги военни походи, експедиции и тежки условия на труд. Съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати в продукта го правят пълноценна, но и много калорична храна, която е подходяща за консумиране в екстремни ситуации. Неслучайно е наричан индианската високоенергийна храна за оцеляване.

Пемиканът представлява концентрирана смес от крехко сушено месо, сушени плодове и топена мазнина (лой или мас), която може да се съхранява в продължение на месеци и дори години, без да гранясва. Името на продукта идва от думата "pimikhan", чийто корен "pimi" от индианския език кри означава "мазнина" или "тлъстина". В много рецепти за пемикан се добавят подсладители като мед и сушени плодове.

Пемикан с пастърма и говежда лой

Необходими продукти за приготвянето на пемикан:

  • пастърма (можете да използвате домашна пастърма или да закупите от магазина)
  • сушени плодове (боровинки или други), по желание
  • топена говежда лой* (или говежда мазнина за топене)

*Разтопената околобъбречна мазнина на кравата (лойта) е идеална за приготвяне на пемикан. Ако разполагате със свинска мас, можете да я използвате като добра алтернатива.

В рецептата не са дадени точни количества за продуктите, но съотношението на лой и сухи съставки трябва да е 1:1. Количеството на сместа от месо и сушени плодове може да изглежда голямо, но теглото е относително малко. Добавете толкова лой, колкото е необходимо, за да може сместа да запази формата си, след като я стиснете в ръка. С други думи, сместа е добре комбинирана, ако можете да оформите малки кюфтенца от нея.

Необходими уреди за приготвянето на пемикан:

  • блендер (или кухненски робот)
  • фина мрежеста цедка (или тензух)
  • купа за смесване
  • мерителна чаша (или кана)
  • тава или друг подходящ съд

Как се приготвя пемикан в домашни условия?

Правилно приготвен, пемиканът може да се съхрани годен за консумация в продължение на месеци или дори години. Ключът за по-дългия му срок на годност се крие в използването на много добре изсушените съставки. Съдържанието на вода в хранителните продукти пречи да се запазят годни за консумация за по-дълго време. Затова се уверете, че съставките, които използвате за приготвянето на пемикан, са напълно изсушени.

Направата на самия пемикан става бързо, но преди смесването на съставките е необходимо да се изчака, докато пастърмата се изсуши, също така е неужно известно време за стопяването на лойта. След като продуктите са готови, трябва само да се комбинират. Имайте предвид, че рецептата по-долу е само основа. Опитайте да направите своя собствена смес за пемикан, като използвате различни видове месо или добавите мед към сушените плодове. Ето как да си направите този високоенергиен продукт в домашни условия.

Стъпка 1: Разтопете мазнината

Поставете говеждата мазнина в тенджера на слаб огън, за да се разтопи, или използвайте готова топена говежда лой.

Топенето се прави на слаб огън и може да отнеме няколко часа. Ниската температура е важна, за да се гарантира, че мазнината няма да изгори, а ще се разтопи постепенно.

Стъпка 2: Блендирайте съставките

Смесете пастърмата, сушените плодове и всички други съставки, които сте решили да използвате. Смелете с помощта на блендер. Когато консистенцията започне да наподобява дървени стърготини, прехвърлете я в голяма купа. Преди да преминете към блендирането, разделете комбинацията на няколко части, за да избегнете претоварването на уреда.

Стъпка 3: Прецедете разтопената мазнина

След като мазнината се разтопи, прецедете през фина мрежеста цедка или тензух, за да премахнете отделилите се примеси.

Стъпка 4: Смесете топената лой със сухата смес

Оставете топената лой да се охлади малко, за да не се изгорите по време на смесването й с останалите съставки. След това добавете малко лой към блендираната смес и разбъркайте с ръце. Продължете да добавяте от топената мазнина, докато сместа задържи формата си, не трябва да се разпада, когато я стиснете в ръка.

Стъпка 5: Охладете пемикана

Изсипете готовата смес в плитък съд или тава за печене, след което го поставете в хладилник за няколко часа, докато стегне. Като алтернатива може да оформите кюфтета от микса за пемикан.

Стъпка 6: Консумирайте веднага или съхранете

След като пемиканът се охлади, го на малки парчета. Може да консумирате веднага или да приберете в херметически затворен съд на хладно и тъмно място. За да удължите срока на годност на продукта, съхранете го във фризера.

Пемикан с говеждо месо и свинска мас

Необходими продукти за приготвянето на пемикан:

  • говеждо месо (кайма)
  • свинска сланина (или свинска мас)
  • сушени плодове (по ваш вкус)

Начин на приготвяне на пемикана с говеждо месо:

Използвайте говеждо месо, на което сте премахнали мазнините и съединителната тъкан. Смелете го на кайма и изсушете в електрическа сушилня. След това го смелете в кафемелачка или счукайте в хаванче, както всъщност са правили древните индианци. Смелете и сушените плодове (стафиди, боровинки или други).

Загрейте тенджера и разтопете в нея свинска сланина, след което прецедете и използвайте получилата се мас. Смесете компонентите в следното съотношение: 4 части смляно говеждо на прах, 2 части сушени плодове и 1 част топена свинска мас. Разбъркайте, добавете сол и подправки на вкус. Готовата смес изсипете в тава, притиснете с тежест и оставете в хладилник, докато стегне (времето варира от няколко часа до няколко дни). Нарежете готовия пемикан на малки парчета и ги опаковайте във фолио.

Получава се твърд месен продукт, който може да се съхранява на стайна температура. Вариант е да се използва като кубче бульон за приготвяне на супи.

Сама по себе си идеята за запазване на месото в разтопена мазнина е много разпространена сред народите по света, следователно има и много други рецепти, подобни на тази.

Съвети за приготвяне и консумиране на пемикан

  • За направата на продукта може да използвате говежда лой или друг вид топена мазнина. Ако искате по-интересен и приятен вкус, добавете и разтопена мазнина от бекон.
  • Заменете пастърмата с друг вид сушено месо, смляно на прах (телешки дроб, телешко месо, бекон).
  • Използвайте сухи съставки като брашно от овес или брашно от грах. Овкусете с лук и чесън на прах, червен пипер, кимион, черен пипер, лют пипер и други.
  • Пемиканът е много добро допълнение към супи и бульони, но може да се консумира и самостоятелно.
Източник:

lastday.club
Снимки: freepik.com

Още по темата:
  • Домашна телешка саздърма Домашна телешка саздърма
5.0/5 1 оценка

Коментари към Пемикан – индианската високоенергийна храна за оцеляване

От сайта (1)
Напиши коментар 1 коментар
  1. Стефан Стефанов  
    на 17 March 2022 в 23:56
    Кой индианец е имал блендер или кухненски робот? Сигурно Винету???

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Предястия
  • Студени предястия
  • Саздърма
  • Домашна телешка саздърма
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Каква храна може да се даде за котка за добра козина?

преди 506 дни, 20 часа и 21 мин.

Дете на 2.5 яде само пасирана храна

преди 1964 дни, 17 часа и 42 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Какво представлява прозяването

преди 4 дни, 14 часа и 55 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 4 дни, 15 часа и 7 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 4 дни, 15 часа и 14 мин.

Промо код за онлайн отстъпки - търся/предлагам

преди 4 дни, 15 часа и 21 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ИНФРАЧЕРВЕН СМАРТ ТЕРМОМЕТЪР AGU BABY BRAINY

ИНОФАРМ ХОЛИСТИК БЮТИ ВЪЗСТАНОВЯВАЩ КОМПЕЛКС ЗА КОСА капсули * 60

ДЖОНСЪН БЕДТАЙМ ДУШ ГЕЛ И ПЯНА 500мл.

МЕЛЛИГЕЛ ГУАРАНА * 12

БИОДЕРМА СЕНСИБИО AR+ SOS СПРЕЙ 70мл

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕРИУС перорален разтвор 0.5 мг/мл 120 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 11:47:20

ГЕНТАМИЦИН АКТАВИС 1 mg/g крем 15 г ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 16 май 2025г. в 11:46:21

ЕРИУС перорален разтвор 0.5 мг/мл 120 мл

Коментар на: Ромина от 15 май 2025г. в 19:47:57

ГЕНТАМИЦИН АКТАВИС 1 mg/g крем 15 г ТЕВА

Коментар на: Елеонора Николова от 15 май 2025г. в 19:00:25

ТЕАЛОЗ ДУО гел за очи монодози 0,4 г * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 15 май 2025г. в 17:30:57
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival