Начало Хранене Хранителни съставки Въглехидрати Лактулоза

Лактулоза

Лактулоза - изображение

Лактулозата е въглехидрат, който се използва широко във фармацевтичната и хранителната промишлености. Употребява като профилактика и за лечение на различни разстройства и нарушения на стомашно-чревната функция, намира приложение също при наличие на дисбактериоза и чернодробни заболявания.

Лактулозата е пребиотик, необходим за пълноценното функциониране на органите на стомашно-чревния тракт.

В състава на молекулата на веществото влизат галактоза и фруктоза. По изкуствен начин лактулозата се получава от млечна захар.


Дневна необходимост

Многобройни изследвания показват, че оптималният прием на въглехидрата е 3-4 грама ежедневно. Той значително подобрява чревната микрофлора и повишава защитните сили на организма.


Потребността от лактулоза нараства при:

  • различни нарушения на чревната дейност (например при запек);
  • "замърсяване" на чревната микрофлора;
  • нарушена работа на стомашно-чревния тракт;
  • за стимулиране и подобряване функциите на черния дроб;
  • повишени нива на холестерола;
  • неправилна обмяна на веществата.


Потребността от лактулоза намалява при:

  • повишена киселинност на стомашния сок;
  • ниски нива на pH в червата;
  • диабет.


Полезни свойства на лактулозата и влиянието й върху организма

Към основните свойства и предимства на лактулозата се отнася способността й да потиска вредните бактерии. Специалисти потвърждават, че веществото е в състояние да освободи тялото от токсичните вещества. Често се използва и като слабително средство.

Лактулозата благоприятства усвояването на калций, което значително повишава здравината на костите.

Друго полезно свойство на пребиотика е антиканцерогенния му ефект. Препоръчва като профилактика срещу развитие на рак на дебелото черво и е необходим за здрава микрофлора.


Взаимодействие с други елементи

В организма лактулозата взаимодейства с калция, цинка, желязото, магнезия, като подобрява тяхното усвояване. Също така взаимодейства с холестерола и жлъчните киселини, като се нормализират показателите на холестерол в кръвта, а синтезът на жлъчните киселини се оптимизира.

Храни, богати на лактулоза


Признаци на недостиг на лактулоза в организма:

  • рязка загуба на телесно тегло;
  • честа поява на запек;
  • болки в областта на корема;
  • подобни на колики остри болки в областта на пъпа;
  • гадене;
  • повръщане;
  • неправилна обмяна на веществата;
  • нарушени функции на храносмилателните органи.


Признаци на излишък на лактулоза в организма:

  • метеоризъм;
  • диария;
  • рязко напълняване;
  • инфекциозни заболявания на отделителната система.


Фактори, влияещи на съдържанието на лактулоза в тялото

Лактулозата не се произвежда в човешкия организъм, а постъпва в него чрез храната, която консумираме. Разбира се, съществуват и множество лекарствени средства, които спомагат за целта.


Лактулоза за здраве и красота

Веществото влиза в състава на редица хранителни добавки, които подсилват имунитета на човека, подобряват метаболитните процеси в организма. Лактулозата допринася за бързото усвояване на калция, а както е известно, последният е от значение за растежа и здравето на косата, ноктите и зъбите. Следователно, лактулозата повлиява прекрасно външния вид, а това от своя страна кара човек да се чувства добре.

Днес веществото намира приложение и в козметиката, като помага за подмладяване и възстановяване на кожата.

Новородените го приемат с майчиното мляко, което им гарантира правилен растеж и здрави храносмилателни органи.


По статията работи: Радостина Райчева
Източник: edaplus.info
Снимка: dieta.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СЪСТАВКАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СЪСТАВКАТА

СЪСТАВКАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория