Глицин
В превод от гръцки глицин означава "сладък". Именно благодарение на сладкия си характер, аминокиселината допринася за усещане на удовлетворение и спокойствие у хората. Използва се за лечение на нервите и при повишена раздразнителност, потиска тревожността и подобрява настроението.
Веществото участва в синтеза на ДНК, незаменим помощник е при инсулти и черепно-мозъчни травми, в състояние е съществено да намали токсичното влияние на алкохола и лекарствата. Пробиотик е, който активира защитните сили на организма.
Обща характеристика
Глицинът (или аминооцетна киселина) е аминокиселина, която се отнася към заменимите. При благоприятни условия, той може да се произвежда самостоятелно от организма. В човешките клетки от глицин се синтезират пуринови бази (гуанин, аденин, ксантин и други) и порфирини (природни пигменти), участващи в най-важните биологични процеси.
Глицинът влиза в състава на протеините и много биологично активни съединения.
В хранително-вкусовата промишленост веществото се използва за подобряване на вкусовите качества на продуктите. Върху етикетите се обозначава като Е 640.
Продукти, богати на глицин:
- желирано месо;
- пъдпъдъчи яйца;
- соя;
- тиквени семена;
- нахут;
- джинджифил;
- фъстъци (сурови);
- орехи;
- босилек (лилав);
- сусамови семена;
- резене/фенел;
- кедрови ядки;
- шамфъстъци.
Дневна необходимост
Количеството глицин, което следва да се приема дневно е 0,1 грам за деца и 0,3 грам за възрастни. Що се отнася до спортистите, подложени на големи физически натоварвания, дозата може да достигне до 0,8 грам за ден.
Потребността от глицин нараства при:
- стресови моменти;
- отслабена ЦНС;
- интоксикация от алкохол и лекарства;
- мозъчни травми;
- инсулти и инфаркти.
Потребността от глицин намалява при:
- индивидуална непоносимост към аминокиселината;
- бременност и в периода на кърмене;
- хипотония;
- дейности, изискващи бърза реакция.
Усвояване
В процеса на метаболизма глицинът се разпада на въглероден диоксид и вода. Не се натрупва в тялото.
Полезни свойства и въздействие върху организма
Глицинът е необходим елемент за главния и гръбначния мозъци. Аминокиселината намалява психичното и емоционално напрежения, въздейства благоприятно върху обменните процеси в организма, допринася за възстановяването на мозъчната работоспособност.
Глицинът още:
- улеснява заспиването;
- бори се с безсънието;
- нормализира съня;
- отлично средство е за добро настроение.
Научни изследвания показват, че аминокиселината допринася за намаляване на разрушаващото действие на алкохола върху човешкия организъм.
Взаимодействие с есенциални елементи
Глицинът взаимодейства с калций и желязо. Благодарение на съчетанието им с аминокиселината, те се усвояват по-пълно от организма. Освен това глицинът взаимодейства с някои незаменими аминокиселини. Активно участие в синтеза му взима холинът (витамин В4).
Признаци на недостиг на глицин в организма:
- повишена нервна раздразнителност;
- недобър сън
- трептене на тялото;
- слабост;
- депресия.
Признаци на излишък на глицин в организма:
- хиперактивност;
- чест сърцебиене;
- различни алергични реакции;
- зачервяване на лицето;
- умора.
Фактори, повлияващи количеството на глицин в организма:
- достатъчен прием на течности;
- физически упражнения;
- престой на чист въздух;
- балансирано хранене.
Глицин за красота
Глицинът и неговите съединения са се доказали в качеството си на стимулатори на красотата. Комплексно с други хранителни елементи, глицинът е отговорен за състоянието на косата, подобрява нейната структура, придава блясък. Аминокиселината се препоръчва за употреба при производството на кремове и унгвенти за подхранване и кръвоснабдяване на кожата.
edaplus.info
Снимка: poleznii-site.ru
Коментари към Глицин